YSK eliyle devlet destekli 'seçim darbesi...'

19 Nisan 2011 02:37  

 

YSK eliyle devlet destekli 'seçim darbesi...'

Yüksek Seçim Kurulu, eski mahkumiyetleri(!) gerekçe göstererek Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak, Ertuğrul Kürkçü 'nün de aralarında bulunduğu 12 bağımsızın milletvekili adaylıklarını iptal etti.

YSK’nın, desteledikleri 7 bağımsız ismin adaylıklarını iptal etmesini ‘siyasi bir karar ve devlet komplosu’ olarak değerlendiren Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı, partiler gibi bu karara itiraz hakları olmadığını ve bu nedenle yeni başvurular için seçimin ertelenmesi gerektiğini söyledi. Gelişmeleri 'seçim darbesi' olarak niteleyen barış ve demokrasi yanlısı gruplar İstanbul, Taksim Tramvay durağında şu saatlerde bir protesto gösterisi yapıyor... SON DAKİKA: Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP)'nin adaylarından bazılarının askerlik belgelerinin eksikliği nedeniyle seçimlere katılması 'YSK kararıyla' iptal edildi. Yurt Partisi'nin de yasklılar arasına katıldığı öğrenildi.

YSK'nın 12 kişilik listesi henüz netleşmezken, yukarıdaki isimlerin yan sıra yine BDP'nin desteklediği İsa Gürbüz (Elazığ), Ertuğrul Kürkçü (Mersin) ve Salih Yıldız'ın (Mersin'den yedek) da veto yiyen isimler arasında olduğu belirtiliyor. (Diğer isimler: Abdullah Kızılay, Harun Özcan, Şerafettin Efe, Çiçek Otlu ve Nezir Sincan).

YSK, bağımsız milletvekili adayları ile siyasi partilerin milletvekili geçici aday listeleri üzerindeki incelemelerini bugün tamamladı.

Bağımsız milletvekili adaylarının adli sicil kayıtlarını inceleyen YSK, 12 bağımsız milletvekilinin sabıka kayıtları bulunduğunu tespit etti.

Kurul, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetlerinin bulunduğu gerekçesiyle aralarında Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel'in de bulunduğu bu kişilerin milletvekili adaylıklarının iptaline karar verdi.

Hatip Dicle ve Leyla Zana ile İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel'in milletvekili adaylığını engelleyecek eski mahkumiyetleri nedeniyle sabıka kayıtları bulunduğunu tespit eden Kurul, Sebahat Tuncel'in ''geçen seçimde milletvekili seçildiği tarihten hemen sonra adli sicilinin kayda girdiğini, bu nedenle bir önceki seçim döneminde yapılan incelemede sabıkasız olarak görüldüğünü'' tespit etti.

Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak'ın ise adli sicil kaydında kızlık soyadıyla arandığında milletvekili seçilmesini engelleyecek sabıka kaydı çıkması nedeniyle milletvekili adaylığının iptal edildiği öğrenildi.

DEMİRTAŞ: 'DEVLET KOMPLOSU'

YSK’nın BDP’nin desteklediği bağımsız 7 adayın seçimlere giremeyeceği yönünde aldığı kararı BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş NTV’ye değerlendirdi.

Diyarbakır’da Nizamettin Kaplan’ın sorularını yanıtlayan ve "hukuki değil siyasi bir karardır” diyen Demirtaş, Meclis’in derhal toplanmasını ve yeni adaylık başvuruları için seçimleri ertelemesi gerektiğini söyledi.

"Beklenmeyen bir karar. Hukuki açından son derece sakıncalı ve siyaseten ağır sonuçları olacak bir karar" diyen Demirtaş, "Resmi gazetede gerekçeler yayınlanacak ve bakacağız ama halen vekil olan 2 arkadaşımızın da olması hukuki bir karar olmadığını gösteriyor. Önceden hesabı kitabı yapılmış bir olayla karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.

YSK neleri gözetti bilmiyoruz ama ortaya çıkacak siyasi sonuçları bilerek karar vermiştir" diyen Demirtaş, "Bloğumuzun desteklediği 7 adaya engel çıktı. Leyla Zana ve Hatip Dicle için hiçbir hukuki engel olmadığı kararı mahkeme tarafından verilmiş. Memnu hakları iade edildi ve bunlar YSK’ya başvuru dosylarında var" şeklinde konuştu.

"Sebahat Tıncel ile ve Gültan Kışanak da halen milletvekili. 4 yıldır dokunulmazlar ve hukuki durumlarında yeni bir şey oluşmadı. Buna rağmen YSK, 2007’deki kararının tersi bir karar verdi" diyen Demirtaş, "Ertuğrul Kürkçü’nün 30-40 yıl önceki durumu söz konusu. ‘Adli sicil kaydı yoktur’ diye belgeler var elimizde. Ortada büyük bir siyasi komplo olduğu açık ve AKP’nin neden zayıf adaylar gösterdiği anlaşıldı. Bu sadece AKP’nin değil devlet komplosudur" ifadelerini kullandı.

Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0