Türkiye siyasetinin tarihsel süreci içinde anlamlý ve iyi bir ortaklýk: EDP - YEÞÝLLER

26 Ocak 2012 14:39  

 

Türkiye siyasetinin tarihsel süreci içinde anlamlý ve iyi bir ortaklýk: EDP - YEÞÝLLER

EDP ve Yeþiller ilk ortak eylemde bir milyon Ýzmirli’yi termik santrale karþý örgütleyecek

Yeþiller Partisi ile Eþitlik ve Demokrasi Partisi’nin merkezi olarak sürdürdükleri toplantýlarýn yaný sýra bölgesel anlamda ilk toplantý 15 Ocak 2012 Pazar günü Ýzmir’de gerçekleþtirildi. Her iki parti yaptýklarý toplantýnýn sonunda Aliaða’da yapýlmasý planlanan termik santralleri önlemek için “Bir milyon Ýzmirli’yi termik santrale karþý örgütlemek’ üzere ortak eylem kararý aldý.
Daha önce de duyurduðumuz bu haberi toplantýnýn detaylarýyla tekrar yayýmlýyoruz...

EDP Ýzmir Ýl Örgütü’nde gerçekleþtirilen toplantýnýn olaylaþtýrýcýlýðýný Yeþiller Partisi Ýzmir Temsilcisi Efe Göktoðan ile EDP Ýl Yöneticisi Vezan Karabulut yaptý. Toplantýda ilk konuþmalarý geliþmeleri baþýndan beri yakýndan takip eden EDP MYK Üyesi Fehim Caculi ile Yeþiller Partisi Eþsözcüsü Ümit Þahin yaptý.

Üyeler bazýnda ilk kez bir araya gelen Yeþiller ve EDP’lilerin bir anlamda tanýþma ve birbirini anlama havasýnda geçen toplantýsýna Ýzmir’in yaný sýra, Bodrum, Muðla, Aydýn ve Denizli’den de partililer katýldý.

EDP bilen deðil öðrenen parti

“Yeþiller üyelerine EDP’nin nasýl bir parti olduðunu anlatmakla görevlendirildim” diyerek ilk sözü alan EDPMYK Üyesi Fehim Caculi, EDP fikriyatýnýn doðuþu hakkýnda bilgiler verdi. 1800’lerin sonu ile 1900’lerin baþýndaki fikri yapýlanmalarýn, 2000’li yýllarýn sorunlarýnýn çözümüne katký saðlayamaz duruma gelmesiyle yeni yapýlanmalarýn kaçýnýlmaz olduðuna dikkat çeken Caculi “ Bu düþüncede olanlar birbirini buldu. Kýsaca EDP de böyle bir yapýlanmadýr” dedi. EDP’nin bilen deðil öðrenen parti olduðunun üzerinde önemle duran Caculi “Adalet ve vicdan bizim için çok önemli. Bu topraklardaki insanlarýn vicdaný ile hareket eden yöneticilere gereksinimi var. Bu yolda doðru muhalefeti kurmanýn yollarýný aramalýyýz” dedi.

“Tanýnma Adaleti, Katýlým Adaleti ve Ýktisadi Adaleti EDP olarak önümüze koyduk” þeklinde konuþan Fehim Caculi “ Tek tip insan yaratmaya cepheden karþýyýz. Bir arada yaþama kültürünü oluþturmalýyýz. T.C. yönetim organlarý, kadrolarý bir avuç azýnlýðýn taleplerini karþýlamak üzere oluþturulmuþtur. Oysa bizi ilgilendiren her konuda toplumun dahli hayatidir. “ dedi. Vicdan ve adalet sahibi insanlar tarafýndan yönetilmediðimiz için iç savaþa 50 bin can ve 400 bin dolar para harcandýðýna dikkat çeken Fehim Caculi, “Bu yöneticiler 40-50 senedir halký soyarak, doðayý yok ederek sermaye biriktiriyoruz dediler. Oysa ortaya çýkan sadece sermaye sahibi insanlar olmuþtur” ifadesini kullandý.

