Vize kolaylığı geliyor

29 Eylül 2011 16:48  

 

Vize kolaylığı geliyor

Türkiye'nin Schengen isyanı AB'de ses getirdi. AB Komiseri, vize kolaylığı için 3 adım atacaklarını söyledi

TÜRKİYE'NİN, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Türk vatandaşlarına uyguladığı "Schengen vizesi" isyanı karşılık buldu. Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ile görüşen AB İçişleri Komiseri Cecila Malmström, Fransa'nın Strasburg kentinde düzenlenen "Türkiye-AB Vize İlişkileri" konulu toplantıda Türkiye'ye vize kolaylığı sinyali verdi. Malmström, vize kolaylığı anlamına gelen adımlar atılabileceğini söyledi. Malmström'ün sözünü ettiği kolaylıklar 3 başlıkta toplandı.

UZUN SÜRELİ VİZE: Türk vatandaşlarına daha uzun süreli vize verilmesi ve bu süreler içerisinde çoklu giriş imkanı tanınmasının önündeki engeller kaldırılacak.

HARÇLARDA İNDİRİM: Vize başvurularında alınan harçların miktarı düşürülecek ve istenen evraklarda da azalmaya ve ülkeler arasında uyumlaştırılmaya gidilecek. Öğrenci, araştırmacı, sporcu ve işadamı gibi belli kategorilerde ek kolaylıklar sağlanacak.

VİZE BAŞVURU NOKTALARI: AB ülkeleri, Türkiye'de örneğin Antalya, Diyarbakır veya Konya gibi illerde daha fazla vize başvuru noktaları açmalarını isteyebilecek.

SES GETİRDİ: Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Türk vatandaşlarına uygulanan Schengen vizesi konusunda düzenlenecek özel oturuma katılmak üzere Strasbourg'a giden Egemen Bağış'ın "Vize sorunu işkence boyutuna vardı" çıkışı ses getirdi. Uçak yolculuğu sırasında gazetecilere, Strasbourg'da ise dünyaya mesajlar veren Bağış, vize uygulamasındaki yanlışlıklara dikkat çekti. Malmström'ün açıklamalarının ardından bir değerlendirme yapan Bakan Bağış, "İlk kez vize liberalizasyonu konusunda tünelin ucundaki ışığı gördüm" dedi.

Sabah

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0