Türk hükümetine güvenimiz bitiyor

14 Ocak 2012 12:12  

 

Türk hükümetine güvenimiz bitiyor

AKP’nin reformlarının güçlü destekçilerinden olan Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda’dan sert uyarı geldi

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) Türkiye’yi yakından takip eden siyasilerin başında gelen isim olan Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Hannes Swoboda, hükümetin askerlere karşı mücadeleyi abarttığını, gazetecilere yönelik tutuklamalar ve yeni anayasa konusundaki belirsizlik nedeniyle AB nezdinde güven kaybına yol açtığını söyledi. Swoboda, “Arap ülkelerinde ortaya çıkan Türk demokrasisinin önemli rolü kaybolmaya başladı. AB, Erdoğan hükümetini bu ülkelere örnek olabileceği düşüncesiyle destekledi. Fakat Türkiye’nin iç siyasi alanda yaşadığı sorunlar nedeniyle Müslüman dünyası için kötü bir örnek durumuna düştü” dedi.

ABHaber’e konuşan Swoboda, Türkiye’ye sert eleştiriler yöneltti. Askeri rejime karşı verilen mücadele ve demokratikleşme için Türk hükümetine her türlü desteği verdiklerinin altını çizen Swoboda, özetle şunları söyledi: “Ama şu anda bir çok insan hapishanelerde uzun süredir tutuluyor. Bunlar tuhaf ve kaygı verici şeyler. Gazetecilerin ve birçok sivilin hapishanelerde uzun süredir hüküm giymeden tutuklu bulunmasını demokrasi adına kabul edemeyiz. Kılıçdaroğlu’nun başına gelenleri demokraside kabul etme şansımız yoktur. Hükümetin bu stratejisini AB’nin de desteklemesini beklemek hayaldir. Gazetecilerin içeride tutulması bu çerçevede uzun tutukluluk süresini AB kriteri ile bağdaştırmayı kimse aklından geçirmesin. Hükümete güvenimiz kayboluyor.

Doğru stratejiyi kaybettiler
Hükümet doğru bir stratejiyi kaybetti. Eskiden Türk hükümetinin stratejisi açık ve net idi. Demokrasi içerisinde sorunlar çözülmeliydi. Anayasa ile ilgili ortada somut bir şey yok. Bolca söylem var. Ne olacağı belli değil. Türk demokrasisinin geleceği için iyi şeyler değil bunlar. Türkiye AB ilişkilerinde iki tane önemli sorun var. Ayrıca bu ilişkinin iki (Türk ve AB) tarafında da sorun olduğunu kabul etmeliyiz. Birincisi Avrupa’da ekonomik ve yapısal sorunlar var. Bir taraftan Fransa’daki iç politik gelişmeler bağlamında soykırım seçimler öncesi gündeme getirilmesi de sorun oldu. Fransız parlamenterler Ermeni diasporasının oyunu kazanmak istiyorlar. Anlayacağınız Türkiye-AB ilişkilerinde büyük sorunlar var. İkinci sorun ise Türkiye’deki demokratik gelişmeler anlaşılmaz ve kaygı verici bir durumda. Demokrasi için mücadele böyle olmaz.

Arap Baharı’nda işbirliği zor
Arap ülkelerinde bilhassa Kuzey Afrika ve Mısır’da Arap Baharı çerçevesinde ortaya çıkan Türk demokrasisinin önemli rolü kaybolmaya başladı. AB, Erdoğan hükümetini bu ülkelere örnek olabileceği düşüncesiyle destekledi. Fakat Türkiye iç siyasi alanda yaşadığı sorunlar nedeniyle Müslüman dünyası için kötü bir örnek durumuna düştü. O açıdan Arap Baharı noktasında AB-Türkiye işbirliği zor olur. AB artık Türk demokrasisini bu ülkelere örnek göstermeyecektir.”

Taraf

Son Güncelleme Tarihi: 14 Ocak 2012 14:26

 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0