TÜM ÇEVRE AKTİVİSTLERİ ALLİANOİ’DEYDİ...

13 Ekim 2010 03:02  

 

TÜM ÇEVRE AKTİVİSTLERİ ALLİANOİ’DEYDİ...

10 Ekim’de Allianoi'de görkemli bir etkinlik gerçekleştirildi. 2000 kişinin üzerinde insan onlarca otobüs, minibüs ve özel araçlarıyla Allianoi’ye gelerek “su perisi”ne sahip çıktıklarını gösterdiler. Egeçep Yönetim Kurulu üyeleri, Egeçep bileşeni Foçep, TTB, İzmir, Aydın, Manisa, Bursa, Balıkesir, Antalya Tabip Odaları antik çağ tıbbının en önemli merkezlerinden Allianoi'de pankart açtılar.

İzmir'den TMMOB İKK bir otobüsle katıldı. Çiftçi-Sen alandaydı, tarihine sahip çıktı. İstanbul'dan, Bursa'dan, Gemlik'ten, Altınoluk'tan, Edremit'den, Balıkesir'den, Küçükkuyu'dan.... akın akın insanlar geldiler Allianoi'yi görmeye, Allianoi sulara gömülemez demeye.

Allianoi Dönem Sözcüsü İffet Diler basın açıklamasını Türk Tabipleri Birliği İkinci Başkanı Prof. Dr. Feride Tanık ile birlikte okudu.

Kültürel değerlerine, kimliğine sahip çıkan kadınlar, erkekler, çocuklar yere yatarak bedenleriyle ''KURTAR'' yazdılar.

Daha sonra elele tutuşularak insan zinciri oluşturuldu Allianoi etrafında; ''siz Allianoi'yi zincirleyemezsiniz'' dendi.

Çevre aktivistleri Bergama caddelerinde ''gerçek koruma, gerçek sulama", ''bu tarih, bu tarım, bu ülke bizim'', ''Bergama tarihine sahip çık'', ''bakan istifa'', ''tarih sizi yargılayacak'' sloganlarıyla yürüdü.

İlk kez Allianoi'de bu kadar kalabalık bir eylem gerçekleşti.

Aktivistler, bunun bir son değil, bir başlangıç olduğunu, Allianoi'nin gömülemeyeceğini bütün Türkiye'ye haykırdı.

Egeçep Dönem Sözcüsü Muammer Sakaryalı konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada ve İzmirizmir.Net'teki son yazısında belirttiği gibi; “İlk kez Allianoi'de bu kadar kalabalık bir eylem gerçekleşti. Bu bir son değil, bir başlangıçtır. Bizler, binlerce kişi, Allianoi'nin gömülemeyeceğini bütün Türkiye'ye haykırmaya gittik oraya. Bir medeniyet gömülemez, gömülen bir zihniyettir. Oradaki varlığımızla bütün Türkiye'ye haykırdık ki açığa çıkan kültürel değerlerimizi kimse gömemez, Bu ülkenin yüz akı insanları elbette ki gömülmeyi engelleyecek, gömülenleri de yeniden gün yüzüne çıkaracaktır.” dedi.


Basın Açıklaması

10 Ekim 2010


TARİHİMİZE VE KÜLTÜRÜMÜZE SAHİP ÇIKALIM ALLIANOI KARANLIĞA GÖMÜLMESİN

İzmir’in Bergama ilçesinin 18 km. uzağında, 1800 yıllık geçmişi, kaplıcasının yanı sıra köprüleri, caddeleri ve sokakları ile dünyanın (hâlâ kullanılabilir durumdaki) ilk suyla tedavi merkezi, Allianoi. Bu özellikleri ile dünyada tek örnek.

Dokuz yıl boyunca bin bir emekle yürütülen kazılarla yüzde yirmisi ortaya çıkartılabildi. Şimdi Bergama Müzesi’nde olan on binin üzerinde taşınabilir eserle ülkemiz insanının yüzakı. Arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, mühendislik, tıp, farmakoloji ve hidroloji tarihi bilimlerinin literatürüne girebilecek son derece önemli sonuçlar elde edildi.

