VI. ULUSLARARASI ÝZMÝR ÞÝÝR BULUÞMASI

19 Mart 2010 01:21  

 

VI. ULUSLARARASI ÝZMÝR ÞÝÝR BULUÞMASI

VI. Uluslararasý Ýzmir Þiir Buluþmasý

PEN, Türkiye Yazarlar Sendikasý ve Edebiyatçýlar Derneði iþbirliði ile Konak Belediyesi’nin ev sahipliðinde, 6. Uluslararasý Ýzmir Þiir Buluþmasý etkinlikleri 19-20-21 Mart 2010 tarihleri arasýnda Dr.Selahattin Akçiçek Eþrefpaþa Kültür Merkezi’nde gerçekleþtirilecek. Etkinlik fotoðraf sanatçýsý Dç.Dr. Beyhan Özdemir’in, Makedonya ile ilgili fotoðraflarýndan oluþan sergi ile açýlacak. Sanatsal ve þiirsel geliþmelerin paylaþabilmesine katký amacýyla düzenlenen etkinliðe ülkelerinde ve uluslararasý sanat dünyasýnda tanýnmýþ þairler gelecek.

Üç gün boyunca þairler okurlarýyla buluþacak, kitaplarýný imzalayacak ve söyleþecek. Etkinlikler sýrasýnda, þiirin yaný sýra müzik, dans, film, pandomim sanatlarýnýn sunumu da yapýlacak. Bu yýl ilk kez, þairlerle, þiirseverlerin katýlacaðý “Þiir Yürüyüþü” ile þiirle denizin ve vapurun kucaklaþtýðý “Þiir Vapuru” etkinlikleri de þiiri sokaða taþýma adýna yeni bir açýlým gösterecek. Bu yýl dünya þiir günü bildirisi BESAM Ýzmir Temsilcisi Recai Atalay tarafýndan okunacak. Etkinliðe onur konuðu olarak, oyuncu, þair ve çevirmen Ülkü Tamer katýlacak.

Konak Belediye Baþkaný Dr.Hakan Tartan düzenleme kurulu ile birlikte program hakkýnda bilgi verdi. Konak Belediyesi Baþkanlýk makamýnda düzenlenen basýn toplantýsýna Pen Ýzmir temsilcisi Hayri K.Yetik, Pen üyesi Asuman Susam,TYS üyesi Fergun Özelli ve Edebiyatçýlar Derneði Ýzmir temsilcisi Hasan Özkýlýç da katýldý. Baþkan Tartan, binlerce yýllýk tarihinde Ýzmir’in Akdeniz’in kültür kentlerinin incisi olarak bilindiðini ifade etti. Dünya þairi Homeros’un Ýlyada destanýný ilk olarak Meles Çayý kýyýlarýnda söylediðini belirten Tartan, ”Yorgo Seferis Urla’da doðmuþ baþka bir büyük þairimizdir. Necati Cumalý’nýn, Atilla Ýlhan’ýn, Salah Birsel’in, Þükran Kurdakul’un, Nahit Ulvi Akgün’ün, Tarýk Dursun K.’nýn ve Muzaffer Ýzgü gibi çok deðerli edebiyatçýlarýmýzýn Ýzmir’le anýlmasý da gururumuz olmuþtur. Son yýllardaki edebiyat dünyamýzýn önemli dergilerini ve süreçlerini de Ýzmirli þairlerimiz etkilemiþtir. Bugüne dek yapýlan etkinliklerimiz içinde farkýný oluþturan ve bir önceki yýllarýn birikimleriyle giderek olgunlaþan “Uluslararasý Ýzmir Þiir Buluþmasý”, sadece Ýzmir’in deðil, Türkiye’nin de alanýndaki etkili bir organizasyonudur“ diye konuþtu.

