BDP Meclis’te kalıp, reforma destek olacak

10 Kasım 2011 08:29  

 

BDP Meclis’te kalıp, reforma destek olacak

SÜLEYMANİYE’de Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşen BDP heyetindeki Ahmet Türk’ten hükümete sıcak mesaj: Meclis’te yeni Anayasa için destek veririz

Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Suriye’den Kürt parti yöneticileriyle bir araya gelen BDP ve DTK heyeti, Kürt sorununun çözümü için hazırladıkları projeyi sundu. DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, “Kürt Ulusal Konferansı’nın gerçekleşmesi için önemli mesafe kat edildi. Projeler konusunda ortaklaşmayı gördük. Yol temizliği adı verilen süreç bir kazaya kurban gitmeden başarılı bir şekilde tamamlanmalı. Bu sürecin olgunlaşması için katkı sunacağız. Ateşkes demekle sorun çözülmüyor. Hükümet jest yapmalı” dedi.

BDP Eşbaşkanları Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, DTK Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk, Irak Devlet Başkanı ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani ile Süleymaniye’de görüştü. Talabani’nin Dukan Gölü yakınındaki özel konutunda gerçekleşen görüşmede KYB’nin Ankara temsilcisi Behroz Galali de hazır bulundu. Basına kapalı gerçekleşen toplantıdan sonra BDP ve DTK heyeti, Suriye’de faaliyet gösteren üç Kürt partinin temsilcisiyle de görüştü. Bu görüşmede Suriye’deki olaylar ve Kürtlerin demokratik sürece katılım konusu ele alındı.

Yol haritası için çalışılacak

Taraf ’a konuşan DTK Eşbaşkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk, toplantıda Ortadoğu’daki gelişmeler ve bununla bağlantılı olarak Kürtlerin durumu ile “Kürt Ulusal Konferansı” konularının ele alındığını söyledi. Türk, şöyle dedi: “Sayın Celal Talabani ile görüşmemiz çok olumlu geçti. Kapsamlı bir tartışma yaptık. Ortadoğu’da önemli gelişmeler ve değişimlerin olduğu süreçte Kürtler de bu konuda çözüm için yol haritasını ortaya koymasında büyük bir ciddiyetle çalışacaklardır. Biz bu görüşmede bu kararlılığı gördük. Nasıl bir çalışma yapılması, istikrarın sağlanması konusunda neler yapılabilir bunu ele aldık. İstediğimiz, sorunun çözümü için ortak bir yol haritası ortaya konulmasıdır. Biz neler yapabiliriz bu yol haritası için. Kürtler bu konuda ortak aklı nasıl oluşturur. Projeler konusunda ortaklaşmayı gördük.

Talabani: Çözüm barıştan geçer

Çözüm noktasında Kürtlerin hukuku nasıl olacak? Bu hukukun elbette herkesin ortaklaşabileceği, Türkiye demokrasisini güçlendirebileceği konusunda mutabakatın olduğunu fark ettik. Ateşkes demekle olmuyor. Hükümetin bu noktada atacağı adımlar önemli. Çıkmaz yolun önünü temizlemeye yönelik bize düşen sorumluluklar da var. ‘Yol temizliği’ diye adlandırılan süreç başaralı bir şekilde tamamlanmalı. Biz bu sürecin olgunlaşması konusunda çabalarımızı sürdüreceğiz. Ancak hükümette jestler yapmalı... Talabani de ‘süreç hassas, bu süreçte ortak akıl ortaya çıkarılmalı. Sıkıntıların aşılması, sorunların çözülmesi sürecinde herkes kendi cephesinde katkı sunmalı. Çözüm barışçıl yollardan olmalı. Barışçıl yolun geliştirilmesi konusunda hassasiyet göstermeliyiz. Çözüm barıştan geçer’ dedi.” Açıklamanın ardından heyet Erbil’e geçerek, KDP Başkan Yardımcısı Neçirvan Barzani ile görüştü.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0