'GEÇMİŞ MAZİ OLMADI' - Sevim Tümay imza ve söyleşi günü

21 Mayıs 2009 14:16  

 

'GEÇMİŞ MAZİ OLMADI' - Sevim Tümay imza ve söyleşi günü

Pek çok kişinin yaşamını derinden etkileyen darbe dönemlerinin "annelerin" gözüyle nasıl göründüğünü dinlemek, anlamak ve anlatmak isteyenler 23 mayıs cumartesi günü bu etkinlikte buluşuyor.

SEVİM TÜMAY, "GEÇMİŞ MAZİ OLMADI" kitabını imzalıyor.

Kırklı yıllarda lise ve yüksek öğrenimini İzmir’de tamamlayan Sevim Ay Tümay, Ankara’daki çalışma hayatı ve halen İstanbul’da devam eden yaşantısından seçtiği kesitleri paylaşıyor kitabında.

Berin Uyar ve Zerrin Tümay (Kristuf)’un annesi, 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül darbelerinin her birinden farklı biçimlerde etkilenen yaşamını, “Geçmiş Mazi Olmadı” adlı anılar kitabında sunuyor okuyucuya. Tümay, 2008 yılında kaybettiği kızı “sevgili Zerrin’ciğine” ithaf etmiş. 

Bir kitabın yazarı ile doğal çevresinin buluşmasının yanısıra, Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı İzmir Çalışma Grubu, pek kişinin yaşamını derinden etkileyen darbe dönemlerinin “annelerin” gözüyle nasıl göründüğünü dinlemek, anlamak ve anlatmak için anneleriyle birlikte davet ediyor katılımcıları. 

TARİH: 23 Mayıs 2009 cumartesi saat 14.30 

YER: Konak Belediyesi Alsancak Kültür Merkezi 7. kat Nevzat Benal Salonu





GEÇMİŞ MAZİ OLMADI

"Aslında, geçmişte yaşadıklarımız hiçbir zaman bir geçmiş olarak kalmadı benim için. Hani bir atasözümüz vardır, "Geçmişe mazi derler" diye. Süreç içinde öyle şeyler yaşadık ki, ben artık geçmişe, mazide tatlı birer anı olarak kaldılar bile diyemiyorum. Geçmiş, içimizde üstü küllenmiş bir kor gibi yatıyor ve en ufak bir esintide tekrar alevlenerek cayır cayır yakıyor."

"Sevim Ay Tümay, Cumhuriyet değerleriyle büyümüş, okuma ve kendini geliştirebilme olanağını bulmuş bir kadın. Yaşam öyküsünü anlatırken, bu seksen yıllık süre içinde Türkiye'nin bir kesiminde yaşananlara da ışık tutuyor. Anıların içine doğal bir biçimde döşenen, o ve yakınları için birer yıkım olan bazı politik dönemeçlerin aslında Türkiye'yi de sarsan olaylar olduklarını görüyorsunuz.

27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbenin her birinden farklı biçimlerde etkilenen bir yaşam. İlk darbede yakın arkadaşlarının ailelerinin başına gelenlerle; ikinci darbede "68 Kuşağı'ndan olan büyük kızının; son darbede iki kızının ve damatlarının başına gelenlerle hayatı değişen bir kadını, bir anayı okuyoruz.

Sevim Ay Tümay yaşadıklarını doğal ve samimi bir üslupla anlatıyor. Satırlar arasında, mücadeleci, pes etmeyen, sorgulayan, öğrenmeyi hiç bırakmamış, etrafındakiler için çoğu zaman bir çekim merkezi olan, sevgi dolu bir kadını, bir anneyi, bazen de muzip bir çocuğu buluyorsunuz. Kızlarına aktarmak üzere başladığı notlarının arasına ailece çok severek yedikleri ve hatırası olan yemek tarifleri de yerleştirmiş. "

Yayınevi: 47 NUMARA YAYINCILIK
Yayın Yılı: Şubat 2008

180 Sayfa

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0