'Depremden değil soğuktan hepimiz öleceğiz'

25 Ekim 2011 23:59  

 

'Depremden değil soğuktan hepimiz öleceğiz'

Depremin vurduğu Van'a Türkiye'nin dört bir tarafından yardım yağıyor ancak Van'ın merkeze ve Erciş ilçesine bağlı pek çok köye henüz hiçbir yardım ulaşmadı. Köylüler isyan ediyor: Depremden değil, soğuktan öleceğiz"

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Van'da meydana gelen depremde 25 Ekim saat 19.00 itibarıyla 459 kişinin hayatını kaybettiğini, bin 352 kişinin yaralandığını bildirdi.

84 KÖY KAR ALTINDA
Yardım çalışmaları Van merkez ve Erciş ilçe merkezinde ağırlık kazanırken, Erciş’e bağlı köylerin birçoğuna henüz tek bir yardım ekibi bile ulaşmadı. Depremden etkilenen köylerin büyük çoğunluğuna çadır, battaniye, yiyecek ve su gönderilmedi. Soğuk havada barınma ihtiyacını karşılayamayan köylüler, Kaymakamlıktan aldıkları “Önce Merkez” yanıtı ile elleri boş bir şekilde köylerine göre döndü.

7.2’lik deprem felaketinin üzerinden 48 saat geçmesine rağmen depremden etkilenen Erciş’e bağlı 84 köye tek bir kalem yardım ulaşmadığı öğrenildi. Ölü ve yaralıların da bulunduğu köylerde vatandaşlar son iki geceyi sokakta geçirmek zorunda kaldı. 84 köyün muhtarı yardım çalışmaları kapsamında gönderilen çadırlardan almak için Kaymakamlıktan çadır istedi ancak şehir merkezinin önceliğe alındığı, köylerin ikinci planda yardımlara dahil edileceği yanıtını aldı.

BİR MUHTARIN ÇIĞLIĞI: KAR YAĞIYOR, DONUYORUZ
Köylerdeki son durumla ilgili olarak Erciş’e bağlı köylerin muhtarlarını tek tek arayan ANKA, çarpıcı bilgilere ulaştı. Kar yağışının başladığına, sokaklarda naylon brandalar altında ve yakılan ateşlerin etrafında ısınmaya çalıştıklarına vurgu yapan vatandaşlar tek isteklerinin barınmak için çadır olduğunu söyledi. İkinci plana atıldıkları için isyan eden köylülerin beklentilerini ve bölgelerindeki son durumu muhtarlar şöyle aktardı:

“-Köycük Mahalle Muhtarı Abdullah Tunç: Gelen giden yok. Evlere giremiyor halk. Çoluk çocuk dışarıda. 84 köye yardım götürülememiş. Bizim 84 köyün, bizim köylere herhangi bir yardım ulaşılmadı. Gelen giden yok. Yağış var, çoluk çocuk dışarıda, ilgilenen yok. Büyükşehir yardım etmiyor. Evler oturulamaz halde. O nedenle evlere giremiyoruz.

-Mağaraköy Köyü Muhtarı Fahrettin Yalçın: Bizim köyde 6 cenazemiz var. Köyde çadırlarını kurdular orada yatıyorlar. Hiçbir yardım gelmedi. Sadece gıda geldi başka hiçbir şey yok köyde. Şuanda naylonların altında yatıyoruz. Çadır yok elimizde çadır yok. Şu anda hava yağmurlu yardım gelmedi herkes dışarıda. Ekip geldi.

-Ortayayla Köyü Muhtarı Şerif Delibaş: Benim 120 haneli köyüm var. Bana henüz ne battaniye ne bir çadır, hiçbir gıda gelmedi. Hiçbir devlet memuru gelmedi. Kimin evi yıkıldı kimse bakmadı. Yağmur, kar yağıyor, dışarıda yatak serip yatırıyoruz açıkta yatıyoruz. İlçe Kaymakamına gittik 40 muhtarla. 'Çıkın geldiğiniz yere köylerinize geri dönün. Orada bekleyin' dedi. Bize henüz bir parça ekmek dahi gelmedi.

