Tüzel: 19 İşçinin Ölümü Kaza Değil, Cinayet

11 Aralık 2009 17:22  

 

Tüzel: 19 İşçinin Ölümü Kaza Değil, Cinayet

Emeğin Partisi (EMEP) Genel Başkanı Levent Tüzel, Kastamonu'nun Küre ilçesinde 19 işçinin ölümü, 19 işçinin de yaralanmasıyla sonuçlanan maden kazasından, işçilerin güvenliği için gerekli önlemleri almayan STFA firması yetkilileriyle, madenleri özelleştiren Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetini sorumlu tuttu.

"Göçük faciası bir kader değil, bile bile gerçekleşen bir cinayettir" diyen Tüzel, hükümeti ve yetkilileri işçi ölümlerine karşı önlem almaya çağırdı; kazanın nedenlerinin araştırılmasını ve suçluların cezalandırılmasını istedi.

"Kaza değil, cinayet"

Resmi rakamlara göre, son 10 yılda, 831 bin 248 iş kazası sonucu 10 bin 84 işçinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Tüzel, bu durumun hükümetlerin işçi karşıtı politikalarından kaynaklandığını söyledi.

Tüzel, "İşçileri modern köleler olarak her türlü güvenceden yoksun ölüm tünellerine sürenler, Küre'deki facianın da sorumlusudurlar" dedi; "Küre'de yaşananlar bir iş kazasından çok cinayettir" diye ekledi.

"Tıpkı geçtiğimiz ay Antalya'da yaşanan orman yangınında altı işçinin göz göre göre ölüme gönderilmesi gibi; Eskişehir'de fabrika inşaatının çökmesi sonucu yitirdiğimiz dört işçi gibi; Tuzla tersanelerinde her gün yaşanan ölüm ve iş kazaları gibi; Küre'de 19 işçinin göçük altında kalması da gözünü kâr kırsı bürümüş kapitalistlerin, devlet desteğini de arkalarına alarak işçileri köle gibi çalıştırmasından kaynaklanmaktadır."

"İşçi değil, modern köle"

AKP hükümeti döneminde kabul edilen yeni iş yasalarının "kölelik koşullarında, düşük ücretle, sendikasız, sigortasız, sosyal haklarından ve can güvenliğinden yoksun" işçi çalıştırmaya olanak verdiğini savunan Tüzel, AKP hükümetinin sorumluları cezalandırmak yerine kazanın üzerini örteceğini savundu. (BB/EÜ)


Bianet

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0