YAÞAM SAVUNUCULARI FOÇA’DA ARTIK DAHA GÜÇLÜ

29 Temmuz 2009 17:02  

 

YAÞAM SAVUNUCULARI FOÇA’DA ARTIK DAHA GÜÇLÜ

30’a yakýn aydýn, çevreci ve duyarlý kiþi bir araya gelerek FOÇA ÇEVRE VE KÜLTÜR PLATFORMU’nu (FOÇEP) kurdular. Geçici Yürütme Kurulu belirlenen Platformun geniþ katýlýmlý Yürütme Kurulu ve program belirleme toplantýsý aðustos ayýnda gerçekleþtirilecek

Aliaða-Foça bölgesinde yaþayan yurttaþlarý bir araya getirmek, ulusal ve yerel düzeyde insan saðlýðýna, çevre, doða ve kültüre yönelik saldýrýlar karþýsýnda resmi kurum, kuruluþ ve söylemlerden baðýmsýz, sivil bir demokratik inisiyatif oluþturmak amacýyla kurulan FOÇEP’ten konu ile ilgili olarak bir basýn duyurusu yayýnlandý.

Basýn duyurusunda; Aliaða bölgesindeki aðýr sanayi kuruluþlarýnýn, demir çelik ve petrokimya tesislerinin ortaya çýkardýðý çevre sorunlarýnýn, baþta hava kirliliði olmak üzere denizi, topraðý, doðal bitki örtüsünü, tarýmý da olumsuz yönde etkilediðine dikkat çekiliyor. Üstelik hava kirliliðinin yalnýzca Aliaða’yý deðil, hakim kuzey rüzgarlarýyla özellikle Horozgediði-Bozköy’den baþlayarak Foça’ya kadar olan bölgeyi olumsuz yönde etkilediði, Ýzmir’in hava kalitesine etki eden temel unsurlardan birinin Aliaða olduðunun daha önce de bilimsel raporlarla açýklandýðý kaydediliyor. 

Bütün bunlarýn yaný sýra Aliaða Nemrut bölgesine yeni kurulmasý düþünülen kömüre ve doðalgaza dayalý 4 termik santral ile yeni demir çelik fabrikalarýnýn, bölgeyi daha da kirleteceði, doðal ve canlý yaþamýný olumsuz yönde etkileyeceði vurgulanarak, “kâr” güdüsüyle hareket eden ve insan saðlýðýný, çevreyi, doðayý hiçe sayan bu giriþimler karþýsýnda FOÇEP olarak hukuksal mücadelelerinin süreceði belirtiliyor. 

Basýn duyurusunda ayrýca; kuruluþ etkinliði olarak 30 Temmuz 2009 tarihinde, Saat 20,30’da, Foça Beþkapýlar’da “Bölgemizin Çevre Sorunlarý” adlý bir panel yapýlacaðý, Panele Yüksek Jeoloji Müh. Tahir Öngür, EGEÇEP adýna Erhan Ýçöz, FOÇEP adýna ise Hakan Barçýn’ýn katýlacaðý bildirlidi.

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0