Tutku Günlükleri - Rum Diary

10 Ocak 2012 07:41 / 1507 kez okundu!

 


PORTO RIKO’DAN ROM VE SEFALET GÜNLERÝ
Yer ellili yýllarýn Porto Riko’su, yerel Ýngilizce yayýmlanan gazetede çalýþmak için gelen Paul Kemp (Johnny Depp) tutmamýþ iki romanýn yazarýdýr. Gazete patronunun “ne kadar alkol kullanýyorsun” sorusunu “sosyal içiciliðin üst sýnýrý” olarak yanýtlar...

--------------------------------------------------------------------------------------

TUTKU GÜNLÜKLERÝ - RUM DIARY

YÖNETMEN: BRUCE ROBINSON

OYUNCULAR: JOHNNY DEPP, AARON ECKHART, MICHAEL RISPOLI, GIOVANNI RIBISI, RICHARD JENKINS, AMBER HEARD


Johnny Depp “Tutku Günlükleri-Rum Diary”nde gazeteci/yazar Hunter S. Thompson’ýn gençlik yýllarýný canlandýrýyor. Sinema tarihinin en çýlgýn filmlerinden olan “Las Vegas’ta Korku ve Nefret”in yazarý olan Thompson uyuþturucu ve alkol ile dolu yaþamýna 2005’de tek bir kurþun ile son vermiþti. 1998’de Terry Gilliam’ýn beyazperdeye uyarladýðý roman arka planda 68 kuþaðýnýn isyanýný yansýtýrken, ön planda aðýr uyuþturucular etkisi altýnda bir gazeteci ve avukatýnýn Las Vegas’ta ortalýðý birbirine katmasýný anlatýyordu. Kült mertebesine ulaþmýþ filmde, Depp yazarýn filmdeki alter egosunu (ikinci kiþiliði) canlandýrmýþtý. Çekimler esnasýnda yazar ile arkadaþ olan Depp, onun 1998’de yayýmlanmýþ günlüklerinin film haklarýný almýþ ve senaryo yazýmýný yönetmen arkadaþý Bruce Robinson’a vermiþ. Robinson Ve Depp öykünün ruhunu yakalamak konusunda on yýla yakýn süre kafa patlatmýþlar.

Yer ellili yýllarýn Porto Riko’su, yerel Ýngilizce yayýmlanan gazetede çalýþmak için gelen Paul Kemp (Johnny Depp) tutmamýþ iki romanýn yazarýdýr. Gazete patronunun “ne kadar alkol kullanýyorsun” sorusunu “sosyal içiciliðin üst sýnýrý” olarak yanýtlar. Alkol problemi olan birisi için Porto Riko hiç uygun bir yer deðildir. Romun su gibi aktýðý, eðlence ve fakirliðin iç içe yaþadýðý bir adadýr. Küba’dan baþlayarak çevreye yayýlan Komünizm rüzgarý burayý da etkisi altýna almýþtýr. Amerikalýlar “Yankee” hitaplarýyla yerel halk tarafýndan dýþlanmakta, adanýn mükemmel doðasý topraklarý ucuza kapatarak otel yatýrýmý yapmak isteyen Amerikalýlarýn ilgisini çekmektedir. Eski gazeteci yeni emlakçý Sanderson (Aaron Eckart) bu çýkar grubunun baþýndadýr ve bir þekilde Kemp’den faydalanmayý düþünmektedir. Niþanlýsý Chenault (Amber Heard) güzelliði ile Kemp’in baþýný döndürür.

Filmin en sorunlu yönü hikayenin iniþ ve çýkýþlardan yoksun sade akýþý. Sürpriz ve heyecanýn eksikliði tüm yükü Depp’in performansýna bindiriyor. Ýçindeki bohem ruhu Kemp kimliðine muhteþem yansýtan oyuncu, yakýndan tanýdýðý gerçek karakteri yaþatmayý baþarýyor. Eþlik eden Giovanni Ribisi, Aaron Eckhart, Michael Rispoli, Richard Jenkins gibi deneyimli oyuncular Deep’i performansýnda yalnýz býrakmýyorlar. Bilhassa Ribisi ilk bakýþta tanýnmasý zor bir kýlýkta, gün boyu sarhoþ muhabir Moburg karakterinde müthiþ. Kemp’in aþýk olduðu Chenault’u oynayan Amber Heard güzelliði ile büyülüyor.

Arka plandaki dönemsel olaylar ve ön plandaki güncellik hikayenin içinde bir bütünlüðe ulaþmýyor. Abartýlý tanýmlama olabilir ama insanýn kendi videosu ile günlüðünü çekmesi kadar sade bir film denilebilir. Bohemliðin yarattýðý boþluðu seven seyircinin ilgisini çekebilir. En büyük pay Depp’in ruhundaki serseriyi serbest býrakmýþ olmasýnda yatýyor. Thompson gibi sýra dýþý, isyankar bir ruhun anýsýna seyredilir.


Emin YEÐÝNBOY

10.01.2012


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.