|
SON MEKTUP YA DA GEÇMÝÞÝN DAYANILMAZ AÐIRLIÐI Yazýma Andre Gorz’un “Son Mektup/Bir Aþk Hikayesi” adlý kitapýndan bir alýntý ile baþlamak istiyorum. Kitap Ayrýntý Yayýnlarýndan çýktý. Bu kitap bence bir gecelik seviþmeleri aþk sanan ve aþkýn anlamanýn deðiþtirildiði, bu dönemde sevginin ve aþkýn ne kadar önemli olduðunu anlatan bir kitap, tabii anlayana... Tüm gençlere okutulmalý bu kitap, belki de okullarda ödev verilmeli. Gorz'un bu mektubu. Sarsýcý ve hatta yüreðimize iþleyen bir çýðlýk. Andre Gorz’u Türk okuru ilk kez Elveda Proletarya kitabý ile tanýmýþtý fakat daha sonra kitaplarýný Ayrýntý Yayýnlarý bastý diðer kitaplarý “Ýktisadi Aklýn Eleþtirisi – Kapitalizm, Sosyalizm, Ekoloji... – Yaþadýðýmýz Sefalet “ Son mektup yazarýn ölmeden bir yýl önce yazdýðý bir kitaptý. Ýki sevgili 24 Eylül 2007 tarihinde Paris’e bir buçuk saat mesafedeki büyük bir bahçe içinde bulunan müstakil evlerinde yan yana ve Jandarmaya haber verin yazýlý bir not ile beraber buldular. “Yakýnda seksen iki yaþýnda olacaksýn. Boyun altý santim kýsaldý, olsa olsa kýrk beþ kilosun ve hâlâ güzel, çekici, arzu uyandýrýcýsýn. Elli sekiz yýldýr birlikte yaþýyoruz ve ben seni her zamankinden çok seviyorum.”
Andre Gorz sevgilisi, hayat arkadaþý, hayatýnýn anlamý Dorine'e yazdýðý mektuba bu sözlerle baþlar. Anlamýný tümüyle kavramak için aþklarýnýn hikâyesini yeniden kurmasý gerektiðini söylerken, bunun bir 'vaat', 'ömür boyu sürecek bir sözleþme' olduðunun altýný çizmeye özen gösterir. Heyecanlarý, mutluluklarý ve sýkýntýlarýyla elli sekiz yýl süren bir beraberliðin, birlikte varoluþ mücadelesinin hikâyesini duygusal olduðu kadar da düþünsel bir platforma oturtmaktadýr. Evliliði bir burjuva kurumu, aþký da 'iki kiþinin en az toplumsal olan alanda bir araya gelmesi' olarak deðerlendirirken, aþkýnda bir dinamiði olduðu, deðiþken koþullara göre yönlendirip uyarlanabileceði gerçeðini keþfeder Dorine'le birlikte....
Gorz, Marksizmi varoluþçu bir yaklaþýmla benimsemiþ, kuramsal çalýþmalarýnda özellikle yabancýlaþma ve özgürlük konularýna eðilmiþtir. Kapitalizme özgü iþbölümünü, dünya kaynaklarýnýn akýldýþý kullanýmýný eleþtirerek siyasi ekolojinin ve özgürlükçü sosyalizmin en önemli düþünürlerinden biri haline gelmiþtir.
Hayatlarý boyunca yer yüzündeki haksýzlýklar karþýsýnda sessiz kalmayýp, mücadele etmeyi seçen Gorz ve Dorine, Dorine'in uzun yýllar süren acý verici, onulmaz hastalýðýnýn ardýndan radikal bir karar almak zorunda kalýrlar: kendi hayatlarýna son verme haklarýný kullanmak... Böylece, yaþamda olduðu gibi ölümde de ayrýlmayacak, 'diðerinin ölümünden sonra yaþamak' zorunda kalmayacaklardýr...
...
Bayram geldi ve gitti. Ben hiç bir þey anlamadým. Ýçimden her bayram sonrasý söylediðim, ama artýk kanýksadýðým için üzerinde pek durmadýðým bir söz geçti. Nerede o eski bayramlar. Tam da bunlarý düþünürken bir kitap geçti elime “60 LAR HÝKAYE 70 LER TERANE 80 LER ÞAHANE” ben de kendi kuþaðým ile ve Tabii bu dönemde genç olanlarla (ki bizler o zaman çocuktuk) paylaþmak istedim. 60 LAR HÝKAYE 70 LER TERANE 80 LER ÞAHANE Kitabýný Muharrem Kaþýtoðlu hazýrlamýþ Bir Harf Yayýnlarý basmýþ. Kitaba gelince, bazen gülümseyerek, bazen hüzünlenerek hatýrladýðýmýz, o 80'ler, bizim 80'lerimiz... Þöyle bir bakacak olursak 80’ler de bize ait ne varsa hepsi bu kitap da mevcut. Bir 80'ler günlüðü gibi. O dönemde hepimizin paylaþtýðý her þeyi ama her þeyi bulabilirsiniz... — Issýz bir adaya düþsen yanýna alacaðýn üç þey nedir?' efsane sorulu cicili bicili anket defterleri... — break, break, break arkadaþ arýyorum, arkadaþ' nidalarýnýn yükseldiði uzun antenli izbe telsiz odalarý... — Kýz, erkek hepimizin hayran olduðu Harbi Süpermen, Süperkýz, Ottan aðaç dalýndan ve topraktan anýnda bomba yapabilen kahraman Mark Gayver, Konuþan araba KÝTT namý deðer Kara Þimþek yanlýþ hatýrlamýyorsam Cumartesileri saat öðlen bir de oynardý o saatte sokakta kimseyi bulamazdýnýz. — “Bir bilmecem var çocuklar haydi sor sor” diye hafýzalarýmýza kazýnan Eti reklâmýný ve Tabii 'Mintaks'la caným mintaks'la...' diye baþlayan reklâmlarý unutmak mümkün mü? — Çizgi Filmlerden Voltran’ý ve o unutulmaz “Elleri ve kollarý oluþturun. Bacaklarý ve gövdeyi oluþturun. Ben de baþýný oluþturacaðým! Voltran, Voltran, Voltran' nidalarýný, ya da Heman’ in 'Gölgelerin gücü adýna güç bende artýk' repliðini kim bilir kaç kez tekrarlamýþtýk. Ayrýca Hain Ýskeletoru, sevimli Orkoyu unutmak ne mümkün. Þiddetin yok denecek kadar az sevginin, saygýnýn öðretildiði “Taþ Devri, Pembe Panter, Jet Giller” ve daha sayamadýðým tüm çizgi kahramanlarýn büyük emeði vardýr üzerimizde. Sanatçýlardan ise ilk aklýma gelenler Michael Jackson ve Madonna bu bir dönem kitabýdýr seksenleri anlatan yani bizim çocukluðumuzu ve ilk gençlik çaðýmýzý Hatýralarý birlikte paylaþalým, çünkü 80'ler Þahane...
Aþk ve sevgi ne yazýk ki yitirdiðimiz deðerler...
Okuyun! okuyun ki aydýnlanabilesiniz... Ýyi Okumalar
|