-Nişancı Köyü Muhtarı Nizamettin Yiğit: Köyde yaralı yok 2 ölü var. Bugün defnedildiler. Yardım ulaşmadı elimize. Yardım talebinde de bulunamadık. İlgili bir makama gitme imkanımız olmadı. Bizim acilen ihtiyacımız çadır. Yemeğimiz suyumuz var. Millet içeri giremiyor. İki ağaç naylon atmışız çoluk çocuk dışarıda bekliyoruz. Yok kimse yardım getirmedi. Şehirde yeterince ihtiyaç var. Bizim tek sıkıntımız çadır.

-Sabanbüken Köyü Muhtarı Abdulkadir Büken: Bir yeğenimi kaybettim. Daha yardım ulaşmadı. Köyle kar yağıyor şu an çadır ihtiyacı var. Merkezde barınıyoruz. Eski evler hep yıkıldı. Köylüler naylon yaptılar, kendi imkanlarına göre branda şeklinde bez yaptılar. Diğerleri balkonlarda yatıyor. Şehir merkezinde yardım var. Ama şehir merkezini öncelikli olarak ele almışlar, köylere yardım ikinci planda.

-Salmanağa Köyü Muhtarı Tacettin Aslan: Köye hiçbir yardım ulaşmadı. Köy hasarlı köyde yararlılar var. Bizim köy Erciş’in merkezi, deprem bize en yakın olan yerde. 400 hanelik köy bir çadır bile gelmedi. Vatandaşların hepsi dışarıda ateş yakıyoruz. Kendimiz branda geriyoruz. Burada Kaymakamla konuşuyoruz, Kaymakam bu işin acemisi depremi yönlendiremiyor. Burada kar yağıyor soğuk ateş yakıp dışarıda başında bekliyoruz.

-Şerefli Köyü Muhtarı İzzet Dilmaç: Köyde genel bir hasar yok. Ama evlerde hasar var. Kimse eve girmiyor. Çadır yok, kimse bize çadır vermedi. Millet bugün burada soğuktan donuyor.

-Derekent Köyü Muhtarı İsmail Kaşka: Çadır gelmedi, bizim ilk ihtiyacımız çadır. Yiyecek sorun değil. İçeri giremiyoruz. Dışarıda yatıyoruz. Bir ev yıkıldı köyümüzde. Acilen çadıra ihtiyacımız var, hava çok soğuk.

-Taşkapı Köyü Muhtarı Ayhan Sönmez: Erciş merkezinde sıkıntı var. Hasarlı evler var köyümüzde. İçeri giremiyoruz. Köyümüze yardım gelmedi. Merkeze yardım bitmediği için köylere yardım gelmiyor. Naylon brandaların altında kalıyoruz.”

EVLATLARINI ENKAZDAN ÇIKARAN BABALAR İSYAN ETTİ
Bayramlı Köyü Muhtarı Hüseyin Baraner köylerindeki durumu ANKA muhabirine aktarırken evlerinde hasar olduğunu, bazı evlerinse tamamen yıkıldığını söyledi. Baraner, “Biraz önce kızımızı çıkardık moloz yığının altından şu anda da taziyeleri alıyoruz” derken acısını kalbine gömüp “Hiçbir yetkili gelip durum tespiti yapmadı. Devletten bizim tek istediğimiz çadır” diyerek isyan etti. Karatavuk Köyü Muhtarı Ahmet Arlı ise köylerinde 3 ölü 24 yaralı olduğunu, bu yaralılardan biri olan oğlunu da az önce yaralı olarak enkazın altından çıkardıklarını söyledi. Arlı vatandaşların kendi imkanları ile ısınmaya çalıştığına, köylerinde elektrik ve suyun olmadığına dikkat çekti.
Erciş’e bağlı diğer köylerin muhtarları ise yaşadıklarını ve son durumlarını şöyle aktardı:

“-Deliçay Köyü Muhtarı Rıfat Çelik: Evlerde hasar var. Okullar çöktü. Çadır yardımı gelmedi. Muhtarlar olarak birleşip bugün yetkililere gittik. Sadece kuru bir çadır istiyoruz. Bir çadır verin bize. Yeni doğmuş bebeklerimiz var köyümüzde, yaşlılarımız var. Hepimiz perişan bir halde dışarıda yatıyoruz. Korkudan kimse evlerine giremiyor.

