DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan: 'Dünya Barış Günü 21 Eylül'dür...'

29 Ağustos 2012 22:34  

 

DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan: 'Dünya Barış Günü 21 Eylül'dür...'

İSTANBUL- Sovyetler Birliği'nin (SSCB) ve anılan adıyla dünyadaki 'reel sosyalizm' uygulamasının çöküşüyle birlikte 1990'lı yıllardan itibaren, 1 Eylül'ün 'Dünya Barış Günü' olarak anılması / kutlanması son buldu. Bir istisna ile... O da Türkiye ve onun 'yavru vatan' ifadesiyle şekillenen kopyası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti... Birleşmiş Milletler (BM)'in Dünya Barış Günü' olarak ilan ettiği ve hemen hemen tüm dünya ülkelerinde kutlanan günün 21 Eylül olmasına rağmen, Türkiye'de yıllardır, genelde 'sol' siyasi hareketler tarafından çeşitli gösterilerle anılan '1 Eylül Dünya Barış Günü' algısında pek bir değişiklik yok.

1 Eylül meselesi, içe kapalılığın ve dünyadan, uluslararası hareketlerden kopukluğun bir göstergesi olduğu vurgusu ile son 4-5 yıldır, Sesonline.net ve Genel Yayın Yönetmeni, gazeteci, yazar Yalçın Ergündoğan tarafından Türkiye kamuoyunun (özellikle de 'sol' kamuoyunun) gündemine sokulmaya çalışılıyor. Yalçın Ergündoğan konuyu; "SSCB ve Varşova Paktı ülkelerinin tarih sahnesinden çekilmesinin ardından dünyada Türkiye ve KKTC dışında '1 Eylül'ü Barış Günü olarak kutlayan ülke yok. Bu bağlamda, 1 Eylül bir "milli gün" haline gelmiş vaziyette..." şeklinde ifade ediyor. Geçmiş yıllara oranla bu yıl düzenlenen gösterilere sadece 'Barış Günü' denmesi ve -dünyanın gözünün içine bakarak- 'Dünya' vurgusundan vazgeçilmesi küçük de olsa bir değişikliğe işaret ediyor.

Sesonline.net, 1 Eylül tartışması ile ilgili olarak, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Genel Başkanı Doğan Tarkan'ın görüşlerine baş vurdu. "1 Eylül’ü 'Dünya Barış Günü' olarak anmak sadece -özellikle de solda- milliyetçiliğin ve stalinizmin göstergesidir. Bu türden bir başka garabet durum ise 'Öğretmenler Günü'ne ilişkindir. 12 Eylül darbecileri tarafından icad edilen 24 Kasım 'yerli' Öğretmenler Günü Türkiye’de resmi kurumlar ve Eğitim Sen dahil sendikalar tarafından kutlanmaktadır. 12 Eylül darbesinden çok çekmiş bir öğretmen mücadelesinin devamı olan Eğitim Sen Evren’in öğretmenler günü olan 24 Kasım yerine UNESCO ve ILO’nun önerdiği 5 Ekim’i neden kutlamaz? DSİP, 21 Eylül, Dünya Barış Günü'nü de dünyadaki bütün barış yanlıları ile birlikte anacaktır" diyen Doğan Tarkan'ın görüşleri şöyle:

ERGÜNDOĞAN:"ARTIK, 'MİLLİ BARIŞ GÜNÜ' HALİNE DÖNÜŞMÜŞ 1 EYLÜL ÜZERİNE BİR HATIRLATMA..."

1 Eylül meselesi, içe kapalılığın ve dünyadan, uluslararası hareketlerden kopukluğun bir göstergesi olduğu vurgusu ile son 4-5 yıldır, Sesonline.net ve Genel Yayın Yönetmeni, gazeteci, yazar Yalçın Ergündoğan tarafından Türkiye kamuoyunun (özellikle de 'sol' kamuoyunun) gündemine sokulmaya çalışılıyor. Yalçın Ergündoğan konuyu; "SSCB ve Varşova Paktı ülkelerinin tarih sahnesinden çekilmesinin ardından dünyada Türkiye ve KKTC dışında '1 Eylül'ü Barış Günü olarak kutlayan ülke yok. Bu bağlamda, 1 Eylül bir "milli gün" haline gelmiş vaziyette..." şeklinde ifade ediyor.

"Artık, Milli Barış Günü haline dönüşmüş "1 EYLÜL" üzerine bir hatırlatma" başlığıyla Ergündoğan şunları ifade ediyor:

"Türkiye'nin, özellikle de 'Türkiye solu' diye adlandırılan kesimin ne denli uluslararası hareketlerden kopuk ve içine kapalı olduğunun bir göstergesi olduğundan üzerinde duruyorum. 4-5 yıldır da sürekli yazıyorum, hatırlatıyorum. [Kürt hareketi de 1 Eylül konusunda, maalesef Türkiye solu ile paralellik içinde...]

"GERÇEK DÜNYA BARIŞ GÜNÜ 21 EYLÜL'DE..."

1 Eylül'ü, 'Dünya Barış Günü'nü olarak dünyada Türkiyeliler ve Kıbrıslıtürklerden başka kimse kutlamıyor. Birleşmiş Milletler'in ilan ettiği ve (Küba dahil) tüm dünyada kutlanan 'Dünya Barış Günü' ise; 21 Eylül'de.

Sovyetler Birliği henüz mevcutken, SSCB ve Varşova Paktı üyesi ülkelerle bu çizgideki güçlü Komünist Partilerin bulunduğu ülkelerde etkin olan "Dünya Barış Konseyi (DBK)" (Barış Dernekleri) Alman ordularının Polonya'ya saldırdığı 1 Eylül'ü "dünya barışı"nı hatırlamak için uluslararası bir gün olarak kabul ve ilan etmişti.

SSCB ve Varşova Paktı ülkelerinin tarih sahnesinden çekilmesinin ardından dünyada Türkiye ve KKTC dışında '1 Eylül'ü Barış Günü olarak kutlayan ülke yok. Bu bağlamda, 1 Eylül bir 'milli gün' haline gelmiş vaziyette.

Evrensel anlamda 'Dünya Öğretmenler Günü' 5 Ekim'de kutlanırken, Türkiye "24 Kasım"ı, "Öğretmenler Günü" olarak kutluyor.

"24 Kasım", 12 Eylül faşist darbesinin ürünü iken, "1 Eylül" de, Sovyetik (Stalinci) Komünist Parti ve hareketlerin türkiye'de derin ve kalıcı izler bırakmış günlerinden biri...

Keşke her gün 'Barış Günü' olsa tabii. Ama yine de, bir kez daha hatırlatmadan da edemedim..."

DSİP GENEL BAŞKANI DOĞAN TARKAN: "1 EYLÜL'Ü DÜNYA BARIŞ GÜNÜ DİYE ANMAKTA ISRAR; MİLLİYETÇİLİĞİN VE STALİNCİLİĞİN GÖSTERGESİ...

Sesonline.net, 1 Eylül tartışması ile ilgili olarak, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) Genel Başkanı Doğan Tarkan'ın görüşlerine baş vurdu.

- Sayın Tarkan, Dünya Barış Günü olarak 21 Eylül'ü kabul etmişken, Türkiye'de neden 1 Eylül hâlâ 'Dünya' Barış Günü olarak kutlanıyor?

Tarihi kısaca şöyle bir hatırlayalım. 1 Eylül 1939, Alman Nazi orduları Polonya’ya girmeye başlıyorlar. Polonya ordusu direnmeye çalışıyor ama yeniliyor. 16 Eylül günü ise Sovyet Kızıl Ordusu Polonya’ya giriyor ve Molotov, Ribbentrop anlaşması gereği Almanya ile Rusya arasında paylaşılan Polonya’nın kendilerine düşen parçasını işgal ediyor. Rusya’nın işgali 16 gün geç başlatmasının nedeni Japonya ile Molotov-Toga anlaşmasının imzalanmasını beklemesi.

Rusya, işgalin Polonya’daki Ukraynalıların ve Beyaz Rusların can güvenliği için olduğunu açıklıyor ama Kızıl Ordu birlikleri Molotov’un Ribbentrop ile imzaladığı anlaşmada kendilerine düşen tüm bölgeleri işgal ettiği biliniyor. (Üstelik Rusya, Katyn Ormanları’nda çok sayıda Polonya subayını da katlederek bu ülkenin savaş gücüne çok ağır bir darbe indirmiştir.)

2. Dünya Savaşı sonrasında Doğu Almanya başta olmak üzere, Doğu Bloku ülkeleri Polonya’nın işgali ayıbını örtmek için 1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak ilan ediyorlar. Bir süre bu “Dünya Barış Günü” bu ülkelerde kutlanıyor. Bazı ülkelerde de Komünist Partileri'nin desteğinde kutlamalar oluyor dünyada. 1989’da Doğu Bloku’nun ve 1991’de Sovyetler Birliği’nin çökmesi üzerine ise 1 Eylül Dünya Barış Gününü kutlayan kalmıyor.

Ama Türkiye’de hâlâ 1 Eylül, 'Dünya barış Günü' olarak hatırlanıyor. Şimdilerde ise; 1 Eylül günü esas olarak Kürtlerle süren savaşı kınayan gösteriler yapılmaya başlanıyor.

Bu arada Birleşmiş Milletler 21 Eylül’ü Dünya Barış Günü olarak tespit ediyor ve 21 Eylül'de çok sayıda ülkede barış gösterileri yapılıyor.

1 Eylül, açıkça Stalinistlerin Rusya’nın Polonya’yı Nazi Almanya’sı ile paylaşarak işgale etmesinin ayıbının üzerini kapatmak için icat edilmiş bir gün. 1 Eylül Katyn katliamının da üstünü örtmeyi amaçlamaktadır.

Türkiye’de 1 Eylül’de de elbette barış gösterileri yapılabilir. Kürt savaşı nedeniyle Türkiye’de hemen her gün barış gösterisi yapılsa yeridir ama; 1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak anmak tamamen yanlıştır.

"DSİP 21 EYLÜL'DE TÜM DÜNYADAKİ BARIŞ YANLILARI İLE OMUZ OMUZA OLACAK"

1 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak anmak -özellikle de solda- sadece milliyetçiliğin ve Stalinciliğin göstergesidir. Bu türden bir başka garabet durum ise Öğretmenler Gününe ilişkindir. 12 Eylül darbecileri tarafından öne sürülen 24 Kasım Öğretmenler Günü Türkiye’de resmi kurumlar ve Eğitim Sen dahil sendikalar tarafından kutlanmaktadır. 12 Eylül darbesinden çok çekmiş bir öğretmen mücadelesinin devamı olan Eğitim Sen Evren’in öğretmenler günü olan 24 Kasım yerine UNESCO ve ILO’nun önerdiği 5 Ekim’i benimsemesi beklenir.

DSİP, 1 Eylül’de BDP’nin düzenlediği gösterilere Dünya Barış Günü olduğu için değil, BDP’nin çağırdığı barış eylemi olduğu için katılacaktır. DSİP, 21 Eylül’de, Dünya Barış Günü'nü de dünyadaki bütün barış yanlıları ile birlikte anacaktır..."

Sesonline.net

Son Güncelleme Tarihi: 30 Ağustos 2012 13:58

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0