Ayasofya'nın yeni azizesi tekir Gli

09 Nisan 2009 12:49  

 

Ayasofya'nın yeni azizesi tekir Gli

İktidar Gli'yi de bozmuş

Ayasofyalı kedi Gli, ABD Başkanı'nın kendisini okşadığı günden beri gördüğü ilgi karşısında bi şımarmış ki sormayın. . .

99 depreminden sonra Türkiye'ye gelen ABD Başkanı Bili Clinton'ın ziyaretinden en çok akıllarda kalan görüntü kucağına aldığı Erkan bebeğin burnunu sıktığı andı. ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinden de geriye anlaşılan Ayasofya Müzesi'nde tekir kedi Gli'yi severkenki fotoğraf karesi kalacak.

Gli, Ayasofya'da aslında ev sahibi. Sadece kendisi değil annesi değil hatta büyükannesi de burada doğup büyümüş; yani onlar Ayasofya'nın yerlisi. Müze Müdürü Haluk Dursun'un ziyareti sırasında Obama'ye söylediği gibi gerçekten de"Kediler Bizans'tan miras" kalmış olabilir. Kim bilir Gli'nin büyük büyükanneleri Bizans împarotoriçeleri'nin kedileridir.

Eğer öyleyse Gli'yi kimilerince dünyanın son imparatorluğu olarak görülen ABD'nin başkanının ilgisi şaşırtmamış olmalı. Ama öyle olmamış. Ayasofya Müzesi'nde kedilerin bakımıyla ilgilenen görevli Defne Tekay "Gli çok fotojenik bir kedidir. Fotoğrafını çekmeye gelen insanlara çok cana yakın davranır. Hemen poz verir, taklalar atar, yuvarlanır. Ama Obama'nın başını okşamasından sonra artan ilgi onu hırcınlaştirdı" diyor. Ayasofya'da Gli ile resim çektirmek için peşinden kovalayan turistleri görünce uysal kedinin neden hırçınlaştiğını anlamak kolay aslında. En ısrarcısı ise Amerikalı Frattaroli ailesi. Evlerinde kedi besleyen aile "Obama'yı ABD'de görmemiz zor. Gli'ye dokunduğunu öğrenince biz de onunla resim çektirmek istedik" diyor. Tabi bu kolay olmuyor. Ailenin altı yaşındaki kızı Ariana, Gli'yi Ayasofya'da köşe bucak kovaladıktan sonra fotoğraf için yakalayabiliyor.

Mihrapta oturmaktan hoşlanıyormuş

Gli, Ayasofya'nın en ışıklı ve sıcak yeri olan mihrap bölümünde oturmaktan hoşlanıyor en çok. Israrlı ziyaretçilerini burada kabul ediyor. Biraz şımarmış gibi. Ama ona bakan Tekay kararlı "Burada yedi kedi daha var. Gli'nin ünü yemek konusunda ona fayda sağlamayacak. Diğer kedilerle benim için eşit. "

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0