Hiçbir kimlik özgürlüðü bir baþka kimliðin önünde deðil

Hiçbir özgürlük talebinin diðeri üzerinde hiyerarþi kurmamasý gerektiðini belirten Caculi “Bu yüzdendir ki EDP için, hiçbir kimliðin özgürlüðü birbirinin önünde deðildir.”dedi. EDP’nin her türlü silahlý mücadeleye karþý olduðunu ve þiddetin her türlüsünü yadsýdýðýna dikkat çeken Caculi, AKP’nin bu kadar güçlü olmasýnýn nedenini de 21. Yüzyýlý kavrayan bir yerden muhalefet yapýlmadýðýna baðladý.

Birçok platformda bir araya gelinen Yeþiller Partisi ile hemen her konuda birlikte olunduðunun fark edilmesi ile görüþmelere baþlandýðýný belirten Caculi, bu tür toplantýlarýnýn bölgeler ve iller bazýnda devamýnýn geleceðini söyledi.

Yeþiller hangi nedenle olursa olsun her türlü þiddeti reddeder

Yeþiller Partisi Eþsözcüsü Ümit Þahin de konuþmasýnda Yeþil Politika’nýn ne olduðunun çerçevesini çizdi. Dünyadaki ana akým siyasi hareketler içinde en geç olan hareketin Yeþiller hareketi olduðuna dikkat çeken Ümit Þahin “ Ana akýmlarýn birçoðu 19ncu yüzyýlda doðmuþken, Yeþil hareketin çýkýþ noktasý 1968 olmuþtur” dedi. Yeþillerin birçok ülkede örgütlü olduðunu, Türkiye’de ise Yeþiller denilince akla 1980’de Almanya’da kurulan Yeþiller Partisi’nin geldiðini ifade eden Ümit Þahin, Yeþil Politika’nýn ana ekseninin ekoloji olduðunu belirtti. Konuþmasýnda çevrecilikle sýnýrlý olmayan Yeþil Politika’nýn insan- doða iliþkisini ele aldýðýný ve sosyal krizle, ekolojik krizi birbirinden ayrý tutmadýðýný belirten Yeþiller Partisi Eþ sözcüsü Ümit Þahin “Yeþiller hangi nedenle olursa olsun her türlü þiddeti reddeder. Yaþamýn içinde ve politikanýn her alanýnda þiddetsiz yöntemleri hayata geçirmeyi savunur. Toplumun doðrudan demokrasi temelinde örgütlenmesi, insanlarýn karar süreçlerine doðrudan müdahale edebilecekleri demokratik yapýlarýn kurulmasý Yeþiller için vazgeçilmezdir.” dedi.

‘Küresel düþün, yerel hareket et’

Ümit Þahin Yeþil Politika’nýn diðer ana çizgilerini þöyle çizdi: “Sosyal adaletçi, enternasyonalist, milliyetçiliði, ýrkçýlýða reddeden, sýnýrlarýn olmadýðý bir dünyayý özlemler, erkek egemenliðini reddeder, militarizmi, hiyerarþiyi, liderlik yapýlarýný ve otoriteyi reddeder, küreseldir. ‘Küresel düþün, yerel hareket et’ anlayýþýndan hareketle yerelde toplumsal yaþamý ilgilendiren sorunlar ve çözüm yollarý konusunda kafa yorar.”

Türkiye’de bugünkü Yeþiller Partisi’nin 2008 Haziran’ýnda kurulduðunu belirten Ümit Þahin, seçimle gelinen noktalarda hayata müdahale etmelerinin yaný sýra, sokakta da sürekli sivil toplumun içerisinde olduklarýna dikkat çekti. Ekonomik büyüme ve kalkýnma anlayýþýnýn doðayý sürekli felakete sürüklediðini ifade eden Ümit Þahin ekonomik büyüme saplantýsýnýn yerine yeþil ekonomiyi önerdiklerini belirtti. Ýklim deðiþikliklerinin günümüz için en büyük tehdit olduðuna dikkat çeken Þahin “Biz Yeþiller olarak ekonomik bakýþ açýsý yerine istihdamýn da, yoksulluðun da, sosyal adaletsizliðin de yenilenebilir enerji ile çözümünden yanayýz” dedi.

