Balyoz darbecileri Haydar Baş'ı paylaşamamış....

01 Ocak 2011 02:06  

 

Balyoz darbecileri Haydar Baş'ı paylaşamamış....

ÖZEL- Camileri bombalamak, Yunanistan'la savaş çıkartmak, direnenleri stadlara toplamak gibi darbe hazırlık planlarını içeren 'Balyoz Davası'nın bir numaralı sanığı Çetin Doğan, semineri yalanlayamasa, oradaki konuşmaları açıklayamasa da iddia olunan 'Darbe Planı'nı inkar edip, her fırsatta "harp oyunu" dedi. Oysa, cevaplaması gereken onca 'ses kaydı' ve binlerce sayfa belge vardı. İddiaamede kendince saptadığı bir kaç çelişki iddiasıyla mahkemeye çıktı. Balyoz sanıklarının iddiası, plan belgelerinde yer alan bir metindi.

Sanıklara göre; 'Balyoz darbe planında yer alan o metin Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel başkanı Kadiri Tarikati Şeyhi Haydar Baş'ın 2005'te yaptığı bir konuşmasından alınmaydı.' Tarihlere dikkat çekip, yine delillerin dava dosyasına sonradan eklendiği şüphesini oluşturmaya çabaladılar. Gazeteci, Alper Görmüş o iddialara, iddiaya konu olan metinle cevap verdi:

Konuyu araştıran Görmüş, Çetin Doğan'ın somut belgeleri görmezden gelerek ortaya attığı bir kaç iddiayı basit bir araştırmayla şöyle çürüttü:

"Ulusalcı-dindar bir tarikatın lideri Haydar Baş, 2005’te düzenlenen Milli Ekonomi Kongresi’nin kapanışında bir konuşma yapmıştı ve o konuşma, küçük farklılıklarla Balyoz belgelerinde de yer almıştı. İddia ciddiydi gerçekten: 2005’teki bir konuşma nasıl oluyordu da 2002’de kaleme alınan bir metinde yer alıyordu?"

"Bu iddia karşısında ben de, o konuşmaya esas teşkil eden metnin Haydar Baş tarafından 2002’den (de) önce yazılmış ve 2002’de bir “Balyoz yazarı” tarafından kes-yapıştır yöntemiyle “çalışma”ya dâhil edilmiş olma ihtimalini hatırlatmıştım. Salt teorik bir varsayımdan ibaret değildi bu ihtimal... Konuşma (2005) ile Balyoz belgelerindeki metni (2002) karşılaştırdığımda, bu ihtimali güçlendiren çok ciddi bir bulguya ulaşmıştım. Evet, ifadeler aynıydı ama 2005’teki versiyonda rakamlar revize edilmişti... Mesela 2002 tarihli Balyoz belgesinde 'Ülkemizin iç ve dış borçları 250 milyar doları bulmuş' denirken, 2005 tarihli konuşmada bu cümle 'Ülkemizin iç ve dış borçları 400 milyar dolara baliğ olmuş'a dönüşmüştü... Bu durumda ya Haydar Baş 2002’den önce de var olan bir metni genişletip güncelleyerek 2005’te bir daha dile getirmiştir; ya da ‘Balyoz senaristleri’ 2005’ten sonraki bir tarihte, karşılarına çıkan bu konuşma metnini güncellikten arındırarak kullanmışlardır. Ne bulunmaz Hint kumaşıymış ki şu konuşma metni, ‘senaristler’ onca riski göze alarak ondan vazgeçememişler...”

Balyoz sanıklarının öne sürdüğü çelişkilerden biri de, 2003 tarihli belgelerde, Ege'deki ordudan, Ege Ordusu diye söz edilmesi. "Ege Ordu Komutanlığı'nın adı 2007'de resmen Ege Ordusu oldu, 2003 tarihli planda nasıl oluyor da Ege Ordusu, olarak geçiyor" diye sordular. Gazeteci Alper Görmüş, bu iddiayı çok basit bir şekilde çürüttü:

“...Diyorum ki, evet, 2007’den önce ‘Ege Ordusu Komutanlığı’nın kullanımı ‘Ege Ordu Komutanlığı’nın kullanımıyla karşılaştırıldığında devede kulak kalır ama, yine de kullanılmaktadır. Ve diyorum ki, ‘Balyoz’ darbesinin belgelerini yazan bir subay, pekâlâ bir cümlede de ‘Ege Ordusu Komutanlığı’ ibaresini kullanmış olabilir...” (Alıntılar, Alper Görmüş'ün 28 Aralık 2010 tarihli Taraf gazetesi'ndeki 'Medyaironik' köşesinden tarafımızdan yapılmıştır....)


Sesonline.net


(İlgili haberler için Sesonline.net arşivi)




 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0