2001yılında 1. derecede Arkeolojik Sit alanı ilan edilmesine, gerçek anlamda korunması için alternatif proje hazırlanarak Bakanlığa gönderilmesine, kurulan iki Akademik Bilim Komisyonu’nun raporlarında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girebilecek değerde önemli bir ören yeri olduğuna ve su altında bırakılarak korunmasının mümkün olmadığına karar verilmesine rağmen (bu raporlar kamuoyundan gizlenerek) sayısız Akademik kurullardan birinde “ Bilim Komisyonu’nun” raporu, Koruma Kurulu’na sunularak katledilmesi yönünde karar çıkartıldı.

Mart 2001’de Allianoi’nin I. Derecede Arkeolojik Sit kararı ile koruma altına alınmasına karar veren Kurul, Ekim 2007’de çamur altında bırakılmasına hükmetti.

Bir yandan da (1. Derece Sit Kararına rağmen) baraj gövdesinin yapımı pervasızca sürdürüldü.

Ve şimdi hepimizin gözünün önünde bir tarih ve kültür katliamı yaşanıyor.

Bergama'nın ikiz kardeşi, Antik çağ tıbbının en önemli merkezlerinden Allianoi, Yortanlı Barajı’na kurban ediliyor. Kurtarılması, korunması, insanlığın ortak mirası olarak yaşatılması için yürütülen bütün çabalara rağmen kuma, çamura, suya, kısacası karanlığa gömülüyor.

Sayın Kültür Bakanı, “Allianoi konusunda ciddi bir duyarlılık oluştu. Keşke bundan önceki senelerde de olsaydı.” diyor… “Mahkeme kararlarını uygularım ama baraj bitmiş, yapılacak bir şey yok.” diyor… “Ben de bu konuda hassasım. İnanın. Ülkemizin her yerinde böyle çok önemli nice eser var…” diye ekliyor.

Allianoi, bu konuşmalar sürerken kaçak kumla, ısrarlı kurul toplantıları, hassas dengeler, cetveller ve vinçlerle karanlığa gömülüyor.

Bizi duyan var mı?

Tarım ve kültür politikalarını, varsa gözden geçirmek isteyenler neredeler?

Çiftçiyi ağır ekonomik koşullar altında ezilmeye mahkum edenler, şimdilerde suya kavuşturacağız diyerek Allianoi’u kumla gömüyorlar.

Allianoi, harçların içine gizlenen çimentoyla 50 yıl sonrasında anlaşılır denilerek!.. Allianoi, “Madem ki öneminin farkındasınız öyleyse en azından yasal süreci bekleyin, 6 ay işlemi durdurun” önerileri dikkate alınmayarak yok ediliyor.

Allianoi ilk adım!.. Hasankeyf, Munzur, Karadeniz de sırada bekliyor.

Ülkemizin; Anadolu ve Mezopotamya’nın geçmişi siliniyor.

Oysa, tarih ve kültür ülkemizin aklıdır.

Gelin, elele verelim; insana, bilgiye, aydınlığa yönelik bu katliamı hep birlikte durduralım.

Allianoi karanlığa gömülmesin.


ALLIANOI GİRİŞİM GRUBU
TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ
TMMOB İZMİR İKK
EGEÇEP (Ege Çevre ve Kültür Platformu)
SUPOLİTİK
STHP (Suyun Ticarileştirilmesine Hayır Platformu)
EGE SU PLATFORMU
HALKEVLERİ
ÇİFTÇİ SEN
EĞİTİM SEN
TURİST REHBERLERİ ODALARI
DOĞAL ÇEVRE İÇİN YAŞAM GİRİŞİMİ


 

Bu yazıyı Facebook'ta paylaşabilirsiniz*:
Facebook'ta paylaş
0