10 Kasım kutlamaları ilklerin yılı

10 Kasım 2012 14:40  

 

10 Kasım kutlamaları ilklerin yılı

Atatürk ölümünün 74'üncü yıldönümü önceki yıllardan farklı bir biçimde kutlandı.

29 Ekim kutlamaları sırasında yaşanan gerilimli günlerin ardından 10 kasım Anma törenlerinde farklı uygulamalar ve anma törenlerindeki farklılıklarla Atatürk'ün ölümünün 74. Yılıl törenleri için 10 Kasım 2012 ilklerin yılı oldu.

Anıtkabir yolları kapalıydı

Anıtkabir'de düzenlenen resmi törene Başbakan Erdoğan bir günlük çalışma ziyareti için Brunei'de olduğu için katılmadı. Törende Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu katıldı.

Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Bekir Bozdağ ve diğer devlet görevlilerinin de hazır bulunduğu tören yoğun yağmur yağışı altında yapıldı. Törende Atatürk'ün mozolesine çelenk konuldu ve saygı duruşunda bulundu. Aynı anda tüm yurtta sirenler çaldı, bayraklar yarıya indirildi.

Bazı sivil toplum örgütlerinin Ankara'nın çeşitli yerlerde toplanma kararı alması neden gösterilerek Anıtkabir'e giden yollar trafiğe güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Bu nedenle Ankara'da sabah erken saatlerde mesai günü olamamasına karşın trafik sıkışıklığı yaşandı. Ankara'da trafikte sıkışan araçlardan saat 09.05'te yüksek volümlü korna sesi yükseldi.

Anıtkabir'e girişlere saat 10.00 itibariyle izin verildi.

Kadıköy'de "Ata'ya saygı zinciri"



İstanbul'da Kadıköy sahilinde bir araya gelen vatandaşlar 09.05'te el ele tutuşarak yaklaşık 6 kilometre uzunluğunda "Ata'ya saygı zinciri" oluşturdu.

Dolmabahçe'de asker yerine polis

Dolmabahçe Sarayın Harem Bölümü 71 numaralı odasında Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu odaa düzenlenen anma töreninde 74 yıldır askerler nöbet tutuyordu. Bu yıl bir ilk yaşandı ve Dolmabahçe'de saygı nöbetini asker yerine iki polis memuru tuttu.

İzmir'de Atatürk portresi oluşturuldu



İzmir'de de 10 Kasım anma törenleri için bir ilk yaşandı. 2 bin 400 kişi ile oluşturulan canlı Atatürk portresi, 200 metre yükseklikten görüntülendi. Konak Belediyesi'nin katkıları, fotoğrafçı Cumhur Aygün'ün organizasyonunda gerçekleştirilen etkinlik yoğun ilgiyle karşılandı.

Bianet

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0