Forum7. Sanat-ÝzmirSinema  Yeni Konu 

DOÐMAMIÞ-Korku/DVD

03 Temmuz 2009

deepblueeagle


UNBORN

Doðmamýþ çocuktan mektup var!

Oriana Fallaci doðmamýþ çocuða mektup yazmýþtý, bu kez doðmamýþ çocuk haber gönderiyor, çünkü, doðmak istiyor artýk.

Amerikan filmleri son zamanlarda öbür dünyadan gelmek isteyen ruhlara taktý iyice. Zombiler, yaratýklar, þeytanlar, vampirler, katiller, hayaletler bitti artýk hep ruhlarla uðraþýyoruz. Gündelik yaþamda yaþadýðýmýz sýradan olaylardan korku filmi çýkarmak zor olduðu için-Soldaki Son Ev bunu baþarmýþtý- doðaüstüne baþvurmak kolay geliyor. Bu öyküleri yazmak daha kolay çünkü.

Bu filmde de bir Yahudi folkloru örneði var. Yahudilerin olmadýðý bir Amerikan filmi bulmak da kolay deðil.

Efsaneye göre bir ölünün ruhu yaþayan bir insanýn veya hayvanýn bedenine girmek ister, bulabilirse girer ve bedeni kontrol eder. Veya þeytan girmek ister bedene. Bu ruha dybbuk diyorlarmýþ Yahudiler. Bunu da öðrenmiþ olduk bu filmde.

Bir öðrenci kýz olan Casey (Odette Yustman) komþu çocuðuna bakýcýlýk yapar. Bir gece rüyasýnda, kendini koþarken görür, sonra da bir eldiven bir oðlan çocuðu bir de köpek görür bu rüyada. Köpek onu bir çocuk mezarýna götürür. Rüya biter.

Casey ortalýkta bir oðlan çocuðu görmeye baþlar. Sesler duyar. Bakýcýlýk yaptýðý çocuklardan biri ölür. Duyduðu seslerden birinde bir oðlan çocuðu “Jumby doðmak istiyor” der. Casey’in annesi de akýl hastanesinde ölmüþtür.

Ona görünen bir dybbuk’tur. Cennete girmesi yasaklanan bir ölünün ruhu. Ýki dünya arasýnda dolaþýyor. Kendine beden arýyor. Ve ikizleri tercih ediyor. Çünkü onlar ayna gibi.

Babasý ile konuþuyor Casey. Meðerse doðamayan bir ikizi varmýþ. Onun göbek baðýyla boðulup ölmüþ. Evde annesinin eþyalarý arasýnda notlar, fotolar buluyor. Yaþlý bir kadýnýn varlýðýný öðreniyor. Bu arada hep o oðlan çocuðu ile ilgili kabuslar görüyor.

Yaþlý kadýn babaannesi imiþ. Ve babaannesinin bir oðlan kardeþi varmýþ. Ýkizi. Yani kýzýn dayýsý. Naziler ikizlere korkunç deneyler yapmýþ. Oðlanýn gözlerine. Oðlan kiþilik deðiþtirmiþ. Ruhuna dybbuk girmiþ. Yani bir dybbuk kýzýn dayýsýna yerleþmiþ. Babaannesi de dayýsýný öldürmüþ. Ve dayý dünyaya dönmeye çalýþýyor.

Demek ki þimdi aileyi rahatsýz ediyor. Dybbuk, aileye musallat. Kýzýn doðmamýþ ikizini ele geçirmeye çalýþtý zamanýnda. Beceremeyince kýza musallat oldu. Dybbuklar canlý bedene giriyor. Böcekten köpeðe. Kýz o yüzden gördü onlarý. Ama aslýnda dybbuk bir ikiz eþi istiyor.

Aynalar kitabý diye bir þeytan çýkartma kitabý varmýþ. Kýz kitabý inceliyor. Babaannesi bir hahamdan söz etmiþti. Kitap Ýbranice. Kabala’dan söz ediyor. Yahudi mistisizmi. 

Aynalardan uzak durmak gerekiyor galiba bu tür filmlerde. Aynalarý kýrýyor kýz. Belki de doðmamýþ ikizi doðmaya çalýþýyor. Dybbuk, zenci arkadaþýna da görünüyor. Hahama da. Ve babaannesini öldürüyor. Ailenin kanýný seviyor. Anne öldü, babaanne öldü. Sýrada Casey var.

Zenci kýzý da öldürüyor. Ýyice saldýrganlaþýyor. Ve Gary Oldman çýkýyor sahneye haham olarak. Bir þeytan çýkarma ayini yapýyorlar. Ama ayin korkunç geçiyor. Üstelik Casey hamile. Casey’de genetik mozaikizm diye medikal bir olgu var. Ve Jumby artýk doðmak istiyor! 


Genç esmer güzeli Odette Yustman yenilerden ve ilk baþrolü bildiðimiz kadarýyla. Sadece güzel iþte, fazla bir rol kesmiyor. Biraz donuk oynuyor. Ama onu izlemek hoþ. 

Gary Oldman’ý bilmeyen var mý? Coppola’nýn Drakula’sý olmuþtu, Çýlgýn Romantik’te Christian Slater ve Patricia Arquette ile döktürmüþtü, Jean Reno’lu Leon’da kötü adamdý, müthiþ bir biyografi filmi ressam Basquiat’ýn hayatýnda vardý, her gün izlenebilecek filmlerden Beþinci Element’te Bruce Willis ve Milla Jovovich’in (Multi Pass, Big Badaboom!!!) karþýsýnda akýllara ziyan kötü adam Zorg’du, Amerika Baþkaný Harrison Ford’un uçaðýnda terör estirmiþti, Hannibal’de Hannibal Lecter-Anthony Hopkins’ten intikam almak istemiþti, Harry Potter’ýn Sirius Black’i, Batman’lerin Gordon’u. Gary Oldman. En iyi kötü adamlardan.

Yönetmen David S.Goyer ise Batman’lerin ve Blade serisinin (Býçaðýn Ýki Yüzü) ya yazarý ya yönetmeni ya da yapýmcýsý. Bu referanslarla istediði aksiyon filmini yönetebilir. Zaten yakýnda yeni bir X-Men filmini yazýp yönetecek.

Uyarý

Yorum yazabilmek için üye olmalý ve oturum açmalýsýnýz.

Eðer sitemize üye deðilseniz buraya týklayarak hemen üye olabilirsiniz.

Eðer üye iseniz oturum açmak için buraya týklayýn.

Bu tartýþmayý Facebook'ta paylaþabilirsiniz:
Facebook'ta paylaþ
0