Önceki yýllarda organik ve merkezi katýlýmý olmayan edebiyat örgütlerini, bu yýl dayanýþmanýn içinde görmek, ortak akýl, ortak eylemlilik adýna çok sevindirici bir geliþme olduðunu kaydeden Baþkan Tartan, þunlarý söyledi: ”Bu yýl konuk ülkemiz Makedonya. Makedonya’nýn yaþayan en deðerli þairlerinden Mateja Matevski’den Lidia Dimkovska’ya dek, deðiþik kuþaklarýn temsilcisi sayýlabilecek en önemli isimleri konuk etmekten sevinç duymaktayýz. Konuk þairimiz Türkiye’nin ve Türkçemizin büyük bir ismi Ülkü Tamer. Duru ve sahici diliyle üç kuþaðýn tanýdýðý önemli þair konuðumuzu sizlerle buluþturuyoruz. Ülkü Tamer’in yirmiye yakýn þiirinin bestelerini yapan, bir baþka büyük sanatçýmýz Zülfü Livaneli de, Refik Durbaþ’la birlikte, Ülkü Tamer’le ilgili anýlarýný ve iliþkilerini anlatacaklar. Bu yýl 6. Uluslararasý Ýzmir Þiir Buluþmasý’ný, önceki yýllarýn birikimlerini süzerek geliþtirdik. Kapalý salonlarda kalmadan, dýþ mekanlarý ve doðayý da deðerlendirelim istedik. Kalabalýklar, sokaklar, caddeler ve denizle buluþma çabamýz bunun içindir.”

Buluþmalarýn ilk gününde Zülfü Livaneli, Refik Durbaþ ve Namýk Kuyumcu’nun ”Þiirle geçti bunca yýl” baþlýðý altýnda yönelteceði sorularý Ülkü Tamer yanýtlayacak. Ayný gün Konak Belediye Baþkaný Dr.Hakan Tartan, Özlem Sezer, Fergun Özelli, Seçil Özcan ve Önder Kýzýlkaya Ülkü Tamer’in þiirlerini seslendirecek. Ayrýca “Makedonya’dan dünya þiirine bakýþlar” konulu panel düzenlenecek. Çiðdem Ülker’in yöneteceði panele Mateja Matevski, Biba Ýsmail ve Bogomil Gyuzelov konuþmacý olarak katýlacak. Düzenleme kurulu geçtiðimiz aylarda yitirdiðimiz þair ve yazar Dinçer Sezgin’i de unutmadý. Dinçer Sezgin anýsýna düzenlenen þiir saatinde Ýzmir Devlet Tiyatrosu Sanatçýsý Hülya Savaþ ve konuþma eðitmeni Bilgehan Oðuz sunum yapacaklar. Ardýndan “Makedonya’da þiir,Makedon þair” baþlýklý paneli Biba Ýsmail yönetecek. Panelde, Adnan Özer, Hristo Petreski, Lidija Dimkovska ve Aleksandar Prokopiev konuþmacý olarak yer alacak.

Akþam ise “Þiire elini ver, sevgiyle yürü” adý altýnda þiir yürüyüþü yapýlacak. Kýbrýs Þehitleri Caddesi Ýsmail Sivri Anýt Heykeli önünde baþlayacak olan yürüyüþ; Ali Çetinkaya Bulvarý üzerinden Dominik Sevgi Yolu’nda son bulacak. Buluþmalarýn ilk günü “Sözünü þiirden alan þarkýlar” konseri ile devam edecek.

Erhan Doðan-Düþ Gezginleri grubu Dominik Sevgi Yolu’nda konser verecek. 6. Uluslarasý Ýzmir Þiir Buluþmasý’nýn ikinci günü, þiir saati ile baþlayacak. “Dünyanýn þiirinden” baþlýðýný taþýyan bölümde Onur Akyýl, Seçil Özcan, Halil Ýbrahim Özbay ve Nesrin Kültür Kiraz sunum yapacaklar. “Þiir ve öteki” konulu paneli Yusuf Alper yönetecek. Panelde, Akif Kurtuluþ, Metin Cengiz ve Necmiye Alpay ise konuþmacý olarak yer alacaklar. Þiir saatinin ikinci gün konuklarý Ahmet Telli, Asuman Susam, Roni Marguiles ve Bogomil Gyuzelov.

