Uber'e dur derken turizm kaybediyor - Þeref Oðuz

03 Haziran 2018 01:23  

 

Uber'e dur derken turizm kaybediyor - Þeref Oðuz

Dün ihracat açýklandý, þükür ki yeni rekorlar kýrýyoruz. Turizm de bu yýlmuhteþem bir sezona gebe. Bu iki sektörü ekonomi için hayati kýlan, ülkeye döviz kazandýrýyor olmalarýdýr. 100 $'lýk ihracat için 65 $'lýk ithalat gerekirken turizmde buna dahi neredeyse gerek yok.

Ancak bir sorun var. Sayýlarý 17 bin 500 civarýndaki Ýstanbul taksi plakasý sahiplerini korumak için alýnan Uber kararýkent turizmini tehdit ediyor. Korsan taþýmacýlýðý engellemek adýna getirilen yeni uygulamada eðer bir araçta þoför dâhil 7 kiþiden az yolcu var ise ruhsatý iptal edilecek.

Turizmcilerin sorduðu þu: Taksiciyi korsandan koruyalým derken bizim turist transferlerini neden sabote edelim ki? Turist transferinde 12 saat önceden yolcu bildirimi, araçta 7'den 1 yolcu eksik olursa o aracý engelleme ve diðerleri...

Er Ryan'ý Kurtarmak adlý filmi hatýrlýyorum. Cephe gerisinde kalmýþ 1 eri geri getirmek için 8 askerin feda edilmesini anlatýyordu. Burada 30 yýl önce alýnmýþ17.500 taksi plakasýnýn 2 milyona varan birim deðerini korumak adýna hem turizm hem de kent halký ýstýrap çekiyor.

Taksi esnafý da ayný plaka oligarklarýnýn eline, fahiþ yevmiyeyi çýkarmak için yolcuya aldýrdýðý yok. Bundan 30 yýl önce Ýstanbul'da 6 milyon kiþiydik ve 17 bin 500 taksi vardý. Bugün 15 milyonluk kentimizde hâlâ ayný sayýda ruhsatlý taksi var. Ekonominin 3'te 1'inin üretildiði Ýstanbul'daki dinamizmle baðdaþmayan bir durum...

Taksileri ünlü Londra'da 1000 kiþiye 3, Paris'te 7, Brüksel'de 4, Atina'da 3 iken Ýstanbul'da bu sayý 1.7'dir ve yetersizdir. Kaldý ki sorun sadece nicelik deðil, niteliðe dairdir.

Ve son karar, 17 bin 500 sarý plaka oligarkýný korurken altýn yumurtlayan tavuðumuz turizmi sabote ediyor. Baþka bir sorun, turist taþýyacak araçlara karþý sarý plaka oligarklarýnýn kýþkýrtmasýndan geldi. Taksiciler, Uber zannýyla durdurmak için araç önü kesmeye baþladý.

Turist taþýmanýn uyuþturucu kuryesi muamelesi göreceði döneme girdik. Dün havalimanýna giderken beni taþýyan minibüste, "acaba hangi polis veya taksici bizi durdurup kimlik kontrolü yapacak, kellemizi sayacak" diye endiþeliydim. Taksiciyi korurken turizmciyi kaybetme yanlýþýndan bir an önce dönülmesini öneriyorum.

Þeref Oðuz/sabah.com.tr

02.06.2018

Son Güncelleme Tarihi: 03 Haziran 2018 02:27

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0