Terminatör efsanesinde yeni bir halka daha

08 Haziran 2009 00:58 / 1802 kez okundu!

 


"Serinin yeni halkasý Terminatör-Kurtuluþ bu dönemi anlatýyor. Ýlk kez geçmiþe yansýyan bir dönemde deðil, gelecekte 2018’de nükleer patlama sonrasý yýkýlmýþ bir dünyada, Connor liderliðinde direniþçiler ve dev robotlar arasýnda savaþ olanca þiddetiyle sürmektedir."

***
Destansý bilimkurgu serileri arasýnda þüphesiz Terminatör en popüler olanlar içinde yer alýr. Arnold’un emsalsiz fiziði ve robotumsu aksaný (gerçekte Almanca aksaný ile konuþtuðu Ýngilizce'den kaynaklanýyor) ile unutulmaz bir karakter (robot) olarak sinema dünyasýna kazandýrdýðý Terminatör ilk kez o olmadan çevrildi. 

Serinin dördüncü filmi olan Terminatör-Kurtuluþ
2018'de mahþer sonrasý bir dünyada geçiyor. Terminatörün ana temasýný oluþturan mahþer sonrasý gerçekleþmesi gereken insan makine savaþý sonunda baþlýyor. 

Terminatör mitolojisine bir göz atacak olursak her þey 1984'de çevrilen ilk bölümde SkyNet adýnda yolundan sapmýþ bir bilgisayar programýnýn makinalarýn dünyayý ele geçirmesi için robotlar üretmesi ile baþlar. Üstün yetenekler ile bezenmiþ John Connor gelecekte insanlarý robotlarýn istilasýndan kurtarabilecek tek insan olacaktýr. Gelecekteki Connor annesi olacak Sarah Connor’u korumak için gelecekten Kyle adýnda bir koruyucu gönderir. Bu þekilde babasýný da seçmiþ olur. SkyNet de boþ durmaz müstakbel anneyi ortadan kaldýracak Terminatör gönderir. Ýlk üç bölüm hep gelecekten geçmiþe yani bugüne gönderilen robotlar ile insanlarýn mücadelesi þeklinde geçer. 

Yedi yýl sonra çevrilen ikinci bölüm Mahþer Günü’nde gelecekte olacaklarý bilen anne Sarah bir akýl hastanesine kapatýlmýþtýr.Connor on yaþlarýnda bir çocuk olarak vasi bir anne babanýn yanýnda büyümektedir. SkyNet bu kez geliþmiþ sývý metal alaþýmdan T-1000 model bir robot gönderip Connor’u öldürmeye çalýþýr. Gelecekteki Connor ise annesini akýl hastanesinden kurtaracak ve çocuk halini koruyacak T-800 model (Schwarzenger) robot gönderir. T-1000 istediði þekli alabilen mükemmel bir tasarýmdýr. Akýl hastanesinden kurtulan Sarah gelecekte dünyayý kontrolü altýna alacak yapay zekayý geliþtirecek olan Cyberdyne firmasýnýn önemli adamý Dyson’ý buluþlarýndan vaz geçirmeye mecburdur. 

2001'de çevrilen üçüncü bölüm Makinalarýn Yükseliþi ilk kez kadýn Terminatör ile tanýþtýrýr seyircisini. T-X model geliþmiþ bir yeni modeli Connor ve müstakbel eþini ortadan kaldýrmak için gönderen SkyNet karþýsýna daha geliþmiþ Arnold T-850 dikilir. Arnold bu, bir kez daha Connor ve gelecekteki eþini korumayý baþarýr fakat finalde dünyada olan nükleer patlamayý önleyemez. Ýlk iki bölümde sürekli kabus olarak gündeme gelen patlama sonunda gerçekleþir ve insan makine savaþýnýn düðmesine basýlýr. 

