Yeni Türkiye için yeni muhalefet

09 Ağustos 2014 00:38 / 1034 kez okundu!

 

 

Cumhurbaşkanlığı seçimleri, her ne kadar toplumda gerekli ilgi ve heyecanı yaratamasa da, yine de en önemli gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Gazze’de masum halka yapılan alçakça saldırılara yönelik tepki ve protestolar şu günlerde cumhurbaşkanlığı seçimlerinden daha çok ilgi çekiyor.

Her iki olay ve bunlara ilişkin, kişi ve kurumların takındıkları tavır, aldıkları pozisyon; bir kez daha muhalefetin yetersizliği ve toplumdan ne denli uzak olduğunu gözler önüne serdi.

Sanki sonsuza dek AK parti iktidarda kalacakmış gibi salt iktidar karşıtlığı üzerinden yapılan toptancı bir muhalefet tarzının halkta karşılık bulmadığı ve buradan bir iktidar alternatifi çıkmayacağı çok açık bir şekilde görüldü.

İktidarı hedefleyen bir muhalefet, mevcut iktidarın yaptıklarını eleştirmenin yanında onların uyguladığı sosyal ve ekonomik politikalardan daha gerçekçi ve geçerli politikalar üretmek, halka bunları doğru ve anlaşılır bir dille anlatmak zorundadır.

Aksi halde, her olay ve durumda aynı tepkileri vererek, zaman içinde güvenirliğini yitirdiği gibi, toplumda iktidar olabileceğine ilişkin bir umut ve heyecan yaratması pek mümkün olmayacaktır.

Bugün de mevcut muhalefete halkın genel çerçevede bakışı şu yöndedir.

“Madem her konuda iktidar ve Erdoğan karşıtıydınız, cumhurbaşkanı adayı söz konusu olunca niye ona benzeyen birini arama ihtiyacı duyuyorsunuz?”

“Uluslar arası ilişkilerdeki tutumunu ve dış politikasını beğenmiyorsunuz, peki Gazze de yaşananlara ilişkin ne öneriyorsunuz?”

CHP nin Bilim ve Kültür Platformu, anlı şanlı bir dolu danışmanları, emekli diplomatları var iken tek çözüm olarak “ Kürecik Radar üssünü kapatın” şeklindeki akıl almaz önerisine ne demeli?

Hiçbir derinliği olmayan, araştırılıp, incelenmeden yapılan bu açıklamayla iktidara kullanabileceği bir koz daha verilmiş oldu.

Durum böyle olunca da Dışişleri Bakanlığından beklenen açıklama geldi.

 sistemin NATO üyesi olmayan hiçbir ülkeye koruma sağlaması mümkün değildir. İsrail de bilindiği gibi NATO üyesi değildir. NATO sisteminden elde edilmekte olan bilgiler NATO'nun mevcut usulleri çerçevesinde müttefikler arasında paylaşılmakta ve İttifakın savunmasına yönelik olarak kullanılmaktadır. Bu bilgilerin NATO müttefiki olmayan ülkelerle paylaşımı söz konusu değildir. Bu husus, 2012 Şubat ayında ülkemizi ziyaret eden NATO Genel Sekreteri tarafından da açık bir biçimde kamuoyuna hitaben vurgulanmıştır."

Bütün bu olanları duyan, okuyan, öğrenen vatandaş, muhalefete nasıl güvensin?

Kaldı ki, Kürecik radar üssünün kapatıldığını varsayalım.

İsrail’in Filistin halkına yönelik saldırılarının durmasında ne yararı olacak?

Türkiye ‘de askeri tesislerin yakınlarında hala duran uyarı levhaları vardır.

“Bu bölgede fotoğraf makinesiyle resim çekilmesi yasaktır.”

Soğuk savaş dönemlerinden kalma tedbirleri gelişen teknoloji çağında hala uygulamada tutan zihniyetin sivil tezahürü, CHP nin önerisi.

Kuşkusuz bugün Türkiye’ de muhalefet yalnızca CHP ile sınırlı değildir.

Ve asıl önemli ve ilginç olan, kendilerini sol, sosyalist, devrimci olarak tanımlayan çevrelerin de aynı muhalefet tarzında ısrar ediyor olmaları.

Her fırsatta yinelediğim bir görüşümü bir kez daha paylaşmak istiyorum.

Bir ülkede uzun yıllar bir siyasi partinin iktidarda kalması; hem ülkenin geleceği açısından sakıncalı hem de siyasetin doğasına aykırıdır.

Ancak iktidar öyle kolayca terk edilecek, vazgeçilecek bir güç değildir.

Hiçbir iktidar elindeki bu gücü kendi isteği ve iradesiyle başkalarına devretmez.

İktidarı kazanmak zor ve çileli bir iştir. Emek ister, fedakarlık ister, halkın yanında olmak, ona temas etmek ister.

Uzun soluklu bir iştir iktidar olmak.

Demokratik yol ve yöntemlerle iktidara gelmek istiyorsan, bu zor yola girecek, çileye katlanacaksın.

Kolay yol ve yöntemlerle, askeri-bürokratik vesayetin desteği, darbe heveslilerinin yol göstericiliğinde iktidar olunmuyor.

İktidarı değiştirmek için yeni bir muhalefet tarzına ihtiyaç vardır.

Mevcut muhalefet partilerinin artık halka söyleyecekleri yeni hiçbir şey olmadığı gibi, ne söylemlerinin, ne uyguladıkları politikaların halkta karşılığı yoktur.

Yeni Türkiye’de yeni muhalefet, halkın içinden çıkacaktır.

Halka rağmen, halkın umut ve beklentilerini dikkate almayan bir muhalefet anlayışı dönemi çok gerilerde kaldı.

Artık yeni şeyler söylemenin zamanıdır.

 

Ayhan ONGUN

Gazeteci-Yazar

22.07.2014/BODRUM

Son Güncelleme Tarihi: 09 Ağustos 2014 17:08

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz+:
Facebook'ta paylaş
0
Yorumlar
Uyarı

Yorum yazabilmek için üye olmalı ve oturum açmalısınız.

Eğer sitemize üye değilseniz buraya tıklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eğer üye iseniz oturum açmak için buraya tıklayın.