Ben, Tonya

18 Þubat 2018 09:15 / 1016 kez okundu!

 


Yönetmen: Craig Gillispie
Oyuncular: Margot Robbie, Allison Jenney, Sebastian Stay

Þampiyonluk kazanmýþ birçok sporcunun yaþamýnda inanýlmaz dramlar vardýr. Çocukluktan baþlayan varoluþ savaþýnýn þampiyonluklarla beden bulmasý onlarýn yaþamlarýnýn anlamýdýr. Yoksa bireysel dallarda bu kadar çok sporcunun doping yapmasý baþka þekilde açýklanabilir mi?

“Ben, Tonya” bize böyle dramatik bir öyküyü anlatýyor. Tonya Harding daha 4 yaþýnda iken annesinin elinden tutup kendisini buz pistine götürmesinin, yaþamýnýn en büyük anlamý olacaðýndan habersizdir. O gün, buz pateninde gelecekteki Amerika þampiyonluðunun ve olimpiyat sporculuðunun ilk günüdür. Baþarý hýrsýnýn hayatýný kaydýracak skandallara da yol açtýðý ilk gündür. Meþhur üçlü Axel hareketini yapabilen ilk Amerikalý kadýn sporcu olarak anýlma onurunu hiçbir zaman doyasýya yaþayamaz. Skandallar onu suçlu bir kimliðe dönüþtürür. En yakýn rakibi Nancy Kerrigan’ýn antrenman yaptýðý salonda bir adam tarafýndan dizinden sakatlanmasý, Harding’in bir komplosu olup olmadýðý tam açýklýða kavuþamamýþ bir olay olsa da, mahkeme onu suçlu bulur.

Yönetmen Craig Gillispie hikayesini dördüncü duvarý yýkarak yani karakterlerin kameraya konuþmalarýyla tamamlýyor. Gerçeklik duygusunu ayakta tutan bu belgeselci anlatýmý, filmin en önemli parçasýna dönüþmüþ. Bu akýþ, seyircinin gerçeklik inancýný sýk sýk yýkýyor ve her þeyin kurmaca olabileceðini hatýrlatýyor. Olayýn bilinen akýþýný izledikten sonra karakterin kameraya dönerek “asla böyle bir þey yapmadým” demesi, gerçeðin perdede ne kadar sorunlu olabileceðini anlatýyor.

Sinemanýn en güzel oyuncularýndan Margot Robbie, Tonya’da en olgun performansýný sunmuþ. Onun sert, yýkýlmayan ve kýrýlgan yönlerini müthiþ bir duyarlýlýkla oynuyor. Onun annesinden, kocasýndan alamadýðý sevgiyi buz pistlerinde aramasýný mükemmel yansýtýyor. Oscar’ý alsýn isterim. En az onun kadar olan diðer oyunculuk gösterisi de annesini canlandýran Allison Janney’den geliyor. Katý, sevgisiz bir anne sureti. Altýn Küre sonrasý Oscar’ýn yardýmcý kadýn oyuncu dalýnda en büyük favorisi.

Kurgu ve görsellik müthiþ bir tempoda çalýþýyor film boyu. Buz pistindeki yarýþma sekanslarý soluk kesiyor.

Tonya’nýn alt sýnýftan gelmesinin çeþitli þekillerde önüne engel olarak çýkartýlmasý, filmin en önemli gerçeði olmuþ. Diðeri ise Tonya’nýn sevgi açlýðýný baþarýyla yakalamaya çalýþmasý. Gillispie Amerika toplum gerçeðiyle Tonya karakterini özdeþleþtiriyor. Önce yücelt sonra da, yýk ki; sansasyon olsun. Kaçýrýlmayacak üst düzey bir seyirlik.

 

Emin YEÐÝNBOY

18.02.2018

 

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.