EDP su zammının iptali için dava açtı

31 Mayıs 2012 08:27  

 

EDP su zammının iptali için dava açtı

İzmir’de suya yapılan zammın haksız olduğu gerekçesiyle daha önce de İzmirliler adına dava açan ve kazanan Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Örgütü, 18 Mayıs 2012’de alınan ve yüzde 25’e varan zam kararının geri alınması için bugün tekrar dava açtı. Aziz Kocaoğlu’nun “Zammı geri alacağız” sözünün yeterli olmadığını savunan EDP İl Başkanı Arif Ali Cangı “Zam kararı iptal edilmediği takdirde haziran faturaları zamlı olacak. 4 kişilik bir ailenin su faturasının 138 liraya ulaşacağını düşünürsek, 1 ay bile zamlı tarifeden su parası ödemek dar gelirli İzmirliler için büyük kayıp yaratacak” dedi.

İptalini istedikleri 18 Mayıs su zammı kararının amacının kaşıkla verilenin, kepçeyle geri almak mantığını güttüğünü belirten EDP İl Başkanı Av. Arif Ali Cangı, İzmir Adliyesi önünde partililerin de katılımıyla yaptığı basın açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “İzmir'de suya erişim hakkı yok sayılıyor. 2012 başında yaklaşık % 10 suya zam yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yetmiyormuş gibi, bunun üstüne 18 Mayıs 2012 tarihinde % 25,6' ya varan yeni bir zam yapmıştır. Bu yeni zam ile İzmir'de 2012 yılı zam toplamı % 38'e, 4 kişilik bir ailenin su tüketim bedeli en az 138,00 TL.ye ulaşmıştır. Bu zammın enflasyonla, masraflarla açıklanabilir bir yanı yoktur.

Partimizin ve İzmirlilerin haklı ve yerinde tepkileri üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ‘…İZSU Genel Kurulu'nun 18 Mayıs 2012 tarihli kararı ile suya yapılan zamdan geri döndüklerini…” açıklamış ve ‘İzmir Türkiye'nin en pahalı suyunu kullandığını’ kabul etmiştir. . Büyükşehir Belediye Başkanı’nın bu açıklaması olumlu olmakla birlikte, açıklamadan anlaşıldığı kadarıyla 18 Mayıs zamlı tarife tüm sonuçlarıyla iptal edilmeyecektir, Haziran ayı içinde yeni bir tarife belirlenecek, belirlenecek yeni tarife 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecektir. Haksız ve insafsız zamlı tarife Haziran ayında uygulanacaktır. Henüz İzsu Genel Kurulu’ndan alınmış yeni bir karar olmadığından, Haziran ayında uygulanacağı anlaşılan 18 Mayıs 2012 tarihli tarifenin acele yürütmesinin durdurulması ve iptali için bu gün dava açtık.

İptalinin istediğimiz 18 Mayıs zam kararının amacı; KAŞIKLA VERMEK ZORUNDA KALDIĞINI, KEPÇEYLE GERİ ALMAKTIR. 2011 tarifesinin yargı kararı ile iptal edilmesi üzerine geri verilecek olan su bedelinin üç katı zamla İzmirlilerden alınmak istenmiştir. Aynı zamanda 1 Ocak 2012'de yürürlüğe giren zamlı tarifesinin iptali davasında çıkacak olan yürütmeyi durdurma kararının uygulanmasının önüne geçilmek istenmektedir.”

Hatırlanacağı üzere, İzsu Genel Kurulu’nun 1 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe giren ve yaklaşık % 10 oranında zam öngören tarifesi, partimizin ve yurttaşların açtığı dava sonunda İzmir 1.İdare Mahkemesi’nin 09.12.2011 tarihli kararı ile iptal edilmişti. İptal kararı üzerine alınan fazla su paraları Mayıs ayından itibaren faturalardan mahsup yoluyla iade edilmeye başlanmıştı. İptal edilen bu tarifenin üstüne 1 Ocak 2012 tarihinden geçerli % 10'luk daha zam yapılmıştı. Bu zam kararının iptali için açtığımız dava İzmir 1 İdare Mahkemesi'nin 2012/576 Esası ile devam etmektedir. Mahkemece yürütmeyi durdurma istemine ilişkin olarak 22.03.2012 tarihli "işlem dosyasının getirtilmesi ve davalı idarenin savunmasının alınmasından sonra yürütmeyi durdurma konusunda karar verilmesine' dair ara kararı verilmişti. Bu ara kararı gereği İzsu'nun savunması istenmiş, savunma dilekçesi 18.05.2012 tarihinde dosyaya girmiştir. Aynı gün yeni zam kararı alınmıştı.

Son Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2012 09:18

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0