Suyun Sesi - The Shape Of Water

16 Mart 2018 11:20 / 1130 kez okundu!

 

 

Guillermo Del Toro'yu sinemanýn yaþayan sihirbazlarý arasýnda görürüm. Her filminde yarattýðý fantastik dünya ve bu dünya içindeki karakterlere incelikli yaklaþýmýný çok etkileyici bulurum. Gerçeðin, acýnýn, rüyanýn, aþkýn, fantastiðin iç içe geçtiði dünyasýnda, sinema dili izleyen herkesi içine alacak þekilde þekillendirmesi, buna fantastikten çok hazzetmeyen bir seyirci grubu da dahildir, ayrý bir maharet ister. “Suyun Sesi” bize yine böyle bir dünya sunuyor.

 

******

 

Aþkýn fantastik gücü
Suyun Sesi - The Shape Of Water

Yönetmen: Guillermo Del Toro
Oyuncular: Sally Hawkins, Michael Shannon, Viola Davis, Richard Jennings

Guillermo Del Toro'yu sinemanýn yaþayan sihirbazlarý arasýnda görürüm. Her filminde yarattýðý fantastik dünya ve bu dünya içindeki karakterlere incelikli yaklaþýmýný çok etkileyici bulurum. Gerçeðin, acýnýn, rüyanýn, aþkýn, fantastiðin iç içe geçtiði dünyasýnda, sinema dili izleyen herkesi içine alacak þekilde þekillendirmesi, buna fantastikten çok hazzetmeyen bir seyirci grubu da dahildir, ayrý bir maharet ister. “Suyun Sesi” bize yine böyle bir dünya sunuyor. 60’lý yýllarda soðuk savaþýn hüküm sürdüðü günlerde Amerika’da bilinmeyen bir askeri üsse getirilen “yaratýk” özel bir havuza yerleþtirilir. Üssün temizlik personelinden olan saðýr dilsiz Elisa (Sally Hawkins) suda yaþayabilen bu yaratýðýn bulunduðu bölümün temizlik iþlerinden sorumludur. Yaratýk ilgisini çeker ve onunla iletiþim kurmaya baþlar. Ona evde haþladýðý yumurtalardan getirmeye baþlar. Suda yaþayan amfibi yaratýðýn insani özellikleri var mýdýr? Bu beklenmeyen misafir genç kadýnýn yalnýz dünyasýnda duygusal fýrtýnalar baþlatýr . Bu durumu yakýnýndaki iki kiþi fark eder; iþ arkadaþý Zelda (Viola Davis) ve grafikçi komþusu Giles (Richard Jenkins). 

Del Toro her þeyden önce kurduðu setlerle ve yaratýklarla etkileyici atmosferler yaratmayý biliyor. Filmlerinde yarattýðý yaratýklar ise ayrý bir yazý konusu. Hatýrlayalým Mimik (1997) Long John, Hellboy (2004) Abe Sapien, Pan’ýn Labirenti (2006) Pale Man, Kýzýl Tepe’de (2015) Edith’in annesi hep onun dehasýnýn ortaya çýkardýðý figürler. Onlarýn kostümleri içinde ise hep ayný oyuncu var: Doug Jones. Saatler süren kostüm giydirme ve makyaj çalýþmalarýnýn yarattýðý bu karakterleri olaðanüstü bir beden diliyle oynayan Jones, bu filmlerin gizli kahramaný. Bu kez de amfibik adamý oynuyor. Filmi ellili yýllarýn müzikallerine yaptýðý göndermeler de dönem duygusunu, öykünün naif tarafýný canlý tutuyor. 

Sally Hawkins saðýr dilsiz karakterinde fevkalade bir performans sunuyor. Oscar'da hakký verimeyen bu performansa Viola Davis ve Richard Jenkins’te eþlik ediyorlar. Kötü adam Richard Strickland karakterinde Michael Shannon iyi ama biraz fazla oynamýþ. Ekip olarak muhteþem bir oyunculuk performansý yanýnda toplamda 13 dalda aldýðý Oscar adaylýðýndan 4’ü heykelciðe uzandý. En iyi film ve yönetmen gibi büyük dallar yanýnda müzik ve set tasarýmý kazandý.

Aþkýn gücünü adým adým hissettiren bir masal anlatýyor Del Toro. Aþkýn fantastik duygusu ve ötekileþtirme üzerine görkemli bir fabl.

 

Emin YEÐÝNBOY

10.03.2018

 

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.