The Florida Project

02 Mart 2018 15:46 / 1197 kez okundu!

 

 

Disneyland sýnýrýndaki sefalet

Yönetmen: Sean Baker
Oyuncular: Brooklynn Prince, Willem Defoe, Brai Vinait

Bazý filmlerde “hiçbir þey olmaz, fakat her þey vardýr”. Sözü, sinema dilinde açarsak bunlarý, izlerken klasik anlamda beklediðimiz dramatik kýrýlmalarý, yükselmeleri çarpýcý þekillerde izleyemeyiz. Öykü serbest salýnýmda, yaþamýn kendisi gibi akar gider. Çýkarken salondan fark etmeden o kadar çok anlam, duygu yüklenmiþizdir ki, gözümüz bile yaþlýdýr. “Florida Project” iþte böyle bir film.

Genç yönetmen Sean Baker marjinal anne Halley ve çocukluðunu özgürce yaþayan altý yaþýndaki kýzý Moonee’nin hikayesini olabildiðince sade, yaþam ritminde anlatýyor. Mezbele, toplu konutlarý andýran bir motel odasýndaki tek göz yaþamlarý Moonee’nin umurunda bile deðildir. O ve arkadaþlarý oyun dünyalarýnda olabildiðince mutludurlar. PS veya bilgisayarlarý yoktur fakat sokaklar, kýrlar onlarýndýr. Yetiþkin tarafýn dünyasýnda ise mutluluk sadece çakýr keyf kafalarda vardýr. Annenin parayý denkleþtirme mücadelesi ise farklý alternatifler içinde cereyan etmektedir. Motel sorumlusu olarak disiplinli fakat þefkatli yöneticisi Bobby (Willem Defoe) Halley ve Monee’ye belirli bir mesafeden de olsa sahip çýkmaya çalýþmaktadýr.

Disneyland oyun parkýnýn, renkli hayal dünyasýna komþu bu moteldeki fakirlik, sefalet birçok yerde olduðu gibi Amerika’daki sosyal farklýlýðý gözler önüne serer. Baker baðýmsýz sinemanýn yeni yükselen auteur yönetmeni olarak her þeyi inceden hesaplayan fakat olabildiðince serbest, samimi anlatýmýyla inandýrýcýlýðýný arttýran bir yetenek. Dramatik sona giderken adým adým örüyor hikayelerini. Marjinal karakterlere olan sempatisi ilk filmi “Tangerine”’de hissediliyordu. O filmi de IPhone ile çekmiþti. 2016’da en beðendiðim filmler arasýndaydý.

Küçük Moonee’de Brooklynn Prince müthiþ sevimli ve ayný zamanda insanýn kalbine giden bir oyunculuk sunuyor. Usta oyuncu Defoe’nun ise yardýmcý erkek oyuncu Oscar adaylýðýný bir kez daha hak eden olgun performansý kayda deðer.

Amerikan sinemasýnýn sadece görkemli Hollywood yapýmlarýndan ibaret olmadýðýný gösteren realist bir film.

Görüntünün olasý içeriði: 2 kiþi

Emin YEÐÝNBOY

25.02.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.