Bağdat’ın katledilen başıboş köpekleri

01 Nisan 2009 20:08  

 

Bağdat’ın katledilen başıboş köpekleri

Iraklılar, bugünlerde sokak köpekleri için endişeleniyor

Başkent Bağdat’taki sokak köpekleri gündelik yaşam için tehdit oluşturmaya başladı. Çete halindeki köpekler küçük çocukları ya da sabahın erken saatinde işe gidenleri korkutuyor. Geniş çaplı bir temizlik işine girişen belediye işçileri aralık ayından beri Bağdat’ta yaklaşık 10 bin köpeği telef etti. 

‘Temizlik harekâtı’ kapsamında sokak köpeklerine, zehirli et dağıtan veterinerlere sitem eden bir Iraklı, “Köpekleri öldüreceğinize, bize temiz su verin. Köpekler değil, bize su zarar veriyor” diye bağırıyor. 

Bugünlerde, bomba seslerinin daha az duyulur olmasıyla sokak köpekleri Bağdat’ın kirli, moloz yığınlarıyla dolu sokaklarının belki de en büyük sorunu haline geldi. Evcil köpek algısının İslami temizlik inanışı gereği pek de hoş karşılanmadığı Irak’ta, kimileri köpeklerin hastalık yaydığına inanıyor. 

Geçen yıl yetkililer, yakalanıp belediyeye teslim edilen her hayvan için altı bin dinar teklif ediyordu. Köpekler öldürülüp topluca gömülüyordu. 

Bağdat’ta geçen yıl tarım bakanlığı, veteriner hizmetleri, belediye, polis ve hatta ordudan da yardım alarak köpeklerin ortadan kaldırılmasına yönelik ortaklaşa bir program başlattı. Geçen ay sonunda biten program yaklaşık 20 bin köpeğin telef edilmesini içeriyordu. Tarım bakanlığından bir yetkili, “Yaptığımız hayvan haklarına karşı olabilir ama kamu sağlığı şu anda çok daha önemli” diye konuştu. 

Taraf
01.04.2009

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0