YAÞAM SAVUNUCULARI MÝLLETVEKÝLLERÝNE KAFA TUTTU: MADENCÝLERÝN DEÐÝL, HALKIN ÇIKARLARINI SAVUNUN!

05 Nisan 2010 02:11  

 

YAÞAM SAVUNUCULARI MÝLLETVEKÝLLERÝNE KAFA TUTTU: MADENCÝLERÝN DEÐÝL, HALKIN ÇIKARLARINI SAVUNUN!

Ege Çevre ve Kültür Platformu'nun (EGEÇEP), 3 Nisan'da Ýzmir'de gerçekleþtirdiði "Madencilik Yasasý Deðiþiklik Taslaðý ve Çevremize etkileri" konulu forumda Yaþam Savunucularý, "zengin kirli-zehirli atýklarýn fakir bekçisi olmayacaðýz" diyerek milletvekillerine kafa tuttu.

ZENGÝN KÝRLÝ-ZEHÝRLÝ ATIKLARIN FAKÝR BEKÇÝSÝ OLMAYACAÐIZ

Ege Çevre ve Kültür Platformu, 3 Nisan 2010 Cumartesi günü, Ýzmir- Ahmet Priþtina Kent Arþiv ve Müzesi’nde, bir Forum düzenledi.

Forumun konusu, “Madencilik Yasasý Deðiþiklik Taslaðý ve Çevremize etkileri” idi.

Yirmi çevre hareketinin katýldýðý Forum’da sözü olan herkes konuþtu. Madencilik yasa taslaðý; hukuksal, toplumsal ve yaþamlar-çevresel boyutlarýyla deðerlendirildi.

KAMU YARARI DEÐÝL, MADENCÝ YARARI DÜÞÜNÜLMEKTEDÝR

Bu yasa deðiþikliðiyle yaþamýn, doðanýn ve kaynaklarýmýzýn düþünülmediði, hukuka uyulmadýðý, ülkemizin ve halkýn çýkarý yerine maden sektörünün çýkarýna göre hareket edildiði belirtildi. Yaþam Savunucularý, konuþmalarýnda kamu yararýnýn düþünülmesinde ýsrarcý olduklarýnýn altýný çizdiler.

Egeçep Forumu’na katýlarak birer konuþma yapan Dikili Belediye Baþkaný Osman Özgüven, Bergama eski belediye baþkaný Sefa Taþkýn ve Bornova Belediye Baþkaný Kamil Okyay Sýndýr; yaþam savunucularýnýn yanýnda yer aldýklarýný söylediler. Prof. Beyza Üstün, Ender Eren ve Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Aziz Kocaoðlu’nun gönderdiði ve baþarý dileði içeren mesajlar okundu.

Kapitalizmin bir küresel sistem olduðunu, sistemin iþbölümü gereðince Türkiye’ye madenlerden, sulardan, ormanlardan, topraklardan, tarýmdan vazgeçmesinin vaaz edildiði, ülkeyi yönetenlerin de bu telkine harfiyen uyduðunu söylediler.

Türkiye’nin 48.000 yerinde maden ruhsatý verildiðini, 1737 tane HES yapýlmasý izni çýktýðýný, madencilik yasa taslaðý daha yasalaþmadan Kozak Yaylasýnda 7.500 aðaç kesildiðini, Aliaða’nýn gözden çýkarýldýðýný, Kýþladað’ýn viran olduðunu, Efemçukuru’nda altýn madeni iþletilmesi halinde Ýzmir’in suyunun arsenik akacaðýný söyleyen yaþam savunucularý; adý konmamýþ bir þekilde “Düyunu Umumiye” dönemi yaþandýðýný ve Madencilik Bakanlýðý kurulmasýnýn hazýrlýklarýnýn yapýldýðýnýn bilinmesini istediler.

Sözün ve gerçeðin gücüne inandýklarýný, kamuoyunu harekete geçirecek bir etkinlik seferberliði sürecine girdiklerini ve ilkini de Ýzmir’de baþlattýklarýný ilan ettiler.

MÝLLETVEKÝLLERÝNE ÇAÐRI

Forumun sonunda 34 Egeçep bileþeniyle birlikte, Niðde-Ulukýþla ve Köyleri Maden Karþýtý Hareket, Niðde Çevre Eðitim ve Kültür Derneði, Ýç Anadolu Çevre Platformu, Türkiye Tabiatýný Koruma Derneði Aksaray Temsilciliði, Gümçed, Güzel Edremit Körfez Bekçileri Derneði, EKOLOJÝ KOLLEKTÝFÝ, GÜZEL ARTVÝN ÇEVRE DERNEÐÝ, Türçep, Osmaniye Çevre Platformu, Kazdaðlarý Ýmeceevi’nin de altýna imza koyduðu þu çaðrýyý yaptýlar.

ÇAÐRIMIZDIR:

MÝLLETÝN VEKÝLLERÝ ONAYLAMAYIN
MADEN YASASI TASARISI MEVCUT HALÝYLE
ÜLKEMÝZÝN ÇIKARINA DEÐÝLDÝR!

Sayýn Milletvekilleri,

Size ülkenin her yanýndan sesleniyoruz.

04.03.2010 tarihnde Meclis Baþkanlýðý'na gelen 1/821 Esas numaralý MADEN KANUNUNDA DEÐÝÞÝKLÝK YAPILMASINA DAÝR KANUN TASARISI, insan ve çevre saðlýðýný hiçe sayan, biyoçeþitliði ve ekosistemi mahveden, yeraltý zenginliklerimizi þirketlerin talanýna açan nitelikte düzenlemeler içermektedir.

Yaþam alanlarýmýza ve ülkemize kýymayýn. Bu yasanýn lehinde el kaldýrýrsanýz, yaþam alanlarýmýzýn geleceðini ipotek altýna sokan vekiller olarak tarihe geçeceksiniz. Bu yasa maden lobilerinin çýkarýnadýr, halkýn ve ülkenin ve canlý – cansýz yaþamýn lehine deðildir.

Çünkü Anayasa mahkemesinin ve Danýþtay’ýn kararlarý bypass edilerek, hukukun yol göstermesi göz ardý edilerek hazýrlanan bir yasa taslaðýdýr. Maden Ýþleri Genel Müdürü Meclis’te çevre komisyonuna tasarýnýn açýkça, “Kanunun bazý maddelerini Anayasa Mahkemesinin iptal etmesinin ardýndan sektörde ortaya çýkan sýkýntýlarý gidermek ve sektörün önünü açmak için hazýrlandýðýný” (AA 18.3.2010) söylüyor. Altýn Madencileri Derneði Genel Koordinatörü Muharrem Köse de, Altýn madencileri lobisini temsilen “Biz yatýrým ortamýnýn saðlanmasýný bekliyoruz” derken, tasarýyý desteklediklerini ima ediyor.

Yaþamdan, çevreden, havadan, sudan, topraktan, tohumdan söz açan yok. Yaþam onlarý ilgilendirmiyor. Ama yaþam bizi ilgilendiriyor. Yaþam sizi de ilgilendirmeli. Maden lobilerinin çýkarlarýný deðil, halkýn- ülkenin- yaþamýn çýkarlarýný savunmalýsýnýz.

Maden yasasý bu haliyle çýkarsa, küresel sermayenin isteklerini yapmýþ olacaksýnýz ama tarihin ve toplumun vicdanýný kanatacaksýnýz.

Yaþama kýymayýn!


EGEÇEP YÜRÜTME KURULU

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0