Ülkemin insanı güzel, İzmirli bir başka güzel!

25 Ocak 2007 06:53  

 

Ülkemin insanı güzel, İzmirli bir başka güzel!

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile yaptığımız samimi söyleşide, Belediye başkanı olarak, halka hizmet etmeyi ailece ciddi ve ulvi bir görev olarak kabul ettiklerini, yıllardan beri hiç kopmadan kendisine en yakın gelen CHP ile siyaset yaptığını, CHP’nin kapalı olduğu dönemde bir süre SODEP’te siyaset yaptığını anlattı.


Yatırım projelerinde geleceği düşünerek hareket ettiklerini belirten Kocaoğlu, kısa süreli projelerde ise halkın ihtiyacı olan sosyal faaliyetleri değerlendirdiklerini söyledi. Projeleri kendi olanaklarıyla gerçekleştirmeye çalıştıklarını ifade eden Kocaoğlu, “Hükümetin bütçesi de bugün denk değil, benim de. Belediye olarak Hazineye olan borçlarımızı ödemede bir sorun yaşamıyoruz” diye konuştu.


Çalışmalarında hükümetten yeterli desteği gördüklerini belirten Kocaoğlu, “Yaşamım boyunca dersimi iyi çalıştım. En yakınım dahil olmak üzere olmayacak bir şeyi şimdiye kadar kimseden istemedim. Olacak şeyleri doğru bir dille savunup, almaya çalıştım” dedi.


“GELİRLERİ ARTTIRMAK İÇİN YASANIN YETKİ VERMESİ YETERLİ DEĞİL”



Kocaoğlu, belediye gelirlerini arttırmaya yönelik çalışmaları desteklediklerini ancak tasarının meclisten çıkıncaya kadar üzerinde değişiklikler olabileceğini belirterek, “Yansıması ne olacak, ne kadar tutacak? Onu kanun çıktığı zaman yaşayarak göreceğiz. Yasanın bize yetki vermesi veya gelirimizi arttırması kadar, bizim o vergileri takip edip, kaçakları önleyip, tahsil etmeye gitmemiz de çok önemlidir” dedi.


Küçük belediyelerin de emlak vergisi olduğunu belirten Kocaoğlu “Ama bir türlü toplayamıyorlar. Küçük belediyelerimiz su parasını da doğru dürüst toplayamıyor. Yani önemli olan yasayla bunun verilmesi değil; belediyelerin o şekilde organize olup, belirli teknolojileri kullanarak bu kaçakları önlemeleri ve paraları tahsil etmesidir” dedi.


“YEREL SEÇİMLERE GİRMEYİ ZAMANI GELDİĞİNDE DÜŞÜNÜRÜZ”



Yapılacak olan yerel seçimlere yeniden girmek için hiçbir çalışması ve yatırımı olmadığı gibi seçimleri düşünmek için ayıracak zamanının dahi olmadığını belirten Kocaoğlu, “Zamanımı sadece görevimin gerekleri için harcıyorum. Yavaş yavaş oturuyoruz kamuoyuna. Yapacağımız ve yapmayı düşündüğümüz işlerde başarılı olacak mıyız, genel kabul görecek miyiz, sağlığımız elverecek mi, yaşam koşullarımız ne olacak? Bugünden bir şey söylemek doğru değil; seçime 6 ay kala bunu hep beraber değerlendiririz” dedi.


“ÇARPIK KENTLEŞME SORUNUMUZU ÇÖZÜYORUZ”



Ülkemizde nüfusun son 40 yılda 2 kat arttığını ve köyden kente büyük göç gerçekleştiğini belirten Kocaoğlu “Avrupanın 300 yılda gerçekleştirdiği bu dönüşümü, Türkiye 40 yıla sığdırmayı başardı” dedi. 2001’de yaşanan ekonomik krizin olumsuz etkileri sonucunda özellikle metropollerde çarpık kentleşmenin çok arttığını belirterek, “İzmir’in diğer illere göre dezavantajı imarsız yapılan gecekonduların apartman şeklinde oluşudur. Müstakil gecekonduların rehabilitasyonu nispeten daha kolay. Yaşanan ekonomik kriz ve göç yoğunluğu sebebiyle kentimize gelen insanların konut sorununa hemen çözüm getiremedik. Farklı semtlerimizde toplu konutları hızla yapıyoruz; göç de nispeten azaldı. Bu gecekondularda yaşayan insanlarımıza sosyal yara açmadan, kendilerine isterlerse para isterlerse konut olarak çözüm sunmak istiyoruz” dedi.


Sağlıklı kentleşme sorununu çözerken her ilde olduğu gibi İzmir'de de mevzuat tıkanıklılarından kaynaklanan sorunlar yaşandığını belirten Kocaoğlu, “Kent dönüşüm projelerinde inşaat sektörünün işe girmesi için yasal düzenlemelerle belediyelere insiyatif verilmelidir. Aksi takdirde belediye kaynaklarıyla bu sorunların aşılması zordur. Belediyeler özel sektöre yol gösterici olmalıdır” dedi.


“KÜLTÜREL KAYNAŞMA İZMİR’İ FARKLI KILAR”



İzmir’in sahip olduğu doğal limanı ile 300-350 yıldır Osmanlı ve Türkiye’nin Avrupa’ya açılan ihracat penceresi olduğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu, “Diğer sahil illerinde böyle bir durum söz konusu değildir. Sahip olduğu doğal limanı ve bölgeye has tarım ürünlerinin ticaretiyle, kültürel bir kaynaşma sadece İzmir’de yaşanmıştır” dedi.


“ÜLKEMİN İNSANI GÜZEL, İZMİRLİ BİR BAŞKA GÜZEL”



Topraklarımızda yaşanan tarihsel ve kültürel birikimin İzmirliyi farklı kıldığını belirten Kocaoğlu, “İzmir insanının farklı bir yaşam biçimi var. İzmir insanı eğlenceyi, rahatı sever. İzmir insanı sevecendir. Gülüp, eğlenmek ister. Ancak çalışkandır da” dedi.


Sık sık konuşulan İzmir kadınlarının güzelliği konusunda ise Kocaoğlu, ülkemizin bütün kadınlarının güzel olduğunu belirterek, “Tarih boyunca gelen sindirilmiş bir kültürümüz, yaşam tarzımız var. İnsanımıza yansıyan budur. İzmirli hanımla oturur her şeyi rahatça konuşursunuz. Sizi sıkmaz. Kentin birikimi, erkeğini de hanımını da daha girişken, sıcak, dışa dönük yapar. Problem yaratmasını sevmez. Sizi kabul eder. Her yerde, herkes, öyle gider de elini koluna sallayarak kabul olmaz” dedi.


HABER: NURTEN AKYAZILILAR

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0