-Düveci Köyü muhtarı Hüsrev Çetin: Evlerimizde hasar var, duvarlarda çatlaklar meydana geldi. Barınmak için çadır istiyoruz.

-Ekinciler Köyü Muhtarı Sabri Sağlın: Bir kaybımız var. Küçük çaplı bir giyim yardımı geldi bugün ama biz çadır istiyoruz. Barınacak yerimiz yok. Başka bir şey istemiyoruz.

-Ergücü Köyü Muhtarı Mehmet Bedir: Evlerimizde hasar var. Çadır istedik bugün yetkililerden tek bir çadır bile alamadık.

-Görüşlü Köyü muhtarı Mehmet Pala: Yardım gelmedi, evlerimizde çatlaklar var. Perişanız.

-Hasanabdal Köyü Muhtarı Halil Kuykaç: Hasar var. Çadır gelmedi. Dışarıda yatıyoruz.

-Yalındam Köyü Muhtarı Cengiz Sancar: Durumumuz perişan, herkes dışarıda kalıyor. Yardım gelmiyor.

-Yılanlı Köyü muhtarı Kasım Algor: Hasar var evlerimizde yağmur yağıyor. Kar kış çok soğuk çadır gelmedi. İnsanlar korktuğu için evlere giremiyor.

-Aşşağıışıklı köyü muhtarı: 8 ölü var. 1 ev yıkıldı. Perişanız

"DEPREMDE ÖLEN YOK, SOĞUKTAN HERKES ÖLECEK"
-Aşağıkozluca köyü: Evlerde hasar var, sular bulanık akıyor.

-Aksakal Köyü Muhtarı Rıza Demir: Herkes dışarıda yatıyor. Allahın bir kulu gelmedi. Kar yağıyor, depremde ölen yok soğuktan herkes ölecek. Çadır, battaniye yok.

-Aşağı Çökek Köyü Muhtarı Kesim Albayrak: Köyümüzde ağır hasar, ölen, yaralanan yok ama herkes dışarıda kalıyor korkudan eve giremiyor. Yiyecek, çadır yok. Medyada göründüğü gibi değil. Zaten açız ama ekmek su istemiyoruz sadece bir çadır istiyoruz. Yağmur, kar yağıyor.

-Çimen Köyü Muhtarı Nizamettin Kapıcı: Gelenimiz gidenimiz yok. Ben kaymakamlığa gittim. Çadır, battaniye, yiyecek yok. Yaralılar, ölenler var.

-Çakırbey Köyü Muhtarı Zekeriya Demir: Köyümüzde ölü yok. Dışarıdan yardım gelmiyor. Kaymakamlığa gittim 'bekleyin' dediler. Şehrin işi bitmeden köye gelmeyeceklerini söylediler. Çadır, battaniye, yiyecek, soba ve yakacak istiyoruz başka bir şey istemiyoruz.

"HİÇ KİMSE GELMEDİ"
-Çubuklu Köyü Muhtarı Hasan Karadeniz: Köyde yaralı var ölen kimse olmadı. Köyümüze kimse gelmedi. Dışarıda kalıyoruz. Muşambadan, brandadan çadır yapmaya çalıştık sobadan dolayı zehirlenmeler oldu. Kızılay şehirden çıkmıyor. Bir çadır alan ikinciyi, üçüncüyü, dördüncüyü alıyor.

-Doğancı Köyü Muhtarı Sahit Hezer: Evlerimizde çatlak var. Herkes kendi imkanlarıyla dışarıda kalıyor. Devlet elini uzatmadı bir çöp gelmedi. TC kimlik numarasıyla çadır dağıtıyorlar. Başbakanın gelişi zarar oldu. Çadırlar yandaşlara gidiyor. Dışarıdan vatandaşların belediyelerin sayesinde ayaktayız.

