ARTIK YETER! ÞÝRKETLERÝ DEÐÝL, GEZEGENÝ KURTARIN!..

11 Ekim 2010 00:19  

 

ARTIK YETER! ÞÝRKETLERÝ DEÐÝL, GEZEGENÝ KURTARIN!..

Bugün 188 ülkede 7176 noktada yapýlan 10/10/10 - 350ppm eylemlerinin Ýzmir ayaðý, Kýbrýs Þehitleri Caddesi Yakýn Kitabevi önündeki aktivitelerle baþladý. Küresel Eylem Grubu, Devrimci Sosyalist Ýþçi Partisi, Yeþiller Partisi, Greenpeace, Karþý Bisiklet, Sokak Sanatçýlarý ve Ýzmir Delileri'nin katýldýðý eylem, yürüyüþten sonra yapýlan basýn açýklamasý ile sona erdi.

Yakýn Kitabevi önünde buluþan, sayýlarý yaklaþýk 200 kiþi olan aktivistler, Sokak Sanatçýlarýnýn çaldýðý þarkýlarla eðlendi. Ýnsanlarla 350 fotoðraflarý çekilen aktivistler, yürüyüþe baþladýðýnda, "Güneþ, Rüzgar Hemen Þimdi!", "Baþka Bir Enerji Mümkün", "Yenile Yenile Enerjiyi Yenile", "Termik Santral, Bir Daha Asla!, Nükleer Santral, Bir Daha Asla!, HES, Bir Daha Asla!" sloganlarý attý. Basýn açýklamasýndan önce 350 saniye susma eylemi yapan aktivistler adýna basýn açýklamasýný okuyan Melis Bulu, Rusya'da, Latin Amerika'da, Uzak Doðu'da, Rize'de, Pakistan'daki doðal afetlere vurgu yaparak, küresel ýsýnmanýn artýk bir tehdit olmadýðýný bizzat sonuçlarýný yaþadýðýmýzý belirtti. Bulu þöyle devam etti:

"Bu konuda politikacýlarý harekete geçirmek için yýllardýr dünyanýn dört bir yanýna çaðrýlarda bulunduk, yüz binlerce dilekçe yolladýk, milyonlarca e-mail attýk, protesto ve gösterilerde bulunduk. Onlar sadece kendilerini çevreci gösterdiler ama fosil yakýt þirketlerinin, otomobil þirketlerinin özel çýkarlarýndan baþka bir þeyi gözetmediler. Ýklim deðiþikliði için önerilerimiz karþýsýnda kaynak yok diyenler, krizdeki þirketleri kurtarmak için trilyonlarca dolar harcadýlar. Oysa bugün elimizdeki teknolojik imkanlarla bu politikalarý deðiþtirmek ve karbon salmadan benzer bir konforu sürdürmek mümkün.

Gezegen üzerindeki bütün bu adaletsizliðe, artýk yeter. Þimdi harekete geçme zamaný, gezegen üzerindeki birçok hayatýn yazýsýný yeniden yazma zamaný. Kaderimizi bir avuç zenginin ve onlarýn çýkarlarýný kollayan hükümetlerin, bürokratlarýn elinden alma zamaný.

Kendimizi hangi siyasi, ideolojik, dini, etnik, kültürel gruba, partiye, topluluða ait hissediyor olursak olalým fark etmez. Bu harika gezegeni koruyacak etkili bir politika belirlenmesi için önce birleþmek, sonra da var gücümüzle bastýrmak zorundayýz. Artýk þurasý açýkça görülüyor ki, dönüþüm ve hareket, ancak kamuoyunu oluþturan bizlerin birleþmesi ve bastýrmasý ile mümkün. Yani iklim krizine karþý harekete geçmemizle mümkün.

Hükümetlere, belediyelere, bürokratlara sesleniyoruz;

Enerji üretiminde petrol, kömür, doðal gaz gibi fosil yakýt kullanýmýndan vazgeçin. Güneþ, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir kaynaklarý kullanýn.

Fosil yakýtlý bireysel ulaþýmý deðil, yenilenebilir enerji kullanan toplu ulaþýmý öne çýkarýn. Daha fazla duble yol, daha fazla otoban yerine demiryollarý yapýn.

Þirketleri deðil gezegeni kurtarýn!

Artýk yeter. Bir avuç zenginin çýkarlarý uðruna gezegenin yaþanmaz hale gelmesine göz yummayacaðýz. Artýk harekete geçiyoruz. Çözüm için kalýcý adýmlarýn atýlmasýný saðlayýncaya kadar, birleþerek, büyüyerek mücadelemize devam edeceðiz."

Eylem, basýn metninin okunmasýnýn ardýndan sona erdi.


Sinan Canbay

10.10.2010






Son Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2010 01:29

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0