Yüksek seçim beceriksizliği

18 Mart 2009 14:51  

 

Yüksek seçim beceriksizliği

YSK’nın seçimlere kısa süre kala seçmenlere T.C. Kimlik No şartı kaos yarattı. Partiler, sorunu aşmak için bir araya geldi ama nafile. Seçim Kurulu, AKP, CHP ve MHP’nin girişimine, “Yasal düzenleme gerekir” diyerek kapıyı kapattı. Nüfus müdürlüklerindeki kuyruklarsa sürüyor 

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) gelecek hafta sonu yapılacak yerel seçimlerde kimliklerinde vatandaşlık numarası bulunmayanların oy kullanamayacağı yönünde aldığı karar seçmen kaosunu da beraberinde getirdi. AKP, CHP ve MHP, kararın değiştirilmesi için bugün YSK'ya gidiyor.
YSK'nın kararı karşısında 10 milyon dolayında seçmenin oy kullanamama olasılığının ortaya çıkması, vatandaşların kimlik numaralı nüfus cüzdanı edinmek için nüfus idarelerinin önünde uzun kuyruklar oluşturması, partileri harekete geçirdi. MHP, CHP ve AKP, sorunun çözümü için ortak hareket etme ve bu tutumunu YSK'ya iletme kararı aldı. Ortak kararı MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında duyurdu. Vural, seçimde vatandaşlık numarası taşıyan kimlik belgesi olmayan seçmenlerin oy kullanamayacaklarına ilişkin düzenlemeyle ilgili olarak nüfus müdürlüklerinde yaşanan sıkıntılara da dikkat çekerek, ciddi bir sorunla karşı karşıya olduklarını söyledi.

Parmak boyası önerdi
Vural, bu nedenle AKP, CHP ve MHP temsilcilerinin bugün YSK Başkanı Muammer Aydın ile görüşeceklerini açıkladı. Seçmenlerin seçimlerde oy kullanmalarının önünü açmak için görüşme yapacaklarını anlatan Vural, "Parmak boyası gibi bir konu gündeme gelebilir. Nüfus cüzdanıyla ilgili yasal bir düzenleme isterlerse o yapılabilir" dedi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise nüfus cüzdanında TC kimlik numarası bulunmayan seçmen sayısının 3,5 milyon kişi olduğunu söyledi. Atalay, “Talep gelirse nüfus müdürlükleri gece de çalışır. Telaşa gerek yok” diye konuştu.

Aydın yasanın arkasına sığındı
YSK Başkanı Muammer Aydın, geçerli belgelerinde T.C Kimlik Numarası olmayanların 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanamayacağı yönündeki kararın yasa gereği alındığını söyledi. Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 87. maddesinde yapılan değişiklikle bu şartın getirildiğini anımsatan Aydın, kendilerinin de yasayı uyguladığını kaydetti. AKP, CHP ve MHP'nin, bu kararın yeniden gözden geçirilmesi yönündeki isteklerinin hatırlatılması üzerine Aydın, randevu talebinde bulunulduğunu, kendisinin de bugün için randevu verdiğini belirtti. Aydın, “TC kimlik numarası şartının kaldırılması mümkün değil. Bu konuda yasa var. Yasanın değiştirilmesi veya kaldırılması gerekiyor" diye konuştu.

Bu belgelerle oy kullanabilirsiniz
YSK’nın seçimlere 10 gün kala aldığı karar nüfus müdürlükleri önünde uzun kuyruklara neden oldu. Ancak T.C. kimlik numarası taşıyan resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, ehliyet, sağlık karnesiyle de oy kullanılabilecek. 

18.03.2009
Taraf

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0