|
hurkus
|
Nesin Vakfı bünyesinde, Matematik Enstitüsü kurulması, Aziz Nesin’in bir vasiyetiydi. Nesin’in bu vasiyetini oğlu Prof. Dr. Ali Nesin, İzmir’in Şirince ilçesinde on yıl önce matematik köyünü yapmak için kolları sıvadı. Yapımına başlanan ve inşaat izinleri bir türlü alınmadığı için bir süre yapımı durdurulan Matematik Köyü projesinde bitme aşamasına gelindi. Matematik Köyü’nün açılışına dünyaca ünlü birçok matematikçi ve düşünür davet edildi.
Matematik Köyü’nün yapımını üstlenen Sevan Nişanyan, “Ahmaklar çetesinin tüm engellemelerine rağmen, Matematik Köyü’nü bitirme aşamasına geldik. İddia ediyorum, bu köy dünyanın dilinde olacak” dedi.
Matematik Köyü 15 derslikten oluşurken, ilk etapta 100 matematik öğrencisine eğitim verecek. Türkiye’nin ilk Matematik Köyü, 7 Haziran cumartesi günü açılacak. Köyün ana binalarının inşaatı hemen hemen tamamlandı. Geçen yaz çadırda ve barakada eğitim veren Matematik Köyü ilk etapta üniversite düzeyinde öğrencilere ve araştırmacılara hizmet verecek fakat lise öğretmenlerine ve matematik alanında umut vadeden orta eğitim öğrencisine yönelik programlar da yer alacak. Bu aşamada sadece yaz programları var. Matematik Köyü, ilk etapta Mayıs-Ekim ayları arasında faaliyette bulunacak. Dar anlamda müfredat ve sınav, notlar, diploma, setifika sözkonusu olmayacak. Mümkün olduğunca özgür bir ortamda, katılımcıların matematik alanındaki bilgi ve araştırmalarını paylaşacağı bir ortam hedefleniyor.
Prof. Dr. Ali Nesin, Şirince Matematik Köyü Türkiye için çok önemli bir deney, bir model olacağını düşündüğünü belirtti. Nesin, ayrıca İzmir Selçuk ilçesi ve Şirince köyüne de büyük katkıları olacak bir proje olduğunu; dünyaya açılacak çok önemli bir pencere olduğunu kaydederek Matematik Köyü’nün 14 Haziran’dan itibaren düzenli bir eğitim programlarına başlayacaklarını söyledi.
Matematik Köyü’nün fikrinin yaratıcısı Ali Nesin, kısa bir sürede köyün kahve, çeşme ve meydanının da tamamlanacağını belirterek, projenin toplamı için gerekli olan 300 bin YTL’den 180 bininin toplandığını belirtti. Matematik Köyü’nün bitirilmesi için çok sayıda küçük bağış aldıklarını belirten Prof. Dr. Ali Nesin, Faruk ve Füsun Eczacıbaşı, Bilgi Üniversitesi kurucusu Oğuz Özerden, Prof. Baskın Oran gibi tanınmış isimlerin ve çok sayıda matematikçinin de destekçiler arasında olduğunu belirtti. Kanadalı ünlü matematikçi Robert Langlands da 50 bin dolarla bağış yapanlar arasında olduğunu kaydetti.
Matematik Köyü’nün yapımını üstlenen Sevan Nişanyan, projenin öncüsü ve yöneticisinin Ali Nesin olduğunu, projeyi birlikte tasarladıklarını ve inşaatını kendisinin yürüttüğünü söyledi. Matematik Köyü’nün Şirince’ye bir kilometre kadar dışında, başka yerleşim birimlerinin bulunmadığı olağanüstü güzel bir vadide inşa edildiğini söyleyen Nişanyan, “Şu anda 75 yatılı ve 25 dolayında gündüzcü öğrenciye hizmet edecek kapasitemiz var. Kapalı sınıf ve seminer odaları, bir açık amfiteatr, yemekhane, kızlar ve erkekler için iki hamam, iki öğretmen konutu ve 10 koğuş tamamlandı” diye konuştu.
Türkiye’de bürokrasinin daracık ufuklarına uymayan her projenin engellerle karşılaştığını belirten Nişanyan, “Biz de bunlardan nasibimizi aldık. Ancak sağolsunlar, AK Parti’den hükümet düzeyinde büyük anlayış ve destek gördük. Bürokratik zorlukları bu sayede önemli ölçüde aştık. Bu çerçevede özellikle Başbakanlık Başdanışmanı Prof. Dr. Nabi Avcı’ya teşekkür etmemiz gerekir” dedi. 2 Haziran günü, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen tanınmış matematikçilerin katılacağı küçük bir partiyle işe başlayacaklarını belirten Nişanyan, “7 Haziran cumartesi günü herkesin davetli olduğu büyük bir açılış yapacağız. İddia ediyorum, bu köy dünyanın dilinde olacak” dedi.
Nesin Vakfı bünyesinde , Matematik Enstitüsü kurulmasının Aziz Nesin’in bir vasiyeti olduğunu belirten Sevan Nişanyan, “Aziz Nesin’in bu vasiyetini oğlu Prof. Dr. Ali Nesin, İzmir’in Şirince ilçesinde on yıl önce matematik köyünü yapmak için kolları sıvadı. Yapımına başlanan ve inşaat izinleri bir türlü alınmadığı için bir süre yapımı durdurulan Matematik Köyü projesinde ciddi engellemelerle karşılaştık. Ancak yılmadık, mücadele ettik ve başardık” diye konuştu. Türkiye’de bilime ve sanata yönelik her açılımın karşısına bir takım ‘ahmaklar’ çıktığını vurgulayan Nişanyan, “Önlerine bir proje götürüyorsun, önce bunun ne olduğunu anlamaları için çok uzun bir zaman geçmesi gerekiyor. Anlamaya başladıklarında ise bu defa bir dizi bürokratik engelle karşınıza çıkıyorlar. Çünkü onlara göre matematik köyü olmaz” şeklinde konuştu.
Fikret Karagöz/İzmir Taraf Gazetesi 16 Nisan 2008
|