Þiir saatinin ikinci bölümünde ise Metin Cengiz, Fergun Özelli, Nurduran Duman, Tuðrul Keskin ve Aleksandar Prokopiev sunum yapacak. Ýkinci gün Zeki Coþkun’un yöneteceði, Nilay Özer, Roni Marguiles ve Tarýk Günersel’in konuþmacý olarak katýlacaðý “Þiirde ironi ve humor” konulu panel ile devam edecek. Ýkinci gün buluþmasý Adnan Özer, Haydar Ergülen, Mehmet Sadýk Kýrýmlý, Özlem Sezer, Yücelay Sal ve Lidija Dimkovska’nýn sunumlarýyla sona erecek.

Þiir buluþmasýnýn üçüncü ve son günü þiir ve eleþtiri isimli panel ile baþlayacak. Asuman Susam’ýn yöneteceði panele; Halim Þafak, Mahmut Temizyürek, Sabit Kemal Bayýldýran ve Özgen Seçkin konuþmacý olarak katýlacak. Bilsen Baþaran, Mahmut Temizyürek, Muzaffer Kale, Nilay Özer ve Hristo Petreski’nin sunum yapacaðý þiir saatinin ardýndan, “Popüler Yaþamýn nesnesi olarak þiir” konulu panel gerçekleþtirilecek. Ahmet Telli’nin yöneteceði panelde, Cezmi Ersöz, Fahri Özdemir, Nevzat Çelik ve Ünal Ersözlü konuþmacý olarak yer alacak.

6.Uluslararasý Ýzmir Þiir Buluþmasý “Þiirli Gemi” adý altýnda düzenlenen körfezde vapur gezintisi ile sona erecek.

VI.ULUSLARARASI ÝZMÝR ÞÝÝR BULUÞMASI PROGRAMI

19-20-21 MART 2010

Yer: Konak Belediyesi Dr.Selahattin Akçiçek Eþrefpaþa Kültür Sanat Merkezi

19.03.2010/Cuma

AÇILIÞ 12.00-13.00

AÇIÞ KONUÞMALARI

PEN Ýzmir Temsilcisi - Hayri K. Yetik
TYS Genel Baþkaný - Enver Ercan
Konak Belediye Baþkaný-Dr. Hakan Tartan

Ödül Töreni

Onur Konuðu - Ülkü Tamer

DÜNYA ÞÝÝR GÜNÜ BÝLDÝRÝSÝ - Seslendiren: Recai Atalay – BESAM Ýzmir Temsilcisi

FÝLM GÖSTERÝMÝ

Panel 13.00 - 14.00
ÞÝÝRLE GEÇTÝ BUNCA YIL
Namýk Kuyumcu, Refik Durbaþ, Zülfü Livaneli soruyor, Ülkü Tamer yanýtlýyor.

Þiir Saati 14.00 - 14.20
ÜLKÜ TAMER ÞÝÝRLERÝ
Sunanlar: Dr. Hakan Tartan, Özlem Sezer, Fergun Özelli, Seçil Özcan, Önder Kýzýlkaya

ARA 14.20-14.50

Panel 14.50-15.50
ÜLKÜ TAMER ÞÝÝRÝ
Yöneten: Enver Ercan
Konuþmacýlar: Eray Canberk, Haydar Ergülen, Sina Akyol

Panel 15.50 - 16.45
MAKEDONYA’DAN DÜNYA ÞÝÝRÝNE BAKIÞLAR
Yöneten: Çiðdem Ülker
Konuþmacýlar: Mateja Matevski, , Biba Ýsmail, Bogomil Gyuzelov

Þiir Saati 16.45 - 17.00
DÝNÇER SEZGÝN ANISINA…
Sunanlar:
Hülya Savaþ (Ýzmir Devlet Tiyatrosu Sanatçýsý),
Bilgehan Oðuz (Konak Belediyesi Konuþma Eðitmeni)

Panel 17.00 - 18.00
MAKEDONYA’DA ÞÝÝR, MAKEDON ÞÝÝRÝ
Yöneten: Biba Ýsmail
Konuþmacýlar: Adnan Özer, Hristo Petreski, Lidija Dimkovska , Aleksandar Prokopiev

