EJDER KAPANI

25 Ocak 2010 11:55 / 2708 kez okundu!

 


EJDERÝN KANLI KAPANI
Ejder Kapaný cinayet filmlerinin iki sihirli formülünü birleþtiriyor; seri cinayetler ve sürpriz katil. Sürekli yaðan yaðmurun tüm kasvetiyle çöktüðü karanlýk bir atmosfer. Klastrofobik izbe mekanlar, otopsi masasýnda yatan iþkence görmüþ cesetler, geceleri iþlenen cinayetler ürpertiyi arttýrýyor. Cinayet masasý detektiflerinin mesleðe adanmýþ kýrýk yaþantýlarý türün diðer þablonlarýný tamamlýyor.


EJDER KAPANI

YÖNETMEN:
UÐUR YÜCEL

OYUNCULAR: KENAN ÝMÝRZALIOÐLU, UÐUR YÜCEL, NEJAT ÝÞLER

Doksanlý yýllarda Kuzularýn Sessizliði, Yedi iki binli yýllarýn ilk onunda Hannibal, Amerikan Sapýðý, Zodiac türe yeni bir nefes getiren filmler oldu. Bu filmlerde polisiye türünden ödünç alýnan Film Noir öðeleri ve gerilimin ürpertisi uyumlu bir iþbirliði içinde seyirciye yeni tatlar sunar. Ejder Kapaný da bu yeniliði tam kývamýnda yakalamayý baþarýyor.

Akrep (Kenan Ýmirzalýoðlu) ve Çerkez (Uður Yücel) cinayet masasýnýn temel direði iki polis memurudur. Artýk emeklilik dönemine gelmiþ amir Çerkez iþleri askýya almýþ, þantöz sevgilisi Cavidan (Ceyda Düvenci) ile yeni bir hayat kurmak niyetindedir. Bir anda arka arkaya gelen cinayetler polis teþkilatýný karýþtýrýr. Pedofili suçundan hapis yatýp salýnmýþ suçlular birer birer öldürülmektedir. Üstten gelen baský ile Çerkez tekrar görev baþý yapar. Ortada tek zanlý vardýr, o da Güneydoðu’da komando olarak savaþmýþ Ensar’dýr (Nejat Ýþler). Küçük yaþta tecavüze uðramýþ kýz kardeþi intihar etmiþtir.

Uður Yücel, hep ayný filmi çeviren yönetmenler kategorisine ait olmayacak. Yazý Tura farklý yaþam öykülerini kesiþtiren bir dram, Hayatýmýn Kadýnýsýn Türkan Þoray’ý ikonik bir figür olarak yücelten bir melodramdý. Ejder Kapaný ise seri katil/polisiye türünde Türk sinemasýnýn sayýlý örneklerinden birisi oluyor. Film pedofili suçlularýnýn serbest býrakýlmasýný da bir tartýþma konusu yapýyor. Bu hastalýklý durumdan kurtuluþlarý olmadýðýný, kendilerini tutamayýp ayný suçu hep iþleyeceklerinin altýný çiziyor. Amerika’da olduðu gibi sýký bir denetim altýnda tutulmalarý veya sürekli tedavi edilmeleri tek çare gibi gözüküyor. Yoksa maðdur tarafýn kiþisel adaleti uygulamasý haklýlýk kazanýyor. Filmde de kameralara konuþan halk bu konuda katili onaylýyor.

Öykünün akýþý mükemmel. Þüpheli karakterin azlýðý katilin tahminini kolaylaþtýrýyor. Katil konusunda seyirciyi þaþýrtmak Yücel’in en önemli hedefi olduðuna inanmýyorum. Üslup, atmosfer ve saðlam karakterler onun öyküde sevdiði yönler. Kenan Ýmirzalýoðlu’nun lehçesine alýþmak biraz zaman alýyor. Öykü ilerledikçe farklý yönlere açýlan bir karakter yaratýyor. Starlýðýný saðlamlaþtýran bir performans. Uður Yücel feleðin çemberinden geçmiþ Çerkez ‘de, daðýnýk yaþamýný seven fakat artýk bir þeylerin deðiþmesini isteyen, etik deðerlere saygýlý bir amiri canlandýrýyor. O da çok etkileyici. Filmde Nejat Ýþler’in oynadýðý Ensar rolünün kýsalýðý ve oto aksiyon sahnelerinin eðretiliði sýrýtýyor. O kadar denilebilir.

Türk sinemasýnda gittikçe artan film sayýsýnda fakat düþen kalite arasýnda parlayan bir yýldýz Ejder Kapaný.


Emin Yeðinboy
25.01.2010







 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.