Dünya Markası Olmaya Hazırlanan İzmir'in Harika Bir Tarihi Var Ama Anlatılmamış

02 Nisan 2010 11:34  

 

Dünya Markası Olmaya Hazırlanan İzmir'in Harika Bir Tarihi Var Ama Anlatılmamış

İzmir Kalkınma Ajansı tarafından Kentin Marka Stratejisinin Belirlenmesi amacıyla açılan ihaleyi kazanan Art Grup Konsorsiyumu içinde yer alan Wolff Olins Şirketi Direktörü Charles Wright, İzmir'in marka oluştururken kullanabileceği harika bir tarihi bulunduğunu, ancak bunun henüz hikaye edilememiş olduğunu söyledi.

Konsorsiyumun stratejiyle ilgili İzmir'in kanaat önderlerine yaptığı ilk sunum sonrası basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda gazetecilerin, İzmir'in marka stratejisinin hangi temeller üzerine kurgulanabileceği yönündeki sorularını yanıtlayan Wright, daha önce marka stratejisini geliştirdikleri kentlere göre İzmir'in önemli artıları bulunduğunu ifade etti.

Kentle ilgili hedef kitlede kent algısının ortaya konması konusunda araştırmanın sürdüğünü, stratejinin ana hatlarının 4 aylık zaman içinde ortaya konacağını ifade eden Wright, Homeros'u bildiğini ama İzmir'de doğduğunu bilmediğini söyledi.

Wright, "Bu çok önemli bir avantaj. İzmir'in 8 bin yıllık bir tarihi var. Bu da rakiplerine göre çok önemli bir avantaj. İzmir'in harika bir tarihi var ancak bu hikaye henüz anlatılmamış. Dünyada turizm trendleri hızla değişiyor. İnsanlar otantik kültürü tanımak istiyorlar. Gittikleri ülkelerde insanlarla tanışmak, yemeklerinden tatmak istiyorlar. Bu açıdan da avantajlı bir yerdeyiz." diye konuştu.

Konsorsiyum lideri Art Grup'un Eş Başkanı Fehmi Özkan ise stratejinin uygulanması noktasında tüm İzmirlilerin desteğinin gerekli olduğuna dikkat çekti. Planın içinde tüm kurumların hangi konuda görev alacağının belirleneceğini ve ölçüm sistemiyle her etabın başarısının belirlenebileceğini kaydeden Özkan, ''Strateji yazmak işin kolay kısmı, en zor kısmı hayata geçirmek. Geçmişte yazılan çok başarılı stratejiler paydaşların sahiplenmemesi nedeniyle başarısızlığa uğradı. Tüm paydaşların aidiyet duygusunun oluşması şart." dedi.

Özkan, İzmir'in, attığı bu adımla Türkiye'de bir çok kente örnek olduğunu belirterek, ''Marka kent stratejisi ihalesini kazanmamız sonrası Konya ve Trabzon'dan kalkınma ajansları beni arayarak bundan sonra tüm süreçlerden haberdar olmak istediklerini ifade ettiler." diye konuştu. Özkan, 4 ay sonra somut bir strateji ortaya koyarak fikirlerin uygulanması aşamasına geçilebileceğini sözlerine ekledi.

İzmir'i, dünyanın tanıdığı bir kent olmasını sağlayacak ve marka kent haline getirecek olan projede rol alacak olan şehir pazarlaması konusunda uzman, New York şehri, Atina 2004 ve Londra 2012 Olimpiyatları gibi stratejik çalışmaları gerçekleştirmiş Wolf Olins; Hannover, Madrid, Paris, Frankfurt gibi şehirlere yatırım alanlarını belirlemiş, yatırımcıları çekmiş olan American World Services Corporation, Paris, Venedik, İstanbul şehir tanıtımı projelerinde yer alan Kita Tasarım ve Danışmanlık, dünyanın en büyük araştırma şirketlerinden biri olan ve başladığı çalışma nedeniyle sahada bulunduğundan dolayı toplantıya bile katılamayan TNS görev yapacak.

İzmir Kalkınma Ajansı'nın düzenlediği 'İzmir Marka Kent Stratejik Planı' ihalesi 15 Şubat'ta sonuçlanmıştı. Büyük ilgi gören ihaleye Almanya, İspanya, Belçika, İsveç, İngiltere, Hollanda, İsrail, İsviçre, Yeni Zellanda, İtalya, Yunanistan ve Fransa menşeli yabancı ve Türk ortaklardan oluşan toplam 19 başvuru yapılmış ve bu ihaleyi Art Grup önderliğindeki konsorsiyum kazanmıştı. (CİHAN)

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0