'Ülkemize neden dönemiyoruz?'

22 Haziran 2012 00:07  

 

'Ülkemize neden dönemiyoruz?'

12 Eylül Darbesi yargılandığını, AHİM'in askeri mahkemelerin kararlarını geçersiz gördüğünü hatırlatan Sol Sürgünlerin Yurtdışından Dönüş Girişimi Platformu soruyor, "O halde biz ülkemize neden dönemiyoruz?"

12 Eylül Sıkıyönetim Askeri Mahkemeleri'nin yargı kararları nedeniyle yurtdışından ülkelerine dönemeyen sosyalistlerin kurduğu Sol Sürgünlerin Yurtdışından Dönüş Girişimi Platformu, bir bildiri yayınlayarak ülkeye dönüş haklarının önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti.

Bildiride "12 Eylül 1980 Askeri Mahkemelerinin adil yargılama ilkelerine aykırılıkları nedeniyle verdikleri cezalar, uluslararası hukuk normlarına uymadıkları ve taraflı görüldükleri için başta AĺHM olmak üzere hiçbir hukuksal düzlemde geçerli kabul edilmediler, halen de edilmiyorlar" denildi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen 3. Yargı Paketi'ne eklenen maddeyle yapılan değişikliğe değinilen bildiride, birden fazla idam cezası almasına rağmen Haluk Kırcı'nın ve onunla aynı durumda bulunan MHP'lilerin "örgütlü suç kapsamında" yargılanmadıkları için salıverilecekleri hatırlatıldı.

"Oysa bu düzenlemeyle 12 Eylül Askeri Mahkemelerinin kararlarının tümüyle ya yok sayılmaları ya da tecil veya tatil edilmesi ya da cezalarda zamanaşımı sürelerinde indirime gidilmesi gibi fiili bir çözümle geçerliliklerinin kaldırılması gerekir.

Yurtdışına çıkış, 12 Eylül Darbesi'nin bir sonucu olarak yaşanmıştır ve bu süreç otuz yılı aşkın bir süredir devam ediyor. Ancak mevcut AKP iktidarının 12 Eylül'ü yargılama gösterisine bizler ülkemize dönemiyoruz."

Arslan Gümüş ve Nejat Pişmişler'in imzasıyla yayınlanan bildiri şu taleple sonlanıyor: "12 Eylül Askeri Mahkemelerinin yargı kararları nedeniyle halen infazı eksik kalan ve haklarında tutuklama kararı bulunduğu için uzun yıllardır ülkelerine dönemeyen sosyalist ve devrimciler olarak, ülkeye dönüş hakkımızın önündeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz".

Bianet

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0