Türkiye'nin kredi notu yükseldi

08 Ocak 2010 12:24  

 

Türkiye'nin kredi notu yükseldi

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moodys Türkiye'nin kredi notunu BA2'ye yükseltti. Kuruluş kredi notunun yükseltilmesine neden olarak, Türkiye'nin mali şokları emebilme kapasitesine olan güvenin artmasını gösterdi.

Kamuoyunda 'sıfırcı hoca' olarak bilinen Moody's 2005 yılından bu yana ilk kez Türkiye'nin notunu artırmış oldu. Ancak Moodys'in not artışı, Fitch'in geçtiğimiz günlerde yaptığı gibi iki kademe değil, bir kademe artış şeklinde oldu.

Öte yandan BA2'lik kredi notu, yatırım yapılabilir seviyenin halen iki kademe altında bulunuyor.

S&P'den bekleniyordu

Geçtiğimiz dönemde Fitch'den gelen not artışının ardından piyasalar ilk olarak S&P'den artış gelmesini bekliyordu. Hatta piyasalarda bir süredir yaşanan iyimser hava da bu beklenen not artışının da etkisi vardı. Ancak not artışının Moodys'den gelmesi piyasaları biraz şaşırtmış oldu.

TÜRKİYE'NİN NOTU NEDEN YÜKSELDİ?

Kuruluş kredi notunun yükseltilmesine neden olarak, Türkiye'nin mali şokları emebilme kapasitesine olan güvenin yükselmesini gösterdi.

Moody's, Türkiye'nin, 2001 yılındaki krizden bile daha çok küçüldüğünü ancak, kamu maliyesinin, geçmiş krizlere göre çok daha dikkate değer dayanıklılık gösterdiğini, daha yüksek bir dayanıklılık yapısına ulaştığını vurguladı.

Türkiye'nin, önceki yıllarda iç ve dış şoklara karşı dayanıklılığı artırmak için yapısal reformlar gerçekleştirdiği belirtilirken, mevcut küresel krizin de, Türkiye ekonomisi bir çeşit “stres testi” olduğu kaydedildi. Moody's, Türkiye ekonomisinin toparlanmaya ve sermaye girişinin yeniden başladığına da dikkat çekti.

Türkiye'nin dış piyasalara da girmeye başladığını belirten Moody's, 30 yıl vadeli 2 milyar dolarlık tahvil ihracının bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Hükümetin 2010 bütçesiyle birlikte mali çıkış stratejini başlattığını kaydeden Moody's, bütçenin Orta Vadeli Harcama Planıyla uyumlu olduğunu bildirdi. Moody's, Türkiye'nin uzun vadeli büyümesi için gerekli temellerin de güçlü göründüğünü ifade etti.

Reyting kuruluşu, Türkiye'nin bazı risklerinin de bulunduğunu belirtirken, borç dinamikleri, dış kırılganlık, ilave mali disiplin gibi unsurların riskler olduğunu bildirdi.

Moody's, borç dinamiklerinin daha dayanıklı ve öngörülebilir olmasının, “yatırım yapılabilir düzeyi” için önemli unsur olduğuna da dikkat çekti.

Kuruluş, Mali Kuralın, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği gibi dış çıpaların olmadığı bir ortamda, mali kredibiliteyi yükselteceğini kaydetti.

Moody's ayrıca, bankaların döviz cinsinden mevduat notu tavanını, Ba3'ten, B1'e, lira cinsinden mevduat notu tavanını da, A3'ten, A2'ye çıkardı.


Hürriyet.com.tr

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0