YEÞÝLLER PARTÝSÝ BASIN AÇIKLAMASI

23 Nisan 2009 14:20  

 

YEÞÝLLER PARTÝSÝ BASIN AÇIKLAMASI

BASIN BÜLTENI

Yeþiller: “ÇOCUKLAR ÝÇÝN ADALET”

Ýstanbul, 23 Nisan 2009 – Yeþiller Partisi


Ülkemizin güneydoðusunda yaþlarý küçük olmasýna raðmen devletin kendine dönük “adaleti” ile tanýsan çocuklar yargýlanmaya devam ediyorlar. Suçlarý Terör Örgütüne üye olmak. Herhalde dünyanýn en genç teröristleri olarak tarihe geçecekler. Hiç kimseyi öldürmediler, hiçbir insanin özel mülküne zarar da vermediler, sadece bir gösteride polise tas attýlar ve þimdi aðýr cezada 21 yýl hapis istemi ile yargýlanýyorlar.

Durum neresinden baksak bir hukuk skandalý. Ne Türkiye’nin taraf olduðu Çocuk Haklarý Sözleþmesi, ne Çocuklarýn Çocuk Mahkemelerinde Yargýlanmasýna dönük yasal düzenlemeler, devletimizin çatýk, gergin ve yüreði tastan Adaletinin kapsamýna giriyor.

Adana’da da süren yargýlamalarý izleyen Yeþiller Partisi Eþ Sözcüsü Bilge Contepe olayla ilgili þunlarý söylüyor:

“Ailelerin sessiz ve endiþeli bekleyiþleri ile karsýlaþtýk, çocuklarýn adliyenin izbe bir yerinde demir parmaklýklar arkasýnda hücrelerde tutulduklarýný öðrendik. Çocuklarý göremedik. Bazý aileler özel avukat tutmuþlar. Avukatýn bürosuna gittik Sorularýmýza çok temkinli cevaplar alabildik. Dilen adýnda bir kýz çocuðunu savunduðundan bahsetti.

Kýz çocuklar Karatan Merkez cezaevinde yetiþkinlerle beraber kalýyorlarmýþ. Dilan’in birkaç kez dayak yediðinden ve ortamýn sorunlarýndan söz etti.

Adana IHD temsilcisi ile yaptýðýmýz görüþmede ise:

- Erkek çocuklarýn tutuklu olarak bulunduklarý. Pozantý M tipi kapalý ceza evindeki koþullarýn, kýz çocuklarýn kaldýðý yerden çok daha kotu olduðunu, kuru ekmekle beslendiklerini ve dayak yediklerini,

- Barodan katýlan avukatlarýn yetmediði ve Avukat desteði gereksinmesi olduðunu, ailelerin özel avukat tutmak zorunda kaldýklarýný,

- 1 Nisan’da deðiþtirilerek maddeler eklenen ve ona dayalý 12 yasýnda çocuklarýn örgüt sucu ile tutuklu yargýlanmasýna neden olan Ceza Kanunu’nun 2220-6. fýkrasýnýn iptaline yönelik mücadele gereðini, belirtti.

Yaslarý 12-17 arasýnda deðiþen bu çocuklara iþkence yapan, onlara devlet terörü denen þeyin çirkin ve gaddar yüzünü gösteren devlet, insan haklarý adýna dünyaya nam salan utançlarýndan birisini daha uygulamaya koyuyor.

Sayýn yargýçlar, siz hiç çocuk olmadýnýz mi? Ve insan haklarý söz konusu olunca adeta tastan duvar kesilen Cumhurbaþkaný, Baþbakan ve diðer devlet görevlileri. Asil bu yaptýðýnýz terör tarlasýnda öfkeli, yüreði hýnç dolu, gaddarlaþmýþ baþaklar yetiþmesine neden olacak. Asil bu tur hukuk skandallarý bu ülkenin geleceðine ipotek koyacak.

Devlet kendisine karþý iþlenen suçlarý cezalandýramaz. Çünkü devlet toplumun güvenliðini ve haklarýný korumakla yükümlü bir bürokratik organdýr. Kin duyamaz, intikam pesinde koþamaz, gözdaðý veremez. O, anayasa ile çizilmiþ olan konumu gereði cana, mala donuk, toplumda maðduriyet yaratan eylemleri toplumun güvenliðini, toplum içinde bir grubun toplumdaki diðer kiþilerin güvenliðini ortadan kaldýrmasýný önlemek için insan onurunu zedelemeyen, onun haklarýný hiçbir biçimde ihlal etmeyen bir biçimde yasalara uygun ve tam anlamý adil bir yargýlama sabit kanýtlar esliðinde, yasalarýn çizdiði çerçevede tüm toplum adýna cezalandýrýr.

Oysa bu ülkede devlet bireylerin haklarýný saðlamak, güvenceye almak, bireyleri korumak için deðil kendisini korumak için çocuklarý cezalandýrýyor. Bu tur devletler ancak yari-diktatoryal rejim sýnýfý içinde görülüp, demokratik acýdan evrensel normlardan uzak ikinci, uçuncu sýnýf devletler sayýlýyorlar. Yargý erkinin bir an önce adaletin evrensel vicdanýna uygun, insan haklarýna ve hukukun özgürlükçü normlarý ile örtüþen, evrensel sözleþmeler ile çeliþmeyen demokratik bir rejime yakýþýr kararlar vererek çocuklarýn geleceðini karartmamalarýný istiyoruz.

Ýþkence ve kotu muamele sucu isleyen devlet görevlilerinin yargýlanmasýný, çocuklarýn yargý suresince en uygun koþularda kalmasýný ve hiçbir biçimde kotu muamele ile karsýlaþmamalarýný, bir psikologun içinde bulunduklarý psikolojik sorunlara müdahale ederek daha fazla zarar görmelerini engellemelerini, çocuklarýn yargýlanmasýnda uluslar asi sözleþmelerinde dikkate alýnmasýný, çocuklarýn özel yargýlama koþullarý ile yargýlanmasý kuralýna titizlikle uyulmasýný ve çocuklarýmýzýn hiçbir biçimde zarar görmemesinin saðlanmasýný istiyoruz.

Ayrýca Ýnsan Haklarý Evrensel Beyannamesine ve BM’nin ilgili belgelerine aykýrý biçimde deðiþtirilen TC kanununun 2220-6. fýkrasýnýn iptal edilmesini talep ediyoruz.

Bu konunun takipçisi olacaðýmýzý ve gerekenlerin yapýlmamasý halinde basta uluslararasý düzeyde yeþiller ve çeþitli insan haklarý kuruluþlarý nezrinde giriþimlerde bulunarak insan haklarý ve hukuk adýna elimizden gelen her þeyi yapacaðýmýzýn kamuoyu tarafýndan bilinmesini istiyoruz.”

Yeþiller Partisi Basýn Bürosu

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0