Türkiye nihayet darbelerle yüzleþiyor: 28 Þubat darbecileri de gözaltýnda

12 Nisan 2012 15:29  

 

Türkiye nihayet darbelerle yüzleþiyor: 28 Þubat darbecileri de gözaltýnda

28 Þubat darbesi soruþturmasý kapsamýnda 31 adreste arama yapýlýyor. Dönemin darbeci orgenerallerinden Çevik Bir dahil 31 kiþi hakkýnda gözaltý kararý çýkarýldý. Cumhuriyet Baþsavcý Vekilliði'nin yürüttüðü 28 Þubat Darbesi Soruþturmasý kapsamýnda Ýstanbul'da ikamet eden ve haklarýnda gözaltý kararý olan 11 kiþiden, aralarýnda dönemin Genelkurmay 2. Baþkaný emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduðu 9'u gözaltýna alýndý.

Çevik Bir, emekli tuðgeneraller Ýdris Koralp ve Ünal Akbulut'un da aralarýnda bulunduðu bu kiþiler, aramalarýn sürdüðü ikametleri ve bürolarýnda tutuluyor. Soruþturmayla ilgili açýklama yapan Adalet Bakaný Sadullah Ergin, ''Geliþmeleri beraber takip edeceðiz. Türkiye, yakýn siyasi tarihinde, geçmiþinde yaþamýþ olduðu ve demokrasisini belli periyodlarla kesintiye uðratan olaylarla yüzleþmek durumundaydý. Bunlar yaþanýyor. Temenni ederim, önümüzdeki süreçte ülkemiz demokrasisi kurumsallaþmýþ, ayaðý yere saðlam basan ve kesintiye, askýya alýnamayan bir istikrara kavuþsun. Bütün çabalar bunun için'' dedi. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Baþsavcývekilliði. maðdur olanlarýn '28 Þubat'la ilgili yaptýðý suç duyurularý üzerine soruþturma baþlatmýþtý.

Soruþturma kapsamýnda sabahýn erken saatlerinden itibaren Ýstanbul, Ankara, Çanakkale, Niðde ve Eskiþehir'de toplam 31 adreste arama yapýlýyor.

Operasyonla ilgili ilk resmi açýklama HSYK Baþkanvekili Ahmet Hamsici'den geldi. Hamsici, Ankara Cumhuriyet Baþsavcýlýðý'nca baþlatýlan soruþturma kapsamýnda 31 kiþi hakkýnda arama ve gözaltý kararý bulunduðunu söyledi.

Gözaltý kararlarý 11'i Ýstanbul, 17'si Ankara, 1'i Niðde, 1'i Çanakkale, 1'i Eskiþehir'deki kiþiler için alýndý.

DARBECÝ ORG. ÇEVÝK BÝR'E GÖZALTI KARARI

Dönemin darbeciorgenerallerinden, 'Batý Çalýþma Grubu'nun baþýnda olan Çevik Bir'in Ýstanbul ve Ankara'daki evleri arandý. Bir'in Ýstanbul'da Harp Akademileri'ndeki lojmanýnda da arama yapýldý.

O dönem komuta kademesi içinde yer alan darbecilerden emekli tuðgeneraller Erol Özkasnak, Abdullah Kýlýçarslan ve Ýdris Koralp'in evinde de arama yapýlýyor.

Evinde arama yapýlan Emekli Tuðgeneral Kýlýçarslan'ýn evinin önüne ambulans geldi. Yarým saat içeride kalan doktor daha sonra evden ayrýldý.

Emekli albaylar Ünal Akbulut, Yüksel Sönmez, Mustafa Babacan, Necdet Batýran, Orhan Nalcýoðlu, Aydýn Karaþahin gözaltý kararý çýkarýlan isimlerden.

28 Þubat Darbesi Soruþturmasý kapsamýnda gözaltý kararý çýkarýlan emekli Albay Alican Türk'ün Eskiþehir'deki evinde cumhuriyet savcýsý nezaretinde arama çalýþmalarý baþladý.

ADALET BAKANI: "YÜZLEÞÝYORUZ..."

Soruþturmayla ilgili açýklama yapan Adalet Bakaný Sadullah Ergin, ''Geliþmeleri beraber takip edeceðiz. Türkiye, yakýn siyasi tarihinde, geçmiþinde yaþamýþ olduðu ve demokrasisini belli periyodlarla kesintiye uðratan olaylarla yüzleþmek durumundaydý. Bunlar yaþanýyor. Temenni ederim, önümüzdeki süreçte ülkemiz demokrasisi kurumsallaþmýþ, ayaðý yere saðlam basan ve kesintiye, askýya alýnamayan bir istikrara kavuþsun. Bütün çabalar bunun için'' dedi.

GEREKÇE: DÖNEMÝN HÜKÜMETÝNE HÜKÜMETE DARBE GÝRÝÞÝMÝ

Arama yapýlan tüm evler asker kökenli isimlere ait. Aramalarýn gerekçesi, dönemin Refah-Yol Hükümeti'ne yönelik darbe giriþimi iddiasý. Operasyonun 'Batý Çalýþma Grubu'na yönelik olduðu belirtiliyor.

Soruþturma 28 Þubat darbesi döneminin generallerini kapsýyor. Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Baþsavcývekilliði. maðdur olanlarýn '28 Þubat'la ilgili yaptýðý suç duyurularý üzerine soruþturma baþlatmýþtý.

15 YIL SONRA DARBECÝLERE OPERASYON

Operasyona adýný veren 28 Þubat 1997'de MGK toplantýsý yapýlmýþ ve bir dizi karar açýklanmýþtý. Kararlarýn "irtica ile mücadele" için alýndýðý ifade edilmiþti. O günden 15 yýl sonra dönemin generallerine baskýn yapýldý.

28 Þubat sürecinde akýllara kazýnan açýklamalardan biri Çevik Bir'e aitti. Bir, Orgeneral Hüseyin Kývrýkoðlu’nun 'Bin yýl sürer' dediði 28 Þubat sürecinde tanklarýn Sincan'dan geçmesini "Demokrasiye balans ayarý yaptýk" sözleriyle deðerlendirmiþti.

ÜÇ YIL ÖNCE SAVCI ZEKERÝYA ÖZ'E ÝFADE VERMÝÞTÝ

Operasyonda gözaltý kararý çýkan Eski Genelkurmay 2. Baþkaný Çevik Bir, 2009 yýlýnda Ergenekon soruþturmasý kapsamýnda zamanýn savcýsý Zekeriya Öz'e ifade vermiþti. Savcý Öz, emekli generalin 28 Þubat'la ilgili þüpheli sýfatýyla ifadesini aldýðýný açýklamýþtý.


FOTOÐRAF: 28 Þubat darbesinin önde gelen ismi Org. Çevik Bir (solda), dönemin Genelkurmay Baþkaný Org. Ýsmail Hakký Karadayý (saðda)...

Sesonline.net

Son Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2012 14:36

 

Bu yazýyý Facebook'ta paylaþabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaþ
0