Artist - L’artist

30 Ocak 2012 12:13 / 1504 kez okundu!

 


SESSÝZ SÝNEMA YILLARINA PARLAK BÝR IÞIK

Oscar adaylýklarýnýn büyük bölümünün sinema tarihine ýþýk tutan iki film tarafýndan paylaþýlmasý büyük ve sevindirici bir tesadüf. “Hugo”yu seyrettiðimde Oscar’a layýk bulmuþtum, “Artist” bu konudaki görüþümü deðiþtirdi. Oscar’ý bu filmin hak ettiðini düþünüyorum.

---------------------------------------------------------------------------------

ARTÝST - L’ARTIST

YÖNETMEN: MICHEL HAZANAVICIUS
OYUNCULAR: JEAN DUJARDIN, BERENICE BEJO, JOHN GOODMAN, PENELOPE ANN MILLER, JAMES CROMWELL

Göz kýrpmadan izlenecek bir film “Artist”. Sessiz sinemanýn sesli filmlere geçiþ yýllarýný sessiz ve büyüleyici siyah beyaz karelerle anlatýyor. Geçmiþin tüm detaylarýný yansýtan görüntüler ve mükemmel oyunculuklar, sinemanýn unutulmaya yüz tutmuþ tarihini bir kez daha yaþatýyor. “Hugo”da Martin Scorsese tarihin ilk yönetmeni George Mélies’i hatýrlatýrken bu yýlýn Oscar ödüllerine 11 dalda aday gösterildi. Sinema tarihini 1927 den baþlayarak kýrklý yýllarýn baþýna kadar anlatan “Artist” ise on dalda aday oldu. Scorsese’in 3D teknolojisinin görsel üstünlüðünü mükemmel kullandýðý “Hugo” ya oranla “Artist” sade ve Avrupa geleneklerine uygun bir film.

Yýl 1927 sessiz sinemanýn büyük aksiyon yýldýzý George Valentin (Jean Dujardin) son filmi “Russian Affair” ile salonlarý doldurmaktadýr. Þöhretinin zirvesinde olan yýldýz oyuncu filminin galasýndan sonra gazetecilere poz verirken hayranlarýndan bir genç kýz fotoðraf karesine girer. Bu fotoðraf her ikisinin de yaþamýný da farklý etkileyecektir. Sempatikliði ve güzelliði ile gazete sütunlarýnda dikkat çeken Penny Miller’ýn (Bérénice Béjo) film stüdyolarýnýn aranan bir yýldýzý olmasý gecikmez. Sessiz sinemanýn son yýllarýdýr ve salonlar sesli filmleri karþýlamaya hazýrlanmaktadýr. Penny Miller sesli filmlerin þarký söyleyen, dans eden kýzý olur. Valentin bir türlü sesli film çevirmeyi kabul etmez. Sessiz sinemanýn yaþadýðýný kanýtlamak için senaryosunu yazýp, yönettiði “Tears of Love” filmi boþ salonlara oynayarak büyük hayal kýrýklýðý yaratýr.

Fransýz yönetmen Michel Hazanavicius bildik melodram kalýplarýnda bir hikayeyi sessiz olarak anlatýyor. Anlatýmýna zamanýn sessiz sinema salonlarýnda sürekli çalan piyano veya orkestra gibi arka planda müzik sürekli eþlik ediyor. Tabi ki dönemin ruhunu yakalayan Cole Porter, Duke Ellington vari klasik caza yakýn bir müzik. Sözün olmadýðý yerde tüm anlamý oyuncularýn jest ve mimiklerine yükleyen Hazanavicius bu konuda mükemmel seçimler yapmýþ. Cannes Festival’inde ve Altýn Küre’de en iyi oyuncu seçilen Jean Dujardin kusursuz uyguladýðý sessiz sinema oyuncu tekniðine sempatikliðini ekliyor. Bérénice Béjo ise Penny Miller karakterinde son derece sempatik ve canlý bir oyunculuk sergiliyor. Yan rollerde John Goodman, Penelope Ann Miller, James Cromwell, Malcolm McDowell gibi deneyimli oyuncular dikkat çekiyor.

Sessiz ve siyah beyaz bir filmin 2012 yýlýnda salonlarý ne kadar dolduracaðýný önceden tahmin etmek çok olumlu rakamlar vermez. Çýkýþýný bu nedenle festivaller yolu ile yapan film, buralarda kazandýðý toplam 47 ödül ve kulaktan kulaða yayýlan olumlu eleþtiriler sonrasý yolculuðuna vizyon filmi olarak devam ediyor. Þaþýrtýcý bir baþarý . Ýnsanýn içini ýsýtan bir film olmasýnýn bunda payý çok büyük.

Oscar adaylýklarýnýn büyük bölümünün sinema tarihine ýþýk tutan iki film tarafýndan paylaþýlmasý büyük ve sevindirici bir tesadüf. “Hugo”yu seyrettiðimde Oscar’a layýk bulmuþtum, “Artist” bu konudaki görüþümü deðiþtirdi. Oscar’ý bu filmin hak ettiðini düþünüyorum.


Emin YEÐÝNBOY

29.01.2012


 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaþ
0
Yorumlar
Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.