Usulsüz diploma iptal sýra soruþturma komisyonu ve savcýlýkta - Nedim ÞENER
21 Mart 2025 01:21

Ýstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu’nun aldýðý kararla Ekrem Ýmamoðlu ile birlikte usulsüz yatay geçiþ yaptýðý tespit edilen 28 kiþinin üniversite diplomasý iptal edildi. Bu sadece diploma iptali deðil, Ýmamoðlu için uzun bir hukuki mücadelenin baþlangýcý ama asýl kampanyasýný yaptýðý CHP cumhurbaþkanlýðý adaylýðýnýn da bitiþi anlamýna geliyor.
Ýçeriden, dýþarýdan baský ve kampanyalarla, hedef göstermelerle, bizzat Ýmamoðlu tarafýndan dava ile tehdit edilen Ýstanbul Üniversitesi’nden konuyla ilgili yapýlan açýklama þöyle:
“Üniversitemiz Yönetim Kurulu’nun 18 Mart 2025 tarih ve 61. Toplantýsý’nda alýnan 3 sayýlý karar ile Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’nýn 24.02.2025 tarih ve 2025/44681 soruþturma sayýlý ve ekinde yer alan Yükseköðretim Denetleme Kurulu Baþkanlýðý’nýn 17.02.2025 tarih ve E-68918934-663.08[2024/519-04-R]-12 sayýlý ‘Araþtýrma Raporu’nda yer alan tespitler çerçevesinde üniversitemizde görevlendirilen Ýnceleme Komisyonu tarafýndan hazýrlanan rapor uyarýnca, Yükseköðretim Kurulu kararlarýna ve mevzuatýn aradýðý þartlara aykýrý olarak 1990 yýlýnda Üniversitemiz Ýþletme Fakültesi Ýngilizce programýna usulsüz yatay geçiþ yapan 38 kiþiden kaydý silinen 10 kiþinin yatay geçiþ kararlarýnýn; geri kalan ve Yükseköðretim Denetleme Kurulu Baþkanlýðý’nýn ‘Araþtýrma Raporu’nda adý geçen kiþi dahil mezun olan 28 kiþinin yatay geçiþ kararlarýnýn ve bu kararlara dayalý olarak bu kiþilerin elde ettikleri mezuniyetlerin ve diplomalarýn ‘yokluk’ ve ‘açýk hata’ gerekçeleriyle geri alýnmak suretiyle iptal edilmesine; üniversitemizin tüm fakültelerinde yapýlmýþ olan yatay geçiþlerle ilgili inceleme ve araþtýrmalara devam edilmesine ve akabinde gerekli iþ ve iþlemlerin tesis edilmesine karar verilmiþtir. Alýnan karar ve bu karara dayanak teþkil eden bütün bilgi ve belgeler Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’na ve Yükseköðretim Kurulu Baþkanlýðý’na (YÖK) ivedilikle gönderilecektir.”
ÝÇERÝDEN DIÞARIDAN MÜDAHALE
Bundan sonra araþtýrma geniþletilecek. Asýl önemlisi üniversite içinden bu konuya adý karýþanlarla ilgili soruþturma komisyonu kurulacak.
Bu noktaya gelinmesinde elbette Ýstanbul Cumhuriyet Baþsavcýlýðý’na yapýlan baþvuru sonucu baþlayan soruþturma etkili oldu. YÖK’ün konuyla ilgili raporu yanýnda Ýstanbul Üniversitesi bünyesinde oluþturulan Ýnceleme Komisyonu tüm usulsüzlükleri tespit etti. Ancak raporun karara baðlanmasý aþamasýnda birçok güç devreye girdi. Ama bu sonucun çýkmasýnda savcýlýðýn yürüttüðü soruþturmanýn devam etmesi etkili oldu. Pazartesi günü usulsüz yatay geçiþ yapýlan Girne Amerikan Üniversitesi’nin kurucu ortaðý ve direktörü olan, ayný zamanda Ýmamoðlu’nun baþvuru formunda referans olarak gösterdiði Özalp Tozan’ýn þüpheli sýfatýyla verdiði ifade, yapýlan baþvuru yanýnda yatay geçiþin de usulsüz olduðunu göstermesi bakýmýndan önemliydi.
