Bodrum'da seçimde Kürtçe konuşmaya soruşturma

03 Nisan 2009 14:35  

 

Bodrum'da seçimde Kürtçe konuşmaya soruşturma

Muğla'nın Bodrum İlçesi'ne bağlı Turgutreis Beldesi'nde, geçen ay DTP seçim bürosuna molotof kokteyli atılmasını protesto edip Kürtçe konuşma yapan Yeşiller Partisi Türkiye Eş Başkanı Bilge Contepe, DTP İlçe Başkanı Emin Çağan ve DTP Parti Meclis Üyesi Hasan Vural hakkında soruşturma açıldı

Contepe, o günkü konuşmasında Kürtçe olarak ‘merhaba’ dediğini ve soruşturma açılmasına anlam veremediğini söyledi.
Bodrum’un Turgutreis Beldesi’nde geçen 14 Mart’ta Kargı Caddesi’ndeki DTP seçim bürosuna molotof kokteylli saldırı yapıldı. Saldırıyı kınamak için seçim bürosu önünde konuşma yapan Yeşiller Partisi Türkiye Eş Başkanı Bilge Contepe, DTP İlçe Başkanı Emin Çağan ve DTP Parti Meclisi Üyesi Hasan Vural hakkında kürtçe kelimeler kullandıkları gerekçesiyle Bodrum Cumhuriyet Savcılığı’nca soruşturma açıldı.
Maddi hasarın meydana geldiği ve yaralanan olmadığı saldırının ardından DTP’lilerle birlikte seçim bürosu önünde açıklamalarda bulunan Bilge Contepe açılan soruşturmaya bir anlam veremediğini söyledi. 50 yaşındaki iç mimar Contepe, “DTP seçim bürosuna saldırı olduğunu öğrenince geçmiş olsun demeye gitmiş, orada bir konuşma yapmıştım. Hangi parti veya sivil toplum örgütü bu tür çirkin bir saldırıya uğrarsa, onu savunurum. Bu demokrasinin bir gereğidir, nezaketidir. Farklı kültürlerden oluşan insanların kavga etmeden ayrı dili konuşsalar bile birçok unsuru paylaşarak birlikte yaşayabileceklerini anlatmak istedim. Konuşmamda, Türkiye’de nasıl Halikarnas Balıkçısı’nın ‘merhaba’sı ünlü ise ve Bodrum girişinde gelenleri karşılıyorsa, ilçemize gelen turistlere nasıl ‘hello’ demeye alıştıysak, Kürtçe olarak da ‘spas’ da diyebilmemiz gerektiğini ve buna alışmamız gerektiğini söylemiştim. Savcılık ve jandarmanın çağrısı üzerine gelerek ifade verdim. Çok şaşırdım. Aynı şeyleri jandarmada verdiğim ifadede tekrarladım. Yaptığım konuşmanın arkasındayım ve herkesin bu tür konuşmalar yapmasını öneriyorum” dedi.

“SPAS’A TAKILMIŞLAR”
Contepe’nin avukatı Aytül Doğu ise yöneltilen suçun netlik kazanmadığını belirterek, “Suçlamaları tam öğrenemedik. Jandarmaya gittiğimizde tam belli değildi. Sadece 14 Mart’ta DTP seçim bürosuna yapılan saldırıyı kınamak amacıyla Contepe’nin ifadesine başvurulmak istendiği söyledi. Contepe, o gün saldırıyı kınayan bir konuşma yapmış ve jandarma tarafında konuşmasının tamamı kayıda alınmış. Biz konuşmayı reddetmedik. Sadece oradaki Kürtçe ‘merhaba’ anlamına gelen ‘spas’ kelimesine takılmışlar. Contepe’nin konuşma içeriğinde bir suç olduğunu sanmıyorum. Sadece ifade özgürlüğü kapsamında bir beyan var. Contepe şiddete karşı demokratik bir tepki vererek amacıyla barışcıl bir konuşma yapmıştır” diye konuştu.

ÜÇ AYDAN BİR YILA KADAR HAPİS CEZASI ALABİLİR
Contepe’nin 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un 58'inci maddesinde yer alan, ‘Propaganda için kullanılan el ilanları ve diğer her türlü matbualar üzerinde, Türk Bayrağı, dini ibareler, bulundurulması yasaktır. Radyo ve televizyonda yapılacak propaganda yayınlarıyla, diğer seçim propagandalarında, Türkçe’den başka dil ve yazı kullanılması yasaktır’ hükmü gereğince de 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası ile yargılanabileceği belirtildi. 

Radikal
03.04.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0