Eþitlik ve Demokrasi Partisi ile 2 aydýr görüþmelerin sürdürüldüðüne dikkat çeken Ümit Þahin, her iki partinin PM’lerinden ve kadýn kotasýna uyularak bir komite oluþturulduðu ve görüþmelerin bu çerçevede sürdüðü bilgisini verdikten sonra konuþmasýný, “Bizim bu görüþmelerde hedefimiz politikalarý ortaklaþtýrmaktýr” þeklinde bitirdi.

Yaklaþýk 5 saat süren toplantýnýn sonunda her iki partinin katýlýmcýlarýnýn konuþmacýlara yönelttikleri sorular, Ümit Þahin ve Fehim Caculi tarafýndan yanýtlandý.

EDP ve YEÞÝLLER Partisi’nin merkezi, yöneticileri ile üyelerinin konuþmalarýnda iki parti arasýnda ortak görüþler þöyle sýralanabilir;

• Ekoloji alanýnda ortak duyarlýlýklarý olan, bu mücadeleyi politik olarak önemseyen ve siyasal parti aracýlýðý ile yürütülmesi gereken bir mücadele olarak gören,

• Yerel mücadeleyi önemseyen ancak enternasyonalist dayanýþmayý ve ortaklýðý ihmal etmeyen,

• Parti içi farlýlýklarý zenginlik sayan, çoðulcu parti anlayýþýný benimseyen, bunu tartýþma sýrasýnda da özgürce ifade eden ancak siyasal bir parti olduðunun bilinci ile kamuoyuna ortak sözünü deklere etmeyi önemseyen,

• Kadýn haklarýna duyarlý, kadýn erkek eþitliðini önemseyen ve kadýna pozitif ayrýmcý davranan,

• Eþitlik, özgürlük, demokrasi ve barýþ konusunda duyarlý ayrýca bu baðlamda Kürt sorununun demokratik siyasal çözümünde duyarlý olan.

Bu ortaklýklarýnýn yaný sýra, EDP ve Yeþiller Partisi’nin Halklarýn Demokratik Kongresi (HDK) içinde de birlikte olduðu dile getirildi.

Yeni bir siyasi atýlýmýn hedeflendiði toplantýlarýn Ýzmir ayaðýný oluþturan görüþmelerin ardýndan her iki parti katýlýmcýlarýnýn 20 yýl önce bölgeye yapýlmasý planlanan termik santralin Ýzmir’den Aliaða’ya kadar oluþturulan insan zinciriyle baþlayan mücadele sonunda önlendiði vurgulandý ve termik santrale karþý güç birliði oluþturma kararý alarak; “20 yýl önce olduðu gibi bugün de termik santralin yapýlmasýný birlikte önleyebilmek için Ýzmir yerelinde ilk ortak mücadele alaný, Aliaða’da yapýlmasý planlanan Termik Santrali olarak belirlendi.

Bu baðlamda da genel toplantý sonrasý Termik Santrale karþý oluþturulacak eylem planý için dar katýlýmlý bir toplantý daha yapýldý. Bu toplantýda alýnan karar sonucu bir komisyon oluþturuldu. Bu komisyon ise Salý günü ilk toplantýsýný yaparak eylem planýnýn ilk taslaðýný oluþturdu.

EDP ve Yeþiller ilk toplantýda birlikte yapýlacak ilk ortak iþ olarak Ýzmir’in þu andaki en güncel ve ivedi sorunu olan Termik Santraller ele almasý bu bir araya gelme projesi hakkýnda umutlanmamýza neden oldu.

Ortak çalýþmalar Ýzmir’de þu anda Termik santral konusu gündeme alýnmýþ olsa da diðer yerellere iliþkin –Karadeniz bölgesi HES vb -konularda da birlikte çalýþmalar yürütmek konusunda fikir birliðine varýldý.

EDP ve Yeþiller buluþmasý, Türkiye siyasetinin tarihsel süreci içinde anlamlý ve iyi bir iþ olarak yer alacak kanaatini oluþturdu.

***

Önceki haber:

> Aliaða'da termik santrale karþý mücadelede Yeþiller ve EDP ortak hareket edecek

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0