ÇAKAL

21 Aralýk 2010 15:45 / 1667 kez okundu!

 


Daha ilk sahnede Fahrettin Abi dýþarýda havlayan köpeklere sinirlenir, seyirciye dönerek sunturlu bir küfür sallar. Sýra dýþý bir filmin ilk iþaretidir. Filmde 18 yaþ sýnýrýnýn olmasý diðer bir iþaretti. Öykünün içine girdikçe on sekiz yaþ sýnýrý konmasýna neden olan küfürlü, argolu konuþmalarýn anlatýlan yaþamlarýn gerçek bir parçasý olduðunu anlýyor seyirci.

---------------------------------------

YÖNETMEN: ERHAN KOZAN
SENARYO: SERTAN TELLÝ
OYUNCULAR: ÝSMAÝL HACIOÐLU, UÐUR POLAT, ERKAN CAN, CÜNEYT TÜREL, NACÝ TAÞDÖÐEN

Daha ilk sahnede Fahrettin Abi dýþarýda havlayan köpeklere sinirlenir, seyirciye dönerek sunturlu bir küfür sallar. Sýra dýþý bir filmin ilk iþaretidir. Filmde 18 yaþ sýnýrýnýn olmasý diðer bir iþaretti. Öykünün içine girdikçe on sekiz yaþ sýnýrý konmasýna neden olan küfürlü, argolu konuþmalarýn anlatýlan yaþamlarýn gerçek bir parçasý olduðunu anlýyor seyirci. Rahatsýzlýk yerini gerçekçi anlatýmýn etkileyiciliðine terk ediyor zamanla.

Akýn karakteri filmin her karesinde yaþamýn çarpýcý bir karakteri olarak parlýyor. O, her gün yanýmýzdan geçip giden binlerce Akýn'dan birisi. Büyüdüðü kenar mahallenin acýmasýz kurallarýný yýkamamýþ, iç ses ile seyirciye duyurduðu isyaný, onun gözüktüðü gibi bir serseri olmadýðýný anlatýr. Farkýnda olmanýn, varoluþun kurallarýný deðiþtiremediðini haykýrýr. ‘Ben de okuyup, adam olsaydým bana da doktor deselerdi’ piþmanlýðý suya yazýlmýþ bir cümle gibidir. Kendisine hiç destek olmadýðýný düþündüðü babasýna duyduðu sonsuz nefret, annesinin hastanede tek baþýna ölümünden sonra daha artar. Artýk herkesten, her þeyden kaçmak istemektedir. On üç yaþýndan beri yanýnda çalýþtýðý, kendisine baba gibi sahip çýkan yontmacý Nuran Usta’nýn çekmecesinden çaldýðý para ile kaçar.

Kendi yolunu çizmek, kaçmak, baþka diyarlara sýðýnmak da, ama nasýl ? Çok seçeneði yoktur, sur dibinde kafayý parlattýðý arkadaþlarýndan Ýdris’in aracýlýðý ile bir bilardo salonunu merkez kullanan mafyanýn, ayakçýsý olur. Mafya, adý üstünde kumar oynatýr, kadýn pazarlar, uyuþturucu satar, artýk Akýn da bu yaþamýn bir parçasý olmaya hazýrdýr. Farkýnda olmasýna farkýndadýr her þeyin, ama neye yarar ki? Bir tek kendisine ‘çakal’ diye hitap edilmesinden nefret etmektedir.

Varoþlardan bir yaþamý gerçekçi bir dille sunuyor Çakal. Mafya ortamýnda geçen fakat mafya filmi olmayan bir dram, odaklandýðý Akýn karakterini, Ýsmail Hacýoðlu her þeyi ile yaþatýyor. Ýnanýlmaz bir vücut dili Akýn’ý inandýrýcý kýlarken, böylesine sevimsiz olabilecek bir karakteri sevdirmeyi bile baþarýyor.

Senarist Sertan Telli ve yönetmen Erhan Kozan ilk filmlerinde yarattýklarý gerçekçi atmosfer ve iyi oyuncu seçimleri ile bu yýlýn en iyi Türk filmlerinden birisini gerçekleþtirmiþ. Sert ve tedirgin edici bir film, öykünülecek hiçbir kahraman yok, Akýn’ýn ve sur dibi arkadaþlarýnýn çaresizliði hissedilen tek iyilik. Uður Polat, Fahrettin Abi ve Erkan Can, Celayir karakterleri ile karanlýk dünyanýn tüm kötülüðünü, korkularýný mükemmel yansýtýyor.

Bu kadar iyi oyunculuklarýn tek çizgide ilerleyen, fazla yan karakterlere yer vermeyen dört veya beþ mekanda geçen bir öyküyü nasýl ayakta tuttuðunu görmek için bile izlenecek bir film Çakal.


Emin Yeðinboy

20.12.2010

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.