’Düdüğü ağzıyla çalıyor başka yeriyle değil’

16 Mayıs 2009 01:53  

 

’Düdüğü ağzıyla çalıyor başka yeriyle değil’

"Gay hakem olur mu?" tartışması, Meclis’te "Niye olmasın?" sorusuyla karşılık buldu. TBMM İnsan Hakları Komisyonu’ndan "Düdüğü başka bir organıyla değil, ağzıyla çalıyor" cevabı geldi. 

EŞCİNSEL olduğu için askerliğini yapmayan ve bu durum öğrenilince futbol hakemliği engellenen hakemin Türkiye Futbol Federasyonu’na başvurup hakkını aramasıyla başlayan tartışmalar Meclis’e taşındı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun CHP’li üyesi Ahmet Ersin, "Düdüğü başka bir organıyla değil, ağzıyla çalıyor" derken, aynı komisyondan CHP’li Malik Ecder Özdemir kavgalarla gündeme gelen futbol maçlarının daha "estetik" olacağı yorumunu yaptı.

DTP konuyu bir soru önergesiyle Meclis gündemine taşırken, çok sayıda milletvekili gay hakemin çalışmasına engel görülen yönetmeliğin değişmesi gerektiğini savundu. "Yakışıklı futbolcuya nasıl penaltı verecek" diyen eski hakem Erman Toroğlu’na da tepki gösteren milletvekillerinin değerlendirmeleri şöyle: 

Engel diyen sağlıklı düşünmüyor

Ahmet Ersin (TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi, CHP): Eşcinsellik hastalık değil, kişinin vücudunun hisleriyle uyumlu olmaması. Hakemin eşcinsel olmasının önünde hiçbir engel yok. Bu anlayış insan haklarına da aykırı. Kişinin vücudunda eksiklik varsa, koşmada, görmede sorunlar yaşıyorsa, o zaman bu işi yapamaz. Bence engel olur diyenler, çok sağlıklı düşünmüyorlar. Düdüğü başka bir organıyla değil, ağzıyla çalıyor. Yönetmelik mutlaka değişmeli. Daha da uzatırlarsa konuyu TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na taşırım.

Maçlara estetik gelir

Malik Ecder Özdemir (TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi, CHP): Eşcinsel hakem niye olmasın, hatta diğerlerinden daha başarılı olabilirler. Çünkü insancıl yönleri daha ağırlıklı olur, sporcuları daha fazla motive ve ikna ederler. Hakem kibar olursa futbolcular da kibar davranmak durumunda kalırlar. Maçta çok fazla ceza vermezler, faullerin, kırmızı kartların olmadığı daha estetik maçlar seyrederiz. Aşırı şişmandır, bedensel eksikliği vardır, düz tabandır hakem olamaz, cinsel tercihi engel olmamalı. Yönetmelik elden geçirilmeli.

İnsan hakları herkes için

Akın Birdal (TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi, DTP): İnsanların cinsel eğilimlerinden ötürü ayrımcılığa uğramasını insan haklarına uygun bulmayız. İnsan hakları herkes için. Diline, dinine, eğilimlerine bakılmaksızın, haklardan herkes eşit ve özgür yararlanmalı. Yönetmelik değiştirilmeli. Erman Toroğlu’nun açıklaması kaba bir değerlendirme.

Çağdaş ülke olacaksak

Canan Arıtman (TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi, CHP): Kimsenin cinsiyeti, cinsel tercihi, yapacağı işe engel olmamalı. Bu insan haklarına aykırı. Yasalarımızda pek çok şeyi cinsel tercihlere göre de düzenlemeliyiz. Töre ve namus cinayetleri isimlendirmesi de yanlış; cinsel tercihi farklı olan kişileri kapsamıyor. Çağdaş bir ülke olacaksanız, insan haklarını önemsiyorsanız, cinsel tercihleri de saygıyla karşılayıp onların da haklarını korumak zorundayız. Bütün mesele kişinin iş ahlakına sahip olması.

Hürriyet.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0