OSCAR’I BEKLERKEN

20 Þubat 2010 01:31 / 1463 kez okundu!

 


Oscar zamaný bir kez daha geldi. Adaylar açýklandý. Ödül öncesi tahminde bulunmayý hiç sevmem fakat bu yýl bir þeyler yazmak içimden geldi.


Beklendiði üzere Avatar dokuz dalda aday oldu. Tüm zamanlarýn en fazla giþe yapan filmi olmaya az kala böyle bir adaylýk sürpriz olmadý.



Yine dokuz dalda aday gösterilen ‘Ölümcül Tuzak-Hurt Locker’ ise büyük bir sürpriz oldu. Ülkemizde sessizce vizyona giren ve kýsa sürede kaybolan Ölümcül Tuzak, Irak savaþý üzerinden savaþýn kirli yüzünü gerçekçi bir anlatýmla yansýtan çok baþarýlý bir film. Kahramanlýk öykülerine girmeden korkuyu, endiþeyi, gün sayan askerleri bize yakýn plan yaþatýyor. Daha þimdiden savaþa karþý duruþu Kubrick’in ‘Full Metal Jackett’i veya Oliver Stone’un Platoon-Müfreze düzeyinde deðerlendiriliyor.

Burada en ilginç mücadele her iki filmin en iyi yönetmen dalýnda da birbirine rakip olan yönetmenleri James Cameron ve Kathryn Bigelow arasýnda olacak. Geçmiþte evli olan ikiliden hangisinin bu ödülü kapacaðý büyük merak konusu.

Þahsen Oscar tarihinde ilk kez bir kadýn yönetmene bu ödülün verileceðini düþünüyorum. Daha önce Lina Werthmüller (1976), Jane Champion (1993), Sofia Coppola’dan (2003) sonra bu adaylýða seçilen dördüncü kadýn yönetmen Bigelow. Avatar’ýn dev bütçesi karþýsýnda mütevazý ölçeklerde bir film olan Ölümcül Tuzak’ta Bigelow bu durumu baþarýlý yönetimi ile avantaja çevirmeye baþarýyor. Yýllardýr aksiyon, gerilim, bilimkurgu türünü tercih eden ender kadýn yönetmenlerden olan Bigelow, çok beðendiðim Break Point –Kýrýlma Noktasý (1991), Tuhaf Günler-Strange Day gibi filmlere imza atmýþ bir sinemacý. Sonuç olarak her iki film de Amerika’nýn sömürücü tavrýný eleþtirirken farklý yollarý tutuyor. Avatar sanal bir dünya üzerinden giderken, Ölümcül Tuzak gerçek dünyayý seçiyor.

Diðer en iyi film adaylarý arasýnda olan ’Yasak Bölge-District 9’ ve ‘Soysuzlar Çetesi-Inglerious Bestards’ hakkýyla seçilmiþ adaylar. Yasak Bölge mülteci muamelesi gören uzaylýlarý anlatan farklý bir görüþ açýsýný yer yer belgesel havasý veren bir anlatýmla sunuyordu. Soysuzlar Çetesi’nde ise Tarantino spagetti westernlere göz kýrpan anlatýmýyla Ýkinci Dünya Savaþý resmi tarihini kafasýna göre yeniden þekillendiriyordu. Kanlý, komik, fantastik bir Tarantino gösterisine Oscar layýk görülür mü? Bence hayýr.

Bazý filmlerin neden aday gösterildiðini anlamak ise zor. Bunlarýn baþýnda ‘The Blind Side’ ve ‘Aklý Havada- Up in the Air’ geliyor. Sýradan hiçbir özgünlük barýndýrmayan , sadece hoþ vakit geçirten iki yapýmýn adaylýðý anlamsýz. O zaman Clint Eastwood’un Invictus’u veya en baþarýlý çizgi roman uyarlamalarýndan olan Watchmen neden listede yok? ‘Yukarý Bak-Up’ ise Pixar Stüdyolarýnýn her yýl tekrarladýðý baþarýlý animasyon reçetelerini uyguluyor. Animasyon dalýnda deðil normal filmler arasýndaki adaylýðý bir ilk oluyor. Bu yýlýn en çarpýcý filmlerinden olan ve bizde henüz gösterime girmemiþ olan ‘Precious’ ve Coen Kardeþlerin son filmi ‘A Serious Man’ gizli favoriler olabilir. Coen Kardeþlerin filminin bilhassa oyuncu kadrosuna adaylýk verilmemiþ olmasý eleþtiriliyor.

En Ýyi Oyuncu adaylarý arasýnda erkeklerde Jeff Bridges, kadýnlarda ise Sandra Bullock en favori isimler olarak gösteriliyor. Altýn Küre’de en iyi oyuncu ödüllerini kapan ikiliden Bridges’in en yakýn rakibi Clint Eastwood’un yönettiði ‘Invictus’ta Nelson Mandela’yý canlandýran Morgan Freeman olacak. Bu iki tecrübeli oyuncudan, hayatta kaybetmiþ bir country þarkýcýsýný canlandýran Bridges’in Akademi üyelerini daha fazla duygulandýrmasý mümkün. Geçen yýlýn güreþcisi (Mickey Rourke) bu yýl þarkýcý oldu gibi. Bullock'un her zamanki oyunculuðunu tekrarladýðý tuttuðunu koparan anne rolü ile nasýl aday olduðu anlaþýlýr gibi deðil. Meryl Streep bir kez daha aday. Ödül verilmeyecekse neden bir kez daha aday gösterilir o da anlaþýlýr gibi deðil.

Özgün senaryoda Coen Kardeþler ‘A Serious Man’ ile bir kez daha ödül kazanabilir. En iyi yabancý filmde Michael Haneke’nin son filmi Beyaz Kurdela- The White Ribbon en büyük favori olarak gözüküyor.


Emin Yeðinboy
16.02.2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.