Anadolu yürüyüşüne polis saldırısı

12 Haziran 2011 11:30  

 

Anadolu yürüyüşüne polis saldırısı

Türkiye’nin yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin korunması, özellikle HES projelerinden vazgeçilmesi için Anadolu’nun bir çok bölgesinden Ankara’ya yürüyen gruplara Ankara’da müdahale edildi.

Türkiye’nin yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin korunması, özellikle HES projelerinden vazgeçilmesi için Anadolu’nun bir çok bölgesinden Ankara’ya yürüyen gruplara Ankara’da müdahale edildi. Polis Kurtuluş Parkı’nda çadır kurmak isteyen Büyük Anadolu Yürüyüşçüleri’ni gözaltına aldı.

Büyük Anadolu Yürüyüşü 2 Nisan’da Artvin’de başladı. “Anadoluyu vermeyeceğiz” sloganıyla yola çıkan çevreciler binlerce kilometre yolu, 50 günde yürüdü. Gruplar 21 Mayıs’ta Gölbaşı’nda polis tarafından durduruldu. Gerekçe trafiği engelledikleriydi. Burada tam 18 gün bekletilen eylemcilerden 20’si önceki gün Ankara’ya girdi. Yüksel Caddesi’nde bir basın açıklaması yapan grup şunları kaydetti: “Son on yıl içinde tüm sularımız enerji şirketlerinin eline geçti. Üzerlerine binlerce HES ve baraj kuruluyor. Dağlarımız maden şirketleri tarafından parsellendi, delik deşik ediliyor. Yaşamımız, nükleer ve termik santrallerle tehlike altında. Feryadımızı duyan yok. Binlerce yıldır ekip biçtiğimiz tohumlar, yok olmaya başladı. Ormanlarımız, parça parça kesiliyor. İnsanımız, doğduğu bereketli topraklarda artık doyamıyor. Köyünü, ata toprağını terk ediyor. Binlerce insan şehirlere göç ediyor ve kadim Anadolu kültürleri birer birer yok oluyor. Hızla kalabalıklaşan şehirlerimizde yaşamak her geçen gün daha da zorlaşıyor, maddi ve manevi bedeli artıyor. Bu nedenle biz, Anadolu insanları, Anadolu’yu yaşatmak için kendi halk irademizi kullanmaya karar verdik. Birleşiyoruz! Vicdan sahibi herkesle buluşarak geçmişe olan saygımız ve çocuklarımızın geleceği için, doğanın hakları ve yaşam hakkımız için direniyoruz.”

Açıklamanın ardından grup Kurtuluş Parkı’nda eylemi sürdüreceğini açıkladı. Çevreciler parkta çadır kurmak isteyince polis engeliyle karşılaştı. Ablukaya alınan grup saatlerce yağmur altında oturma eylemi yaptı. Gece saat 02.00 sularında polis zor kullanarak eylemcileri gözaltına aldı.

Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0