Emek şenliği yapan belediye binasında emekçiler ölüyor!

04 Nisan 2011 12:28  

 

Emek şenliği yapan belediye binasında emekçiler ölüyor!

Taşeron sistemi İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan 2 işçinin canına neden oldu. Büyükşehir Belediye binasında dış cephe, boya ve tadilat işini yapan taşeron firmanın iki çalışanı yeterli güvenlik önlemi alınmadığı için çalıştıkları iskelenin halatının kopması sonucu yaşamını yitirdi. Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, 2 işçinin ölümünden İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sorumlu olduğunu belirtti ve şunları söyledi:

"Taşeron sistemi, uzun zamandır kamuda, özellikle belediyelerde işçi maliyetlerini düşürmek ve işçilere daha az ödeme yapmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Ancak işçiler için, emekçiler için, taşeron sistemi sendikasızlaştırma demektir, kölelik düzeni demektir, son olayda yaşandığı gibi ölüm demektir.

Yeni kölelik düzeni olarak da bilinen taşeron sistemi bu kez de İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan 2 işçinin canına neden oldu. Büyükşehir Belediye binasında dış cephe, boya ve tadilat işini yapan taşeron firmanın iki çalışanı yeterli güvenlik önlemi alınmadığı için çalıştıkları iskelenin halatının kopması sonucu yaşamını yitirdiler.

Ne hazindir ki bu olay, Basına ve kamuoyuna Büyükşehir Belediyesinde taşeron sistemine son verdiğini açıklayan, bütün taşeron işçileri kadroya aldığını bilbord ilanlarıyla duyuran, bu gerekçeyle emek şenliği düzenleyen İzmir Büyükşehir Belediyesine ait bir binada yaşandı. Üstüne üstlük, ölen emekçilerin sigortasız oldukları söylenmektedir..

İzmir Büyükşehir Belediye yönetimi, güvencesiz işçi çalıştırılmasına izin vermiş, çalışma güvenliği olmadan iş yapılmasına göz yummuştur. Bu nedenle yaşanan iş cinayetinden öncelikle İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi sorumludur. Bunun hesabını vermelidir.

Diğer yandan Konak Belediyesi temizlik işlerini yapan firmanın işçileri uzun zamandır ödenmeyen ücretlerinin ödenmesi, çalışma koşullarının düzeltilmesi amacıyla “Taşeronlaşmaya, sendikasızlaştırmaya, güvencesiz-kölece çalışmaya hayır” başlığıyla Konak Belediyesi önünde bir haftadır eylem yapıyorlar.

İzmir Büyükşehir Belediyesi binasında yaşanan iş cinayetinin hesabı sorulmalıdır. Ayrıca siyasi iktidarı taşeron sistemini yaygınlaştıran yasal düzenlemeleri iptal etmeye, sosyal belediyecilik yaptığını iddia eden CHP’li Başkanları samimi olmaya davet ediyoruz, sözlerinin arkasında durmaya, başta İzmir Büyükşehir ve ilçe belediyelerindeki tüm taşeron sistemine son vererek taşeron firma işçilerini kadroya almaya çağırıyoruz."

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0