REFERANSI USULSÜZLÜÐÜ ANLATTI
Ýmamoðlu’nun baþvuru formunda Özalp Tozan’ý referans olarak yazmasý gaflet mi delalet mi anlamadým ama kendi eliyle tam 35 yýl öncesinden yaptýðý usulsüzlüðü ortaya koyan bir delil býrakmýþ oldu. Özalp Tozan, pazartesi günü verdiði ifadesinde hem GAÜ’nin statüsünü hem de o dönemde geçiþ yapmanýn mümkün olmadýðýný ve YÖK tarafýndan denkliðinin tanýnmadýðýný hatta kayýt yaptýran herkesin bunu da bildiðini þöyle anlatmýþ:
“Benim yöneticilik yaptýðým 1986 -1992 yýllarý arasýnda üniversiteye kayýt olan herkes bilir ki bu üniversitenin Türkiye’de denkliði yoktur. Girne Amerikan Üniversitesi’nin o dönemlerde kesinlikle denkliði yoktur. O zamanlarda üniversite tanýtýmlarýnda da söylerdim. Girne Amerikan Üniversitesi’nin Türkiye’de denkliði yoktur.”Doðal olarak akla þu soru geliyor; Ýmamoðlu’nun referansý Özalp Tozan, 1986’da kurucusu olduðu, 1992 yýlýna kadar yöneticilik yaptýðý GAÜ’nin YÖK tarafýndan tanýnmadýðýný ve denkliði bulunmadýðýný; yani yatay geçiþin imkânsýzlýðýný en iyi bilen yetkili kiþi olduðuna göre neden Ýmamoðlu’nun Ý.Ü.’ye yatay geçiþinde referans olmayý kabul etti?
Tozan, savcýlýk ifadesinde Ýmamoðlu’nun kendisini referans göstermesine þaþkýn; Ýmamoðlu’na referans olmadýðýný ve bu konuda Ýstanbul Üniversitesi’nden de kendisinin aranmadýðýný þu sözlerle anlatýyor:
“Kendisini þahsen kesinlikle tanýmýyorum. Neden böyle bir þey yazdý bilmiyorum. Benim binlerce öðrencim var, hatýrlamam mümkün deðil. Ýstanbul Üniversitesi beni bu konuyla ilgili hiç aramadý.”
GAÜ VAKIF DEÐÝL ÞÝRKET ÜNÝVERSÝTESÝ
Özalp Tozan ifadesinde GAÜ’nin statüsü hakkýnda çarpýcý bilgiler de veriyor. Örneðin resmi statüsü olmayan GAÜ’nin vakýf üniversitesi bile olmadýðýný, özel bir þirket üniversitesi olarak kurulduðunu söylüyor. Dolayýsýyla bir þirketin kurduðu üniversiteden devletin resmi üniversitesine geçiþin mümkün olmadýðýný þöyle anlatýyor:
“Girne Amerikan Üniversitesi bir vakýf üniversitesi deðil özel þirket üniversitesidir. Mesela Bilkent Üniversitesi bir vakýf üniversitesidir. Yatay geçiþ birbirine denk olan kurumlar arasýnda yapýlýr. O dönemde çok az üniversite olmasý hasebiyle üniversiteler arasý geçiþ konusu denk olan kurumlar arasýnda yapýlacaðý üniversiteler tarafýndan bilinir. Yani özel üniversiteden devlet üniversitesine geçmek mümkün deðildir. Kuzey Kýbrýs Türk Cumhuriyeti’nde bulunan Girne Amerikan Üniversitesi özel bir þirketin kurduðu üniversite olup nasýl Türkiye Cumhuriyeti’nde bir devlet üniversitesine geçiþ yapýlabilir, ben bunu anlamlandýramýyorum.”
“Anlamlandýramadýðý”, organize biçimde yatay geçiþ usulsüzlüðü...
Nedim ÞENER
hurriyet.com.tr
19.03.2025