Terminatör’ün fikir babasý James Cameron, çaðdaþ yaþamda hakimiyeti gittikçe artan teknolojinin insanlarý köleleþtirebileceði düþüncesinden yola çýkar. Kapitalist sistemin iþçi sýnýfýný saf dýþý býrakýp dünyanýn ekonomik ve teknolojik liderliðe yükseldiði seksenli yýllarýn baþýnda tek tehlikenin yazýlacak bilgisayar programlarý olabileceðini keþfeder. Robotlar bir surettir, onlarý sürekli geliþtiren yazýlýmlar en büyük tehlikeyi oluþturacaktýr. Ýlk iki filmin senaryosunu yazýp yöneten Cameron düþüncelerini önce dýþý insan içi makine robot ile beyaz perdeye yansýtýr. Daha sonra istediði þekle dönüþebilen bir yazýlýmýn sureti olan robot gelir. Geliþmiþ sinir sistemi programlarý onlarýn insanlar ile duygusal iletiþimlerine imkan verir. Robotlarýn babasý sayýlan Isaac Asimov onlarý verilen emirleri yerine getiren modern köleler olarak kurgulaþmýþtý romanlarýnda. Ama artýk onlar insanlar ile ortak yaþamý paylaþabilecek android, cyborg, robot þekline dönüþebiliyordu. Cameron son noktanýn önlenemez bir nükleer patlama olacaðýný düþünerek sonrasýnda teknolojik güçlü makinalara karþý standart silahlar ile direnç gösterecekleri bir savaþ kurgular. 

Serinin yeni halkasý Terminatör-Kurtuluþ bu dönemi anlatýyor. Ýlk kez geçmiþe yansýyan bir dönemde deðil, gelecekte 2018’de nükleer patlama sonrasý yýkýlmýþ bir dünyada, Connor liderliðinde direniþçiler ve dev robotlar arasýnda savaþ olanca þiddetiyle sürmektedir. Makinalarýn üstün teknolojisi karþýsýnda insanlar sýðýnýklarda saklanan, radyo anonslarý ile haberleþen edilgen bir topluma dönüþmüþtür. Cyberdyne bu kez geçmiþten bir insan robot gönderiyor Connor’a karþý: Marcus Wright. Connor’un babasý Kyle Reese ise henüz geçmiþe gönderilmemiþ ve sürekli SyberNet’in tehdidi altýndadýr. Connor gelecekteki babasýný korumaya çalýþýrken ayný zamanda SkyNet merkezine bir saldýrý hazýrlýðý içindedir.

Yönetmen McG, kýyamet sonrasýný siyah beyaz sýnýrýnda gri tonlara boyayarak sunuyor. Kýyamet sonrasýný kurgulayan bilgisayar oyunlarý formatýnda akan filmde aksiyon kesintisiz sürüyor. Mad Max’in post apokaliptik havasýný da yakalýyor yer yer McG. Cameron ilk iki filmde söylenecek her þeyi söyleyip, gösterilecekleri de gösterdiðinden McG’e teknik cambazlýk dýþýnda fazla bir þey kalmadýðý bir gerçek olarak ortaya çýkýyor. T2’nin hemen açýlýþýndan hatýrladýðýmýz direniþçiler ve makinalar savaþý Hissedilen diðer eksiklik Connor’a karþý T-1000 gibi veya T-X gibi üstün yeteneklerde bir düþman yok. Cyberdyne’ýn robotu Marcus insan kökenini kanýtlamak istercesine Connor’a yardým etmek için çýrpýnýyor film boyu. 

Etkileyici aksiyon sahnelerinin sayýsý az deðil. En akýlda kalaný yine Arnold’un robotunun gözüktüðü sahneler. Arnold ‘un olmadýðý bir Terminatör sýradan aksiyonlardan çok farklý deðil. Christian Bale kendi þablonlarýna fazlasýyla sadýk bir kahraman karakteri çiziyor, Avustralyalý oyuncu Sam Worthington ise karþýsýnda onu zaman zaman aþan bir oyunculuk sergiliyor. 

Senaryonun sanki aksiyonu yönlendirmek için yazýlmýþ olduðu duygusuna kapýlmamak mümkün deðil. Pahalý, bol patlamalý bir Terminatör böylesine bir mitolojiyi kurtarmaya yeter mi? 

Emin Yeðinboy
08.06.2009

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.