-Doluca Köyü Muhtarı Fadıl Çelebi: Ölü ya da yaralımız yok. Evlerimizde çatlak var dışarıda kalıyoruz. Yetkililer gelmedi.

-Taşlıçay Köyü Muhtarı Orhan Gürbüz: Hiç kimse gelmedi hala. Sadece bir çadır istiyoruz. Yağmur, kar yağıyor.

-Akçagedik Köyü muhtarı Kasım Akyol: Yardım, çadır filan hiçbir şey gelmiyor. Evlerde hasar var. Dışarıda kalıyoruz. Naylon filan gerdirdik oralarda yatıyoruz. Havalar soğuk. Köy halkı olarak gıdaya da ihtiyacımız var. Ama şuan elimize gıda yardımı da ulaşmadı. İhtiyacımız çok var, ama öncelikli olarak çadıra çok acil ihtiyacımız var.

-Tekler Köyü İsmail Tunç: Can kaybımız yok. Çadıra ihtiyacımız var. Şuana kadar bir çadır bile alamadık. Kaymakamla bire bir görüştüm diyor ‘beklemede kalın önce şehre yardımları bitireceğiz.’ Evlerin tamamı hasarlı, giremiyoruz, çadıra ihtiyacımız var. Yiyecek içecek olmasa da olur ama acilen çadıra ihtiyacımız var.

-İşBaşı Köyü Muhtarı Dilaver Kılıç: Herhangi bir ölümüz yok evlerde hasar çok. Kimse evlere giremiyor. 43 tane acil çadıra ihtiyacımız var. Hiçbir yardım elimize ulaşmadı.

-Kadirasker Köyü Muhtarı Sıddık Yıldız: 3 yaralı 1 ölümüz var. Şu ana kadar hiçbir yerden yardım gelmedi. İnsanlar naylonların altında kalıyor. Belediyeye, Kaymakam’a gittik bir şey elde edemedik. Muhtar olarak kendi imkanlarımla çalışıyorum. Binbaşı’ya gittim 3 tane çadır verdi. Kendin için al kullan dedi. Ben sadece kendim için istemiyorum ki. 170 hanelik bir köy burası ve herkes dışarıda kalıyor. Öncelikli ihtiyacımız çadır ve battaniye.

-Kardoğan Köyü Muhtarı Abdulcabbar Tunç: Artçılar devam ettiği için insanlar eve giremiyor. Çok acil çadır ihtiyacımız var.

-Kasımbağı Köyü Muhtarı Aydın Varol: Köyümüz çok kötü. Hiçbir ev oturulmayacak durumda. 20-30 ölü ve yaralı var. Enkaz çalışmaları yapılıyor sadece. Hiçbir yardım gelmedi. En azından çadır bekliyoruz. Battaniye, yiyecek gelmedi.

-Keklikova Köyü Muhtarı Emin Öztürk: Halk dışarıda, evler hep zarar gördü. Merkeze bağlı bir köy burası. Büyük olduğu için 500 çadıra ihtiyacımız var.

-Karatavuk Köyü Muhtarı Ahmet Arlı: 3 ölü ve 24 yaralımız var biraz önce kendi oğlumu çıkarttık yaralı olarak. Kaymakama ve milletvekillerine gittik. Önce merkeze sonra köylere yardım geleceğini söylediler. Köyümüzde elektrik ve su yok. 300 haneli köyümüze 228 çadır ihtiyacımız var çok acil olarak. Herkes dışarıda ağaç diplerinde kendi imkanlarıyla kalıyor.

-Bulamaç Mahallesi Muhtarı Yaşar Çalışkan: 70 tane çadır ihtiyacımız var. Elektrik ve su yok köyümüzde. Gidip geliyoruz fakat herhangi bir şey elde edemedik. Evlere giremiyoruz. Artçılar devam ettiği için. (ANKA)

Radikal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0