Yılmaz Özdil'le ilgili olarak İzmir'den başlatılan imza kampanyasına katılım artarak sürüyor

25 Temmuz 2012 16:55  

 

Yılmaz Özdil'le ilgili olarak İzmir'den başlatılan imza kampanyasına katılım artarak sürüyor

Yılmaz Özdil ‘bunu hep yapıyor’

Geçtiğimiz günlerde İzmir’den bir grup, Yılmaz Özdil’in başta Leyla Zana olmak üzere tüm kadınlardan ve nefret diline ve saldırısına maruz kalan herkesten özür dilemesi ve anayasamızda “Nefret Suçları Yasası”nın yer alması için imza kampanyası başlattı. Yılmaz Özdil, 4 Temmuz 2012 tarihinde Leyla Zana’ya yönelik olarak kaleme aldığı Zana’ks başlıklı yazısında “kadını” hedef alarak nefret ve hakaret içerikli bir dil kullanmıştı. Kampanyaya şimdiye kadar 1000'e yakın kişi imza attı.

“Yılmaz Özdil'in nefret söylemini kınıyoruz” adı ile internette başlatılan imza kampanyasına İzmir'in yanı sıra tüm Türkiye’den destek geliyor.

Avrupa’da ve AGİT’te tanımlanan nefret suçunun anayasamızda ve yasalarımızda yer almasının da talep edildiği kampanya metni şöyle:

Yılmaz Özdil 04.07.2012 tarih ve Zana’ks başlıklı yazısında, köşesinden bu kez de ‘kadını’ hedef alıp, Leyla Zana’ya hakaretler yağdırdı.

Hiçbir kadın ve elbette bu arada Leyla Zana da, herhangi bir sebeple bir gazete köşesinden yapılan cinsel aşağılamalara muhatap olmak durumunda değildir. Siyasal, sosyal, kültürel alanda ön plana çıkmış herhangi bir kadını eleştirmek, o kadını cinsel aşağılama ve küfürlere muhatap kılmak anlamına gelmez. Sorun Özdil’in, Leyla Zana’yı eleştirmesi değildir, sorun fikri eleştiri yerine muhatabı kadın olduğu için güya eleştirisine cinsel aşağılama ve küfürle başlaması ve onlarla bitirmesidir.

Yılmaz Özdil, bu yazısıyla nefret suçu işlemiştir.

Nefret suçları bir kişiye veya gruba karşı, etnik yapı, ırk, dil, din, cinsel yönelim gibi önyargı doğurabilecek nedenlerden ötürü işlenen suçlardır. Bu suçlar mağdur birey ve grupların ötekileşmesine neden olarak farklı toplumsal gruplar arası nefret ve önyargıları besler.

Görüldüğü gibi Nefret Suçları Yasası çıkmadıkça Yılmaz Özdil gibilerinin bu suçu işlemeye devam etmesi; ırkçı, seksist, homofobik, kadın düşmanı dilin her gün, hayatımızın her alanında dayatılması kaçınılmazdır. Her kesimden ötekileştirilenlerin nefret diline ve saldırısına maruz kalmasına alışmayacağız, göz yummayacağız.

Biz aşağıda imzası olanlar,

Yılmaz Özdil'in özür dilemesini, kin, nefret, hakaret dilinden vazgeçmesini istiyoruz.

Avrupa’da ve AGİT’te tanımlanan nefret suçunun anayasamızda ve yasalarımızda yer almasını talep ediyoruz.


>> İmza kampanyasına katılmak için tıklayın: http://yilmazozdilnefretetme.blogspot.com/




 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0