'Yılın ırkçıları seçiliyor'

25 Ocak 2011 23:56  

 

'Yılın ırkçıları seçiliyor'

2010 yılı boyunca her ay Türkiye’den “Ayın Irkçısı”nı katılımcılarının oylarıyla seçen 'Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De!' girişimi, bu kez 'Yılın Irkçısı'nı belirliyor. İstanbul Barosu Yönetim Kurulu, İlber Ortaylı, Yılmaz Özdil, M. Ali Hansu, Penguen Dergisi, Cemil Çiçek, Dink cinayeti AİHM Savunmasını Yazan Bürokratlar, Kurtlar Vadisi Pusu Senaristleri, Menderes Yılmaz ve Bursaspor Taraftarları'nın aday gösterildiği oylama; 31 Ocak 2011'e dek sürecek.

Oylamaya katılmak için tıklayın

Konuyla ilgili Dur De'nin yaptığı açıklama ve adayların gerekçeleri şöyle:

"2010 yılı boyunca her ay Türkiye’den “Ayın Irkçısı”nı seçtik. Seçimler sizlerin önerileri doğrultusunda belirlenen adaylar arasından ve yine sizlerin oylamaları sonucu yapıldı. Bu yıl ilk defa “Yılın Irkçısı”nı seçeceğiz. 2010 yılında Ayın Irkçısı seçilen adaylar arasından yapılacak oylama sonucu Yılın Irkçısı belli olacak. Irkçıların kamuoyunda teşhir edilebilmesi açısından oylamalarınız ve başkalarını da oylamaya yönlendirmeniz çok önemli. Oylama 31 Ocak 2011′e kadar devam edecek ve 1 Şubat günü sonuçlar açıklanacak..."

İŞTE ADAYLAR VE GEREKÇELERİ

» İSTANBUL BAROSU YÖNETİM KURULU (OCAK 2010)

Haziran ayında Ergenekon davası sanıkları Fikri Karadağ ve Hayrettin Ertekin’in teknik takibe takılan ‘En iyi Kürt ölü Kürt’tür’ sözlerinin sanıkların kişisel düşünceleri olduğunu belirten avukat Metin Çetinbaş, Kürtlerin ölmesini temenni etmenin suç anlamına gelmediğini söylemişti. Bu sözler üzerine Diyarbakır Barosu, Çetinbaş hakkında savunma hakkını kötüye kullanıp, halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçunu (TCK 216. Md) işlediği gerekçesiyle İstanbul Barosu’na şikâyet etmişti.

Şikâyeti görüşen İstanbul Barosu Yönetim Kurulu, Çetinbaş’ın sözlerinin savunma hakkı sınırları içinde değerlendirdi. Baro, ‘Şikâyet edilen avukat, iddia ve savunma hakkı sınırları içinde müvekkilin düşüncesini açıklamaya ve yanlış anlamaların önüne geçmeye çalışmıştır’ diyerek, oybirliğiyle Çetinbaş hakkında disiplin kovuşturması açılmasına yer olmadığına karar verdi. İstanbul Barosu Yönetim Kurulu bu kararıyla Ocak Ayı Irkçısı seçildi.

» İLBER ORTAYLI (MART 2010)

Üniversiteye giriş sınavlarında “Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da açık bir şekilde kopya çekildiğini” söyleyen İlber Ortaylı “Böylelikle iyi okullara ehil olmayan öğrenciler geliyor, bunlara karşı imtihanların asayişini iyi kontrol etmeliyiz” diyerek Kürt öğrencileri hedef gösterdi. ÖSYM de bu ırkçı hezeyanı dikkate almış olmalı ki öğrencileri adeta sürgüne yollayarak cezalandırdı. İlber Ortaylı bu sözleriyle Mart Ayı Irkçısı seçildi.

» YILMAZ ÖZDİL (NİSAN 2010)

Yılmaz Özdil, Hürriyet Gazetesi’nde yayımlanan 14 Nisan 2010 tarihli “yumruk” başlıklı yazısında, ırkçı, şoven bir dille Ahmet Türk’e Samsun’da atılan yumruğu haklı sebeplere dayandırdı. “Bu ülkenin çocuklarına ateş edip öldürmek demokratik hak kabul ediliyorsa, parti liderine girişmek niye ırkçılık oluyor? ” “Mayın demokrasiyse, yumruk niye faşizm? ” gibi akıl almaz tespitlerin yanı sıra yazısında yer alan bazı cümleleriyle de yıllar önce Star Gazetesinde attığı Two Size manşetinden bugüne hastalıklı fikirlerinde değişim olmadığını bir kez daha gösterdi.

“Yumruğunu adaletin tokmağı yerine koyup, Ahmet Türk’ün burnuna inen kişi, bu ülkede pek çok kişinin duygularına tercüman oldu.” diyen Özdil ”Çünkü, teröristi meşru hale getiren açılım saçmalığı, sadece bir tarafta değil, öbür tarafta da eşkıyayı kahraman yapmaya başladı.” Diyerek de Ahmet Türk’e atılan yumruğu Türk halkının açılıma karşı haklı ve demokratik tepkisi şeklinde değerlendirdi ve Nisan Ayı Irkçısı seçildi

» M. ALİ HANSU (MAYIS 2010)

Bingöl İl Milli Eğitim Müdürü M. Ali Hansu, katıldığı bir açılışta, “Türkçe bilmeyen insanların vatandaş olma hakkının olmaması gerektiğini” açık bir şekilde savunarak bu ülkede ırkçı zihniyetin hangi mevkilere gelebileceğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Halk Eğitim Merkezi’nde (HEM) düzenlenen okuma yazma kursunun açılışı nedeniyle yapılan törende konuşan Bingöl Milli Eğitim Müdürü M. Ali Hansu’nun konuşması katılımcıları şoke etti. Hansu, konuşmasında Türkçe’yi kast ederek, okuma yazma bilmeyenlerin vatandaş dahi olma hakkının olmadığını belirtti. Hızını alamayan Hansu, daha da ileri giderek, “Vatandaş olma hakkı bir tarafa, bunların fırından ekmek dahi alamamaları gerekiyor” diyerek Mayıs Ayı Irkçısı seçildi.

» PENGUEN DERGİSİ (HAZİRAN 2010)

Haftalık yayın yapan mizah dergisi Penguen 17 Haziran tarihli sayısının kapağında Erdoğan’ın eksen kayması tartışmalarına verdiği cevabı konu edindi. Karikatürde Araplara özgü kıyafetlerle tasvir edilen Erdoğan’ın sağ tarafında da “içime de don giymedim” yazılı bir düşünce bulutu vardı.

Penguen Dergisi bu kapakla bir halkı ulusal ve kültürel değerleri üzerinden açıkça aşağılamıştır. Ayrıca bu kapak, Gazze’ye insani yardım götüren gemilere yapılan saldırının protesto edilmesinden sonra bazı milliyetçi çevreler tarafından oluşturulmaya çalışılan Arap düşmanlığının da bir yansımasıdır.

Penguen, bu kapakla Haziran Ayı Irkçısı seçildi.

» CEMİL ÇİÇEK (TEMMUZ 2010)

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Yozgat’ta bir yüksek okulun temel atma töreninde konuşma yaparak “Nijerya’daki Nijeryalılara Türkçe’yi öğrettik, Hakkâri’dekine, Diyarbakır’dakine hâlâ Türkçe’yi öğretemedik” dedi. Çiçek, bu sözleriyle Hem Nijeryalıları hem de Kürtleri aşağılıyor. Kürtlerin hepsine Türkçe öğreterek Kürt sorununun ortadan kalkacağını düşünüyor. Çiçek bu sözleriyle Temmuz Ayı Irkçısı seçildi.

» AİHM SAVUNMASINI YAZAN BÜROKRATLAR (AĞUSTOS 2010)

Hrant Dink’in suikaste kurban gitmeden önce, 301. maddeden aldığı cezayla ilgili, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gönderilen savunmayı yazan bürokratlar, Dink’i Türklüğü aşağılamak, halkı kışkırtmak ve nefret söyleminde bulunmakla suçlarken, örnek olarak da AİHM’in bir Nazi liderinin Nasyonal Sosyalizm’i öven yazısını suçlu bulmasını gösterdi. Yani Hrant Dink bir Nazi ile aynı kefeye konuldu. Bu ırkçı, ayrımcı tutumundan dolayı savunmayı hazırlayan bürokratlar, Ağustos Ayı Irkçıları seçildi.

» KURTLAR VADİSİ SENARİSTLERİ (EYLÜL 2010)

Kurtlar Vadisi Pusu dizisinin yeni sezon tanıtım filmi eylül ayında ATV’de dönmeye başladı.

Bu tanıtım filmi ırkçılık da içeriyor, şiddet de. Sırasıyla ABD, İsrail ve Avrupa Birliği’nin 2023’teki Türkiye senaryoları beliriveriyor ekranda. Bu senaryolara göre Türkiye’nin çeşitli bölgeleri “Ermenistan”, “Pontus”, “Kürdistan” ve “Büyük İsrail” olarak gösteriliyor. Sonuncusu ise en akıl almaz olanı ; ”Bizim 2023 yılındaki senaryomuz”. Bu başlıktan sonra üzerinde ay yıldız olan kırmızı bir Türkiye haritası çıkıyor ve haritadaki kızıllık giderek büyümeye başlıyor, ardından bütün dünyayı kaplıyor. Yani bütün dünya Türkleşiyor. DurDe olarak böyle kanlı, ırkçılık yapılan, komşu halkları ve bazı devletleri komik komplo teorileriyle düşman olarak gösteren dizilerin artık yayınlanmaması gerektiğini düşünüyoruz. Kurtlar Vadisi Pusu dizisinin Senaristleri bu tanıtım filmiyle Eylül Ayı Irkçısı seçildi.

» MENDERES YILMAZ (KASIM 2010)

Diyarbakır Özel Yetkili 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 151 Kürt siyasetçisi ve insan hakları savunucusunun yargılandığı KCK davasının 3 Kasım’daki duruşmasında, kapatılan DTP’nin Genel Başkan Yardımcısı Bayram Altun’un, Kürtçe savunma yapması üzerine Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, “Kürtçe olduğu düşünülen bilinmeyen bir dilde savunma yapmaya devam ettiği görüldü” diyerek, sanıktan mikrofonun alınmasını istedi. Menderes Yılmaz, tüm inkar ve asimilasyon politikalarına rağmen Türkiye’de milyonlarca insanın konuştuğu bir dile açıkça hakaret etti ve bu sözleriyle Kasım Ayı Irkçısı seçildi.

» BURSASPOR TARAFTARLARI (ARALIK 2010)

5 Aralık 2010’da Beşiktaş ile Bursaspor arasında oynanan futbol maçında, Bursaspor’un organize bazı taraftarları Beşiktaş tribünlerine “Ermeni köpekler, Beşiktaş’ı destekler!” diye bağırdı. Maçtan bir hafta önce Beşiktaş Çarşı Grubu liderlerinden Alen Markaryan vurulmuştu ve bu taraftar grubu bu olaya gönderme yaparak Beşiktaş tribünlerini kışkırttı. Bu sloganlarıyla açıkça ırkçılık yapan bu taraftar grubu Aralık Ayı Irkçısı seçildi.


Sesonline.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0