Yeni bir siyaset için İzmir buluşması yapıldı

12 Kasım 2012 11:35  

 

Yeni bir siyaset için İzmir buluşması yapıldı

EDP ve Yeşiller Partisi'nin girişimiyle başlatılan ve 25 Kasım 2012'de kurulacak olan yeni parti öncesi ‘Yeni Bir Siyaset İçin İzmir Buluşması’ Oya Baydar, Yüksel Selek ve Ferdan Ergut'un katılımıyla yapıldı.

EDP ve Yeşiller Partisi'nin girişimiyle başlatılan, yeni katılımlarla ve destek imzalarıyla yeni bir aşamaya gelen "yeni bir siyaset için’ buluşmalar İzmir'de de gerçekleştirildi. Bornova Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşiye EDP Genel Başkanı Ferdan Ergut, Gazeteci yazar Oya Baydar ve Aktivist ve Yeşiller partisi üyesi Yüksel Selek katıldı.

Divan oluşumundan sonra İlk olarak EDP İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, EDP İl Başkanı olarak son kez söz aldığını belirterek, ‘Yeni sol siyasete uygun çalışmalar İzmir’de uzun süreden beri yapılıyor. Merkezi yönetimin politikalarına olduğu kadar yerel yönetimlerinde toplum yararına aykırı politikaları ve uygulamalarına karşı mücadelemiz etkili oldu. Ulaşım zamlarına karşı yürüttüğümüz hukuki ve sokak etkinliklerimiz İzmirliler tarafından ilgiyle desteklendi. Yine ekoloji alanındaki mücadelelerimizde çalışmalarımızın merkezinde yer aldı” dedi.

Yeşiller Partisi Temsilcisi Efe Gökdoğan ise EDP ile ortak politika kararından sonra İzmir’de başarılı bir süreç geçirdiklerini, bunlardan en önemlisinin ise Aliağa’ya yapılması planlanan termik santrallere karşı yapılan ortak çalışmanın, diğer kurumların ve yurttaşların katılımının sağlanarak 1 Milyon İzmirli’ platformunun kurulması olduğunu hatırlatarak, “6 Mayıs’ta Aliağa’da güçlü bir miting” gerçekleştirildi dedi.

Söyleşide İlk olarak söz alan EDP Genel başkanı Ferdan Ergut, cezaevlerinde binlerce tutuklunun açlık grevi yaptığını ve 60 kişinin ölümle buruna olmasına rağmen açlık grevlerinin bitirilmesi için iktidarın bir girişim de bulunmamasını eleştirdi.

Ergut, “EDP ve Yeşiller Partisi yeni bir siyaset yeni bir muhalefet oluşturmak için bir araya geldi. Doğaya ve çevreye duyarlı bireyler olarak ortak görüşlere sahibiyiz ve biz 1+1 in 2 den fazla etmesini istiyoruz. Aydınlar ve akademisyenler de bu projeyi destekliyor. Bu oluşumda kimse kimseye müdahale etmiyor. Yapılan araştırmalara göre toplumun yüzde 60 ı yeni bir parti oluşumunu destekliyor. Yeşiller Partisi ve EDP‘nin birleşmesi ve bu iki parti dışından katılan katılımcılar ile toplumun bu talebine cevap vermiş olacağız. Hangi politik ilkeler zemininde ve nasıl bir parti istediğimizin cevabı açık. Çoğulculuk zenginliktir. Farklı geleneklerin ve görüşlerin katkıda bulunduğu çoğulcu bir parti yaratacağız. Bu partide başkanlık olmayacak eş sözcülük olacak” dedi.

Ergut'tan sonra söz alan Yüksel Selek ise “ben bireysel olarak görüşlerimi dile getireceğim Avrupa da yaşadığım dönemde sivil toplumun önemini ve gücünü gördüm bizim ülkemizde sivil toplum henüz yeterli önen verilmiyor. Sivil toplumun güçlü olması demokrasinin güçlü olmasıdır. Ben demokrasinin gücüne inanıyorum bu parti demokrasiyi savunan bir parti olacak. Yeni bir muhalefet oluşturacak. Eğer bu parti yeni olmaz ise ben bu parti de olmam. Yeni olacağına inandığım için buradayım” dedi.

Son olarak söz alan Oya Baydar ise “Bu hareket, bir vicdanı olan bir hareket olmalı. Bu ülkede siyaset yapan partiler vicdanı önemsemeden siyaset yapıyorlar, bu toplumun vicdanını da köreltmiş durumda. Bu yüzden ben bu vicdan kavramını önemsiyorum. Vicdanlara seslenmeliyiz. Tek doğru yoktur, ‘benim dediğim doğrudur en doğruyu ben bilirim’ demekten vazgeçmeliyiz. Öğreten değil öğrenen bir parti olmalıyız. Ben kendime bakıyorum yıllar önce doğru bildiğim bir şeyin şimdi doğru olmadığını görüyorum. Ben her geçen gün kendimi yeniliyorum. Yeni bir siyaset içinde bu böyle olmalı hem vicdanlı hem öğrenen bir parti olmalı” dedi.

Oya Baydar’ın konuşmasından sonra salondan söz alanlar, yeni siyaset ve parti hakkında sorularını, görüşlerini ve önerilerini dile getirdi.

yurtsuz.net

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0