Þiir Yürüyüþü
“ ÞÝÝRE ELÝNÝ VER, SEVGÝYE YÜRÜ”
18.45 – 19.10
Baþlangýç: Kýbrýs Þehitleri Caddesi Ýsmail Sivri Anýt Heykeli Önü
Güzergah: Kýbrýs Þehitleri Caddesi, Ali Çetinkaya Bulvarý,Dominik Sevgi Yolu
ÞÝÝR VE MÜZÝK GECESÝ
YER: Alsancak Gazi Ýlköðretim Okulu Yaný “ Dominik Sevgi Yolu”

Þiir Saati 19.10-19.30
Ahmet Telli, Biba Ýsmail, Namýk Kuyumcu, Nurduran Duman, Önder Kýzýlkaya, Özlem Sezer,Hülya Deniz Ünal
Dünya Þiirinden Örnekler
Seslendirenler: Nilgün Yener, Bilgehan Oðuz

Konser 19.30 …
Sözünü Þiirden Alan Þarkýlar
Erhan Doðan / Düþ Gezginleri
YER: Alsancak Gazi Ýlköðretim Okulu Yaný “ Dominik Sevgi Yolu”

20.03.2010/ Cumartesi
Þiir Saati 12.30-13.15
Dünyanýn Þiirinden
Sunanlar: Onur Akyýl, Seçil Özcan, Halil Ýbrahim Özbay, Nesrin Kültür Kiraz

Panel 13.15 - 14.15
ÞÝÝR VE ÖTEKÝ
Yöneten: Yusuf Alper
Konuþmacýlar: Akif Kurtuluþ, Metin Cengiz, Necmiye Alpay,

Þiir Saati 14.15 - 14.45
Ahmet Telli, Asuman Susam, Roni Marguiles, Bogomil Gyuzelov

ARA 14.45-15.15

Þiir Saati 15.15 - 15.35

Metin Cengiz, Fergun Özelli, Nurduran Duman, Tuðrul Keskin, Aleksandar Prokopiev
Panel 15.35 - 16.35
ÞÝÝRDE ÝRONÝ VE HUMOR
Yöneten: Zeki Coþkun
Konuþmacýlar: Nilay Özer, Roni Marguiles, Tarýk Günersel,

Þiir Saati 16.35 - 17.15
Adnan Özer, Haydar Ergülen, Mehmet Sadýk Kýrýmlý, Özlem Sezer, Yücelay Sal, Lidija Dimkovska

21.03.2010 / Pazar
Panel 12.00 - 13.00
ÞÝÝR VE ELEÞTÝRÝ
Yöneten: Asuman Susam
Konuþmacýlar: Halim Þafak, Mahmut Temizyürek, Sabit Kemal Bayýldýran,Özgen Seçkin

Þiir Saati 13.00 – 13.30
Bilsen Baþaran, Mahmut Temizyürek, Muzaffer Kale, Nilay Özer, Hristo Petreski

Panel 13.30 - 14.30
POPÜLER YAÞAMIN NESNESÝ OLARAK ÞÝÝR
Yöneten: Ahmet Telli
Konuþmacýlar: Cezmi Ersöz, Fahri Özdemir, Nevzat Çelik, Ünal Ersözlü
………………………………………………………………………………………………

ÞAÝRLER OKURLARIYLA BULUÞUYOR
(Etkinliðin her günü þair ve okur buluþmasý; kitap imzalama, sorular ve söyleþi…)
DÜZENLEME KURULU
Düzenleme Kurulu Baþkaný:
Dr. Hakan Tartan (Konak Belediye Baþkaný)

Düzenleme Kurulu Üyeleri:
Namýk Kuyumcu (Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal Ýþler Müdürlüðü Baþkan Danýþmaný)
Hayri K. Yetik (PEN Ýzmir Temsilcisi)
Asuman Susam (PEN üyesi)
Fergun Özelli (TYS üyesi)
Hasan Özkýlýç (Edebiyatçýlar Derneði Ýzmir Temsilcisi)
Etkinlik Sunucusu: Aslý Koral

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0