ForumGüncel Politika - İskender'in Düğümü  Yeni Konu 

131 çocuk yap muhtarlığı kap

24 Mayıs 2009

hurkus

Van’da bir mezraa. 370 nüfusu var. Sadece bir ikametgâh belgesi alabilmek için yürünmesi gereken yolsa tam 10 kilometre. Tek çözüm var köy olmak. Sayı yetersiz olunca çocuk yapmaktan başka çare kalmamış

Van’da bir mezraada yaşayan halk, köy olup muhtarlık alabilmek için çareyi çocuk yapmakta buldu. Neden mi?

Çünkü yasal olarak köy statüsüne kavuşabilmek için en az 501 kişilik bir nüfus gerekiyor. Mezraadaki sayı ise, şimdilik 370. Kısacası, mezraada yaşanların 131 çocuğa daha ihtiyacı var.

Resmi belge almak sıkıntı

Van’ın Gürpınar ilçesi Örmeli köyü Karakaş mezraasında yaşayan vatandaşlar, yıllardır köy olabilme mücadelesi veriyor.

Muhtarlığın kendilerine 10 kilometre uzak olmasından dolayı, başta ikamet belgesi almak gibi resmi belgeleri sağlamada sıkıntı yaşayan mezraa halkı, köylere sağlanan yol, su, elektrik gibi hizmetlerden de yararlanamıyor.

Köye dönüşerek sıkıntılardan kurtulmayı amaçlayan 30 haneli 370 nüfusa sahip Karakaş mezraası sakinlerinin önündeki en önemli engel ise, muhtarlık olabilmeleri için gereken 501 nüfus. 


Zaten 11 çocuğum var
Karakaş’ta yaşayan Mehmet Sertdur,

“Zaten benim 11 çocuğum var. Bu rakama ulaşmak için de yeni çocuklara ihtiyaç var. Zaten ekonomik durumumuz iyi değil, ama mecbur gayret göstereceğiz. Başka mezraalardan da ailelere bizim mezraaya yerleşmelerini önerdik, kabul etmediler. Hatta bizim mezraanın çobanı dahi ailesini mezraaya getirmiyor, toprağını bırakmamak için” dedi.

Mezraa halkından İsmet Sarısaç,

“Biz o rakama ulaşmaya çalışıyoruz ama hepimizin çocuğu çok. O rakama ancak 20 yıl sonra ulaşırız” derken askerden yeni gelen ve umudunu kesmediği açıkca gözlenen Abdurrahman Sertdur şunları söylüyor:

“Köy olmak isteyen büyüklerime yardım etmek için biran önce evleneceğim.” 

Taraf
23.05.2009
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.

Bu tartışmayı Facebook'ta paylaşabilirsiniz:
Facebook'ta paylaş
0