Berlin değil İzmir duvarı

01 Şubat 2012 00:11  

 

Berlin değil İzmir duvarı

İzmir Bornova'da, Ege Üniversitesi Kampüsü ile Mevlana Mahallesi sınırını güvenlik gerekçesiyle kapatan 2 kilometre uzunluğunda, 3 metre yüksekliğindeki, üzeri demir parmaklıklı beton duvardan öğrenci ve mahalleli sıkıntılı.

İZMİR - Ege Üniversitesi Rektörlüğü 10 yıl önce, kampüs içi güvenlik gerekçesiyle beton duvar yaptırdı. Mevlana Mahallesi’nde faaliyette olan dört yurt ve evlerde kalan bine yakın öğrenci beton duvardan olumsuz etkileniyor. Öğrenciler kış ve yaz şartlarında kampüse ulaşmak için 1.5 kilometre fazladan yürüyor. Duvarın hemen arkasında okulu olmasına karşın ulaşmak için ya 1.5- 2 kilometre yürümek ya da otobüse binmek zorunda kalan öğrenciler, mağduriyetlerinin sona ermesi için Ege Üniversitesi Rektörlüğü’nden en azından duvara bir kapı daha açılmasını talep etti. Öğrenciler, duvarın Emel Akın Yüksek Okulu yakınındaki girişin yeterli olmadığını, mahallenin merkezi ve yurtlara uzak kaldığından yakındı.

MUHTAR: YIKILMAYACAKSA KAPI AÇILSIN

Mevlana Mahallesi sakinleri de ekonomik ve sosyal yaşamın canlanması için duvarın kaldırılmasını istedi. Mahallenin görüntüsünün beton duvardan etkilendiğini belirten mahalle sakinleri, kampüsün 5 kilometrelik çevre sınırının hiçbir tarafında bu tür çirkin görüntüsü olan bir duvar bulunmadığını, kendilerine haksızlık yapıldığını söyledi. Mevlana Mahallesi Muhtarı Mustafa Döğdü, üniversite yönetimini mahkemeye vermeyi bile düşündüklerini söyledi. Muhtar Döğdü, "Duvarın yapıldığı yıllarda hırsızlık oranları yüksek olmuş olabilir, ancak mahalle gelişti. Emniyet Müdürlüğü kayıtlarına bakılırsa 2010 ve 2011 yılı suç oranının yüzde 1 bile olmadığı görülecektir. Mahallemiz, artık eski mahalle değil. Okullar, Toplum ve Bilim Merkezi, öğrenci yurtları açıldı. Parklar, pazar yeri yapıldı. Ancak bu 3 metre yüksekliğindeki duvar nedir? Anlam veremiyorum" dedi.

Muhtar Mustafa Döğdü, dört öğrenci yurdunun faaliyette olduğu mahallede iki yeni yurt binasının daha yapılmakta olduğunu söyledi. Bölgede kiralık evlere yerleşen öğrenciler ve üniversite personelinin de bulunduğunu belirten Muhtar Döğdü, "Duvarın yıkılmasını istiyoruz. Biz, bu duvarı Berlin Duvarı’na benzetiyoruz. O yıkıldı, bizimki duruyor. Hemen yıkamayacaklarsa da en azından en kısa sürede bir kapı açılsın. Öğrenciler okullarına mağdur olmadan gidebilsinler" diye konuştu. Döğdü, bu taleplerini Bornova Belediye Bakanı Kamil Okyay Sındır’a anlattıklarını, Sındır’ın kendilerine hak verdiğini söyedi.

BAŞKAN SINDIR: BERLİN VE LEFKOŞE’DE BENZER DUVAR GÖRDÜM

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, kampüsün Mevlana Mahallesi sınırındaki duvar gibi yüksek duvarın benzerlerini geçmişte Doğu ve Batı Almanya’yı ayıran Berlin ve KKTC ile Güney Kıbrıs’ı ayıran Lefkoşe’de gördüğünü söyledi. Üniversitelerde güvenlikle ilgili parmaklıklı veya betondan duvar olabileceğini ancak bu kadar yüksek ve uzun olanını görmediğini belirten Başkan Sındır, "Üzerindeki parmaklık ve beton duvarın kötü bir görüntüsü var. Sayın Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz’la görüştüm. En azından bir giriş-çıkış kapısı yapılmasının şart olduğunu ilettim. Bu kapıdan öğrenciler faydalansın, vatandaşlar da kontrollü geçiş yapabilsinler istedim. Kapılarda görev yapacak güvenlikçi sıkıntısı olduğunu söyledi. Ancak, yurtlar ve evlerde oturan öğrenciler 20-25 dakika yürümek zorunda kalıyor. Yol boyunca da özellikle kız öğrenciler zaman zaman zor durumda kalabiliyor. Gelişen bir kent parçası olan Mevlana Mahallesi’nin ekonomik ve sosyal gelişimi için de duvarın yıkılması veya kapı açılması gerekir" dedi.

PROF. DR. ÖZKAN: FİNANS YARATSAK DUVARI UZATACAĞIZ

Ege Üniveristesi Genel Sekreteri Prof. Dr. M. Bülent Özkan ise taleplerin haksız olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özkan, Emel Akın Meslek Yüksek Okulu yakınlarındaki giriş kapısının Mevlana Mahallesi’nden okula gelecek öğrenciler için yeterli olduğunu belirtti. Güvenlik nedeniyle duvarı açamadıkların belirten Prof. Dr. M. Bülent Özkan, "Güvenlik sorunu var. Kampüs 60 bin nüfuslu. Korumamız gerekli. Yeterli finans olanakları yarattığımızda, duvarı uzatmak istiyoruz" diye konuştu. (